E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEfsane yatırımcı Peter Lynch’ten iki tavsiye bir uyarı---

Efsane yatırımcı Peter Lynch’ten iki tavsiye bir uyarı

Efsane yatırımcı Peter Lynch’ten iki tavsiye bir uyarı
26 Nisan 2023 - 15:03 borsagundem.com

Efsane yatırımcı Peter Lynch, hisse senedi seçimi ve piyasa tuzaklarıyla ilgili olarak yatırımcılara önemli ipuçları veriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar sıklıkla efsane yatırımcıların tavsiyeleri ve yol göstericiliğinden faydalanır. Bu kişiler arasında akla ilk gelen isimlerden biri de Peter Lynch’tir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, CNBC’ye konuşan Lynch, hisse senedi seçimi ve piyasa tuzaklarıyla ilgili verdiği ipuçlarıyla, belirsizliğin had safhada olduğu hisse senedi piyasalarında yatırımcıları biraz olsun rahatlatmayı başarıyor.

İki tavsiye bir uyarı

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, efsanevi yatırımcı Peter Lynch, yatırımcıların hisse senedi seçerken odaklanması gereken iki noktayı ve kaçınmaları gereken büyük bir tuzağı paylaşıyor.

Fidelity'nin Magellan fonu yönetimi altındaki varlıklarını 1977 yılında sadece 20 milyon dolardan 1990 yılında emekli olduğunda 14 milyar dolara çıkaran efsane yatırımcı Peter Lynch, bireysel hisse senetleri seçme konusunda yatırımcılara tavsiyelerde bulundu.

Her zaman bilançoya bakılmalı

Alışık olduğunuz şeylere yatırım yapma fikrini 1989 tarihli "One Up On Wall Street" adlı kitabında yatırımcılarla paylaşan ve yaygınlaşmasını sağlayan Lynch, röportajda, yatırımcıların hisse senedi alırken iki şeye dikkat etmesi ve ortak bir tuzaktan kaçınması gerektiğini söyledi.

Lynch ilk uyarısını, yatırımcıların yatırım yapmayı düşündükleri bir şirketin bilançosuna her zaman bakmaları gerektiği şeklinde ifade ediyor. Lynch, “Sağlıklı bir bilanço, mali durumu kötü olan ve borca batmış bir şirkete kıyasla bir şirketin büyümesini sağlayabilir” diyor. Lynch, bir şirketin bilanço sağlığını ölçmek için, şirketin borç-özsermaye oranına veya varlıklarına göre ne kadar borcu olduğuna bakmanın önemli olduğunun altını çiziyor.

İyi bir geri dönüş hikayesi

Lynch, tek tek hisse senetlerini seçerken dikkat edilecek ikinci faktörün ise ‘iyi bir geri dönüş hikayesi’ olduğunu belirtiyor. Lynch’e göre, bu hikayede, bir zamanlar kötü durumda olan bir şirket, hisse senedi fiyatı daha sonra yeniden yükseleceği için işlerini tersine çevirme işaretleri gösteriyor olabilir. Lynch, “Farklı bir şey aramayı düşünüyorum. İyi bir hikaye olan bir şey arıyorum. Yani ya geri dönüş yapan ya da büyüyecek bir şirket bulmalısınız. Yeni şirketler aramalı ve bilançolarına bakmalısınız” şeklinde konuşuyor.

Spekülatif rallilerin peşinden koşmayın

Lynch'e göre, bir şirketin bilançosunun sağlığını ve istikrarını ve altta yatan iş eğilimlerini araştırmak önemli olsa da, hisse senetlerinde spekülatif rallilerin peşinden koşmamak da bir o kadar önemli. Başka bir deyişle, Lynch, “Yükseliyor diye bir hisse senedi almayın” diyor.

Lynch, “İnsanlar, bireysel hisse senetlerine yatırım yapıyor. Bu üzücü. Bir buzdolabı veya uçak bileti alırken dikkatli oluyorlar, paralarını nasıl harcadıklarına dikkat ediyorlar. Sonra otobüste bir hisse senedinden bahsedildiğini duyuyorlar ve o hisseye 5.000 ila 10.000 dolar arası bir para koyabiliyorlar. Ve maalesef, insanların ne yaptıkları hakkında hiçbir fikirleri yok” diyor.

Lynch, “Şirkete bakın. Bilançoya bakın. Hisse senedinin yükselmesinin sebebi nedir? Yolunacak kaz olmak bir şirkete yatırım yapmak için iyi bir sebep değil” diye ekliyor.

Resesyon sadece bir ihtimal

Lynch, ABD ekonomisini bekleyen potansiyel bir durgunluğun borsalar açısından ne anlam ifade edebileceğiyle ilgili olarak ise bunun ekonomi ve piyasalar için yeni bir şey olmayacağını ve birçok insan bugün bir resesyon bekliyor olmasına rağmen, bunun gerçekleşme olasılığı kadar gerçekleşmeme olasılığı da olduğunun altını çiziyor.

Lynch, “2. Dünya Savaşı'ndan bu yana 13 durgunluk ve 13 toparlanma yaşadık. Belki bir tane daha yaşayacağız. Bu bir durgunluksa, muhtemelen şimdiye kadarki en net tahmin edilen durgunluk olacak. Ben geleceği tahmin edemiyorum ama bu durgunluğun çok beklendiğini, fazlasıyla açık şekilde öngörülebildiğini görüyorum. Resesyon belki gerçekleşecek belki gerçekleşmeyecek, bilmiyorum” şeklinde konuşuyor.

Bank of America'dan yatırımcılara hem iyi hem kötü haber

 

Resesyon karamsarlığı yatırımcı için fırsat mı?

 

Erken resesyon göstergeleri yatırımcılara ne söylüyor?

 

ABD'de tahvil ve hisse senedi rallisi sürecek mi?

 

Hisse senedi alırken nelere dikkat etmeli?

 

Bank of America: Uzun vadeli hisse senedi yatırımından vazgeçmeyin

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)