E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEkonomistler uyarıyor: ABD’de kredi krizi başladı---

Ekonomistler uyarıyor: ABD’de kredi krizi başladı

Ekonomistler uyarıyor: ABD’de kredi krizi başladı
07 Nisan 2023 - 11:30 borsagundem.com

ABD’de geçen ay gerçekleşen banka iflasları bankaların krediler konusunda daha dikkatli davranmasına sebep oldu. Ekonomistler bu durumun Amerikan ekonomisinde ‘kredi krizine’ sebep olduğunu belirtiyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz ay üç bankanın çöküşü ekonomistlerin ve yatırımcıların tam teşekkülü bir “kredi sıkışıklığı” konusunda alarma geçmesine neden oldu. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre bankaların kredi imkanlarının ani ve keskin bir yavaşlaması anlamına gelen bu senaryo ABD’de derin bir resesyon olacağına dair endişeleri de destekler nitelikte.

MarketWatch’un haberine göre Apollo Global Management’ın Baş Ekonomisti Torsten Slok kredi arzındaki yavaşlamanın halihazırda hissedilebilir olduğunu belirtiyor. Baş ekonomistin perşembe günü paylaştığı yatırımcı notun başlığı dahi “Kredi krizi başladı” şeklindeydi.

Slok ABD Dallas Merkez Bankası’nın bölgesindeki 71 bankayla 21-29 Mart tarihleri arasında bir anket çalışmasına dikkat çekti. Silicon Valley Bank’in 10 Mart tarihindeki çöküşü sonrasında gerçekleştirilen anket sonuçlarını değerlendiren baş ekonomist “kredi hacimlerinde dramatik bir geriye dönüş” görüldüğünü söyledi.

Dallas FED pazartesi günü yayınlanan aylık ankete dayanarak, kredi talebinin son beş çeyrektir üst üste azaldığını ve bankacıların ticari faaliyetlerin kötüleştirdiğini bildirdiğini açıkladı. Ankete göre, kredi hacimleri, büyük ölçüde tüketici kredilerindeki keskin daralmanın etkisiyle düştü.

Dallas FED’e göre, bir anket katılımcısı, "Silicon Valley Bank, Signature Bank ve Credit Suisse'in çöküşlerinin makro etkisi ve birkaç bölgesel bankanın kredi notlarının düşürülmesi, bankacılık sistemimize yönelik güven krizine neden oldu" dedi.

Kredi sıkışıklığı kesinlikle beklenen bir sonuç olarak görülmüyor. St. Louis FED Başkanı James Bullard perşembe günü yaptığı açıklamada, kredilerdeki yavaşlamanın ekonomiyi resesyona sürükleyeceği konusunda şüpheli olduğunu açıkladı.

Bullard, “Kredilerin sadece %20'si bankacılık sisteminden geçiyor ve bankaların sadece bir kısmı küçük veya bölgesel bankalar. ABD ekonomisini resesyona sokacak denli büyük olduklarını düşünmüyorum” dedi.

St. Louis FED Başkanı kredi talebinin güçlü kalması yüzünden küçük ve orta ölçekli bankalar tarafından kredilerin geri çekileceği düşüncesine şüpheyle yaklaştığını söyledi.

Apollo’dan Slok ise ekonomiye ilişkin bakış açısını mart ayı itibariyle değiştirdi. Baş ekonomist daha öncesinde ise sağlam Amerikan ekonomisinin resesyondan tamamen kaçınabileceğini ve FED’i para politikasını sıkılaştırmaya zorlayacağını düşünüyordu. Kıdemli Wall Street ekonomisti SVB’nin iflasının ardından ekonomide “sert iniş” beklentisini benimsediğini açıkladı.

Slok SVB’nin iflasının ekonomide geçmişteki bazı finansal krizlerden daha fazla negatif etki yaratabileceğini söyledi. Baş ekonomiste göre bu iflas 1994’teki Orange County’nin iflasından, 1994’te hedge fonu şirketi Long Term Capital Management’ın çöküşünden ve geçen yılki İngiltere yaldızlı tahvil krizinden daha ciddi bir sorun. Slok’un bu öngörülerinin sebebi ise SVB’nin çöküşünün ardından diğer yerel bankaların davranışlarının da değişmeye başlaması.

Baş ekonomist 21 Mart’taki piyasa notunda, “En önemlisi sermaye maliyetleri yükseldi ve kredi teminat standartları sıkılaştırıldı” dedi.

ABD borsaları banka krizinin hemen ardından sert düşüşler gösterse de mart ayını güçlü yükselişlerle bitirdi. ABD Hazinesi tahvil getirilerinin keskin bir şekilde geri çekilmesi ve vadeli işlem yatırımcılarının FED’den yıl sonuna kadar daha az faiz artışı yapmasını beklemesi borsalardaki yükselişleri destekledi.

Ancak geçtiğimiz haftadan itibaren işgücü piyasasından gelen kafa karıştırıcı veriler yatırımcıların riskli varlıklara şüpheyle yaklaşmasına sebep oldu. FED’in bir yıl boyunca gerçekleştirdiği agresif faiz artışlarının ekonomiyi nihayet yavaşlatmaya başladığını düşünen yatırımcılar faiz artışlarında çok fazla ileri gidildiği ve ekonominin derin bir resesyona sürüklendiği şüphesini paylaşıyor.

Oxford Economics’in Baş ABD Ekonomisti Ryan Sweet’e göre Amerikan bankacılık sisteminde görülen son istikrarsızlık daha şiddetli ve daha uzun vadeli bir resesyon yaratabilir. Firma üçüncü çeyrekten itibaren başlayacak bir resesyonu öngörüyor.

Sweet krizin bankacılık sistemindeki maliyetlerinin birkaç ay geçmeden anlaşılamayacağını söyledi. Baş ekonomist bankaların “kredi standartlarını sıkılaştırdığını ve hane halklarına ve işletmelere kredi imkanlarını düşürdüğünü” belirtti.

Oxford Economics, kredi standartlarını aniden sıkılaştırmanın, bu yılın ilerleyen dönemlerinde Amerikan gayri safi yurtiçi hasıla büyümesinde yüzde 0,7 puanlık bir negatif yönlü etki oluşturduğunu söyledi. Sweet FED’in mayıs ayında kredi standartlarıyla ilgili paylaşacağı raporun “bankacılık krizinden kaynaklanan etkileri belirlemeye yardımcı olacağını” da sözlerine ekledi.

Jeremy Siegel: Bankacılık krizinin etkisi henüz tam olarak hissedilmedi

 

Signature Bank'ın 60 milyar $'lık kredi portföyünün satış süreci duyuruldu

 

5 soruda kredi temerrüt takasları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)