E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEkonomideki bozulma Fed’in hatası mı?---

Ekonomideki bozulma Fed’in hatası mı?

Ekonomideki bozulma Fed’in hatası mı?
16 Mayıs 2023 - 11:38 borsagundem.com

ABD ekonomisindeki gerilemenin failleri arasında Fed başı çekiyor. Uzmanlar, ekonomideki bozulmaların sorumlusu olarak Fed’in yarattığı felaketi işaret ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Deneyimli piyasa yorumcusu ve eski Barron’s çalışanı Jim Grant, Fed’in yaklaşık on yıldır teşvikleri görmezden geldiğini ve ABD ekonomisinin bir başka hesap hatasının bedelini ödediğini savunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, haftalık Grant’s Interest Rate Observer bülteninin de yazarı olan deneyimli piyasa yorumcusu Jim Grant, yatırımcılar, politikacılar ve bankacılar söz konusu olduğunda ‘teşvikler’in son derece önemli olduğunu ve Fed’in yaklaşık on yıldır teşvikleri görmezden gelerek bir para politikası yürüttüğünü ve böylelikle ekonomideki bozulmaların da sorumlusunun Fed olduğunu söylüyor.

Fed ABD finans dünyasının 1 numaralı sorunu

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, Pazar günü MarketWatch'a verdiği demeçte Grant, “Fed, Amerikan finans dünyasında 1 numaralı sorun” diyor ve ABD Merkez Bankası’nın onlarca yıldır ‘istenmeyen ancak tamamen öngörülemeyen’ şekillerde piyasalara ve ekonomiye zarar verdiğini savunuyor.

Grant, piyasaları takip ettiği on yıllar boyunca pek çok hatayı öngörmüş bir isim. 2004 yılında, bankanın Eylül 2008'de iflas etmesinden yaklaşık dört yıl önce, Washington Mutual'da bir şeylerin ters gittiği konusunda uyarıda bulunması bunlar arasında en bilinen örnek olarak öne çıkıyor. Grant, o zamanlar, bankada mortgage oranlarının yüzde 5'ten yüzde 40'a sıçradığını ve Fed’in faiz oranlarını artırması durumunda ortalama Amerikalıları evlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacaklarını kaydetmişti.

Grant, 2004 tarihli köşesinde, “Fed, 1994'te federal fon oranını yükselttiğinde, hedge fonları ve faiz oranı spekülatörlerini kötü yakaladı. Bir dahaki sefere fon oranını yükselttiğinde ise Bay ve Bayan Amerika'yı yakalayacak” diye yazmıştı.

Tarih tekerrür ediyor

Grant, onlarca yıldır tekrar tekrar, tarihsel olarak düşük oranların yaşandığı dönemlerden sonra faiz oranlarındaki hızlı artışların hem yatırımcıları hem de CEO'ları hazırlıksız yakalayarak ciddi ekonomik sancılara yol açtığı konusunda uyarıda bulunuyor ve aynı modelin bugün de tekrarlandığını görüyor.

Grant, son 14 ayda, Fed yetkililerinin geçen Haziran ayında yüzde 9,1'lik zirve seviyesine ulaşan enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını benzeri görülmemiş bir hızda artırdığını belirtiyor. Grant, “İyileşen tedarik zincirleri ve azalan emtia fiyatları arasında, geçen ay tüketici fiyat artışlarını yıldan yıla yüzde 4,9'a düşürmeyi başardılar ancak bu oran hâlâ yüzde 2'lik hedeflerinin oldukça üzerinde, bu da daha fazla oran artışının yolda olabileceği anlamına geliyor” diyor.

Daha yüksek oranlar, çoğu yatırımcının ve bankacının alışkın olduğundan büyük bir değişime işaret ediyor. 2008 Küresel Finans Krizi’nden yıllar sonra ve pandemi boyunca Fed, ekonomide borç verme ve yatırımı teşvik etmek amacıyla faiz oranlarını sıfıra yakın tuttu. Grant, bu politikayla ilgili olarak şunları söylüyor: “Bu sözde serbest para çağı, yatırımcıları ve bankacıları riskli varlıkları kovalamaya teşvik etti. Çünkü Hazineler, tasarruf hesapları ve yatırım sınıfı tahviller gibi tipik olarak güvenli limanlar önemli getiri sağlamadı.”

"Genel olarak faiz oranların bastırılmasının ekonomide her türden çarpıklığa yol açtığını düşünüyorum" diyen Grant, “İnsanların tasarruflarından bir miktar kar ve getiri elde etmek için elleri ve dizlerinin üzerinde ve bir el feneriyle mobilyaların altına bakıyormuşçasına uzanmalarına neden oluyor” şeklinde konuşuyor.

Akşamdan kalma hali

Yatırımcıların 2020 ve 2021 yıllarında kazanç elde etmek için savaş verdiği riskli varlıklar, geçen yıl da iyi bir performans göstermedi. Teknoloji hisselerinin kabaca yüzde 30 oranında düşmesi ve kripto para birimlerinin piyasa değerinde 2 trilyon dolarlık bir değer kaybı yaşaması bunu gösterdi.

Grant'in uyarıları, enflasyonu 2022 yılının başlarındaki Merkez Bankası beceriksizliğinden kaynaklanan bir ‘akşamdan kalma’ olarak nitelendiren bir başka tanınmış finans yorumcusu ve yazarı Edward Chancellor'ın uyarılarını yansıtıyor: "Merkez bankaları yüzlerce yıl boyunca birçok kez 'doğal faiz oranını’ çarpıttı ve bu da feci sonuçlar doğurdu."

