E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinEn çok o kazandırdı---

En çok o kazandırdı

En çok o kazandırdı
01 Temmuz 2013 - 11:32 borsagundem.com

Serada azaldı, tarlada henüz çıkmadı pazar 5 lira oldu

Sinema oyuncusu Şener Şen'in başrolünü oynadığı 'Züğürt Ağa' filminin dramatik sahnelerinden biridir mahhalle arasındaki domates satışı. Filmdeki karakteri ile 'Züğürt Ağa', domates işinden para kazanamadığı gibi sermameyi de kaybeder. Ancak durum şimdilerde durum farklı. Haziran ayı başında 1 lira olan domates şimdilerde 5-5,5 lira seviyesinde.Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, domates üretimini olumsuz etkiledi. Sıcaklar hava nedeniyle seradaki ürünlerin erken olgunlaşması ve tarla ürününün henüz çıkmaması domatesin fiyatını son bir ayda yüzde 100'ün üzerinde artırdı. Fiyat artışının ürün arzının düşmesinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, yaptığı açıklamada, "Seradaki domates havaların ısınmasıyla erken olgunlaştı ve bitti. Bahar yağmurları sebebiyle geç dikilen tarla ürünü de gecikince arada boşluk oluştu" dedi.

Türkmenoğlu, domateste yaşanan sıkıntının ihracatın artmasından kaynaklanmadığını, ihracatın normal seyrinde devam ettiğini, hava şartlarından dolayı üretimde boşluk oluştuğunu söyledi. Türkmenoğlu, "Sera üretimi aşırı sıcak havalar sebebiyle erken olgunlaşınca bitti. Tarla ürünü de geç kalınca arada boşluk oluştu. Tarla ürünü gelinceye kadar domateste bir sıkıntı yaşanacak" diye konuştu.

İzmir Pazarcılar Odası Esnafı Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Erişen, domateste fiyat artışının 15-20 gün önce başladığını, pazarlarda 2,5 ile 5,5 lira arasında değişen fiyattan satıldığını söyledi.

Haziran ayı başında pazarlarda 1 lira olan domatesin şu anda 2,5 liraya, 3 lira civarında olanın ise 5,5 liraya yükseldiğini belirten Erişen, "Tarla ürünü çıkıncaya kadar domatesteki sıkıntı devam edecek. Tarla domatesi 15-20 Temmuz gibi ancak çıkar. Ramazanın ilk haftasında domateste sıkıntı daha da artabilir" şeklinde konuştu.

Döviz kurundaki yükselişle birlikte domates ihracatının da arttığını ifade eden Hamdi Erişen, şu anda iç piyasaya ihracata gitmeyen ürünlerin geldiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Dövizin artması ihracatı tetikledi. İhracatçının talebi üreticide fiyatları yükseltti. Daha önce serada 50 kuruş - 1 lira arasında olan domates şu anda yüzde 100 zamlı çıkıyor. En kaliteli domates ihracata gidiyor, daha düşük ürün iç piyasaya veriliyor."

"Tuta" tarlaya zarar verirse fiyat daha da artabilir"
Türkiye'nin önemli topraksız sera üreticilerinden Agrobay Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şentürk ise arz talep dengesinin tarla ürünün çıkmasıyla sağlanacağını söyledi.

Şu anda arzın yetersiz olduğunu vurgulayan Şentürk, "Dolatesteki fiyat artışının iki sebebi var. Bahar yağmurları sebebiyle tarla ürünü geç dikildi. Havaların ani ısınmasıyla da Antalya, Muğla gibi bölgelerdeki seralarda ürün erken olgunlaştı. Afyon ve İç Anadolu'nun bazı bölgelerindeki seraların dışında ürün kalmadı. O da piyasaya yetmiyor. Temmuzun ilk haftası Çanakkale, Tokat gibi bölgelerin tarla ürünü çıkınca fiyatlar normale döner" bilgisini verdi.

Ahmet Şentürk, yaklaşık 15 gün sonra çıkacak tarla ürününün "Tuta" denilen bir kelebeğin tehdit ettiğine dikkati çekti. Bu böceğin yaklaşık 4 yıl önce Yunanistan'dan Türkiye'ye giriş yaptığını vurgulayan Şentürk, Denizli ve Aydın yörelerinde domates ekili alanlarına büyük zarar vermeye başladığını dile getirerek, "Tuta denilen bu kelebek bazı bölgelerde tarlalara büyük zararlar vermeye başladı. 2-3 yıl önce dolates 10 liraya çıkmıştı sebebi tutaydı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu zararlıya karşı ciddi bir mücadele başlatması gerekiyor. Önlem alınmazsa bu yaz, kış mevsiminden daha pahalı domates yiyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)