Parasal genişleme

Grant, yıllarca süren düşük oranların, banka yöneticilerini daha yüksek getiri arayışına ittiğine ve onları biraz daha yüksek getiri sunan uzun vadeli tahvillere yatırım yapmaya ittiğine, ancak faiz oranları yükselirse bunun da sorunlu bir durum yarattığına inanıyor. Grant, Silicon Valley Bank ve First Republic Bank'ın çöküşü dahil olmak üzere bankacılık sektöründeki son sorunların çoğunun bu noktayla ilgili olduğunu kaydediyor. Grant, “Basitçe söylemek gerekirse, bankacılar artan mevduat giderlerini karşılamaya yetmeyen varlıklar satın aldılar ve yatırımcılar bunu fark ettiklerinde bu, bankaya hücum etmelerine yol açtı” şeklinde konuşuyor.

Grant, Fed'in bilançosunun da benzer sorunlara sahip olmasından endişe ediyor. Grant, “Çünkü Fed, Küresel Finans Krizi’nin ardından ekonomik büyümeyi teşvik etme girişimiyle parasal genişleme (Quantitative Easing - QE) adı verilen ve tartışmalı kabul edilen bir politikaya yöneldi ve bu süreçte ABD Merkez Bankası, ekonomide borç verme oranlarını ve yatırımları artırma ve faiz oranlarını düşük tutma umuduyla açık piyasada devlet tahvilleri ve ipoteğe dayalı menkul kıymetler satın aldı” diyor.

Grant'in uzun yıllar boyunca gevşek para politikasını eleştirmesi, ona siyasi yelpazenin daha muhafazakar tarafında ya da klasik ekonomi tarafında hayranlar kazandırdı. Örneğin, ‘Fed'i denetle’ (Audit the Fed) kampanyasıyla 2012 ön seçimlerinde Cumhuriyetçilerden beklenmeyen şekilde başkan adayı olan eski Temsilci Ron Paul, Grant'i Fed Başkanı Ben Bernanke'nin yerine tercih edeceği kişi olarak gösterdi. Daha yakın zamanlarda Grant, ironik bir şekilde 2008'deki çöküşü izleyen Büyük Durgunluk sırasında Bernanke'nin finansal yangınla mücadelesini büyük ölçüde etkileyen bankacı ve The Economist'in eski editörü Walter Bagehot hakkındaki biyografisiyle ekonomi kurumlarından olumlu eleştiriler aldı. Grant, son açıklamalarında da yine Bernanke'yi eleştirdi.

Grant, “Bernanke’nin Fed'inin 2010-11 döneminde ortaya çıkardığı bu fikir, bence uzun vadede çok ama çok riskli. İşe yaradığını düşünmüyorum” diyor ve eski Fed Başkanı Ben Bernanke ve parasal genişlemeye atıfta bulunarak “Fed, elbette First Republic Bank değil, ancak Fed’in bilançosu, varlıklarından yüzde 2 kazanması ve yükümlülüklerinden yüzde 4-5 ödemesi açısından First Republic ve Silicon Valley Bank'ınkine benziyor” diyor.

Altın yatırımcısının hüznü

Sıfıra yakın faiz oranlarının uzatıldığı dönemler, düşük oranlar ulusal borç faiz ödemelerini baskı altında tuttuğundan, artan hükümet harcamalarını da teşvik edebiliyor. Ancak şimdi, faiz oranları yükseliyor ve siyasi bölünmenin arttığı bir dönemde milletvekillerinin 31,4 trilyon dolarlık borç tavanına ulaşmasıyla birlikte, ABD'nin faturalarını ödeyemeyeceğine dair büyüyen bir endişe bulunuyor.

Bu nedenle Grant, “Fed politikası ve faiz oranlarının genel olarak bastırılması açısından son 10-12 yıl, son yaşanan bölgesel bankacılık sorunlarının ve ‘borç draması’nın temelini attı” diyor.

Grant, yatırımcılar için bunun, dünyanın en eski güvenli liman varlığı olan altının sahip olmaya değer tek şey olduğu anlamına geldiğini söylüyor. Grant, arkadaşı ve destekçisi Ron Paul gibi, uzun süredir finans dünyası tarafından ‘altın düşkünü’ olarak adlandırılıyor ve Başkan Richard Nixon'ın 1971 yılında altın standardını bırakma kararının bir hata olduğunu ve bir Fed çılgınlığına kapı araladığını düşünüyor. Grant bugün bile, Fed faiz oranlarını yükseltirken, enflasyonun bir sorun olmaya devam edeceğinden ve altını değerli bir varlık haline getireceğinden korkuyor. Grant, “Bir kömür madenindeki yangın gibi, enflasyonu her zaman göremeyebiliriz, ama her zaman yanıyor” diyor.

Grant, Temmuz ayında yaptığı bir röportajda, “Altın konusunda kırılmış bir rekorum var. Bu kırık rekorla devam edeceğim ve insanların 1971'den beri uygulanmakta olan parasal sistemin temel içsel zayıflıklarıyla henüz uzlaşmadıklarını gözlemleyeceğim” diyerek altına yatırım yapmayı sürdüreceğinin sinyallerini veriyor.

Ekonomi kötüye gidiyor, borsalar yükseliyor

 

Nabiullina: Dünya ekonomisi giderek daha fazla parçalara ayrılacak

 

ABD ekonomisinde büyüme beklentilerin altında kaldı

 

Fed raporu: Bankaların acil durum finansman planları güncellenmeli

 

Ons altında Fed baskısı

 

Paul Tudor Jones: Faiz artışları sona erdi, hisse senetlerinde ralli zamanı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)