E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDünya Bankası: Felaketin maliyeti 34 milyar doları aşabilir---

Dünya Bankası: Felaketin maliyeti 34 milyar doları aşabilir

Dünya Bankası: Felaketin maliyeti 34 milyar doları aşabilir
27 Şubat 2023 - 17:17 borsagundem.com

Dünya Bankası’nın Afet Değerlendirme Raporu’na göre, Türkiye’deki deprem hasarının maliyetinin 34 milyar doları aşması bekleniyor. Raporda, devam eden artçı şokların zaman içinde bu hasar tahminini daha da yukarı çıkarabileceği belirtildi.

Dünya Bankası’nın bugün yayınladığı bir hızlı hasar değerlendirme raporuna göre, 6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük deprem Türkiye'de ülkenin 2021 yılı GSYH’sının yüzde 4’üne karşılık gelen yaklaşık 34.2 milyar dolarlık fiziksel hasara yol açtı.  Rapor ayrıca iyileştirme ve yeniden inşa maaliyetlerinin çok daha fazla olacağını, potansiyel olarak bu rakamın iki katına ulaşacağını, ekonomideki aksamalarla ilişkili GSYH kayıplarının depremlerin maliyetini daha da arttıracağını ortaya koymaktadır.

Dünya Bankası Grubu ve ortaklarının Türkiye'de gerçekleştirecekleri ilk müdahaleler için bilgi girdisi sağlamak ve hükümetin iyileştirme ve yeniden inşa planlamasını desteklemek için hazırlanan raporda, devam eden artçı şokların zaman içinde bu hasar tahminini daha da yukarı çıkarabileceği belirtilmektedir.

6 Şubat tarihinde yaşanan 7,8 ve 7,5 büyüklüğündeki depremler ile bunların ardından yaşanan 7.500'ün üzerindeki artçı sarsıntı ve iki ilave deprem, Türkiye'nin güneyindeki 11 ilde çok ağır bir hasara yol açarak ülkenin 80 yıldan uzun bir süredir yaşadığı en büyük afet olarak kayda geçmiştir. Bu bölge aynı zamanda Türkiye'de yoksulluk oranının en yüksek olduğu illerden bazılarını içermektedir ve Türkiye'deki toplam Suriyeli mülteci nüfusunun neredeyse yüzde 50'sini oluşturan 1,7 milyondan fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapmaktadır.

Türkiye'deki doğrudan fiziksel hasarlar üzerinde odaklanan Küresel Hızlı Afet Sonrası Hasar Tahmini (GRADE) Raporunda, 1,25 milyon insanın yaşadığı binaların orta ila ağır derecede hasar görmesi veya tamamen çökmesi nedeniyle geçici olarak evsiz hale geldiği tahmin edilmektedir. Raporda ayrıca tahmin edilen hasarın yüzde 81'inin yaklaşık 6,45 milyon kişinin (Türkiye’nin toplam nüfusunun yaklaşık yüzde 7,4'ü) yaşadığı Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya ve Adıyaman illerinde meydana geldiği vurgulanmaktadır.

Konut binalarında meydana gelen doğrudan hasarlar toplam hasarın yüzde 53'ünü (18 milyar $) oluştururken, toplam hasarın yüzde 28’i (9,7 milyar dolar) konut dışı binalarda (örneğin sağlık tesisleri, okullar, kamu binaları ve özel sektör binaları), yüzde 19’u (6,4 milyar dolar) ise altyapı tesislerinde (örneğin yollar, elektrik, su temini) meydana gelmiştir. Rapordaki hasar tahminleri, Türkiye ekonomisinin maruz kalacağı daha geniş çaplı ekonomik etkileri ve kayıpları veya doğrudan hasarlardan önemli ölçüde daha fazla olabilecek ve daha derinlemesine bir değerlendirme gerektirecek iyileştirme ve yeniden inşa maliyetlerini içermemektedir.

Dünya Bankası Grubu’nun Avrupa ve Orta Asya Bölgesinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Anna Bjerde konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları belirtti: “Bu afet sonucunda büyük kayıplar ve acılar yaşayan Türkiye ve Suriye halklarının acılarını tüm kalbimizle paylaşıyoruz. Küresel toplumun bu çok büyük ölçekli yardım ve kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak için seferber olmasını görmek ise cesaret vericidir. Dünya Bankası da Türkiye’nin iyileştirme çabalarını desteklemek için teknik uzmanlık birikimini ve finansman olanaklarını derhal harekete geçirmiştir.”

Dünya Bankası 9 Şubat tarihinde yardım ve iyileştirme çabalarına yardımcı olmak için 1,78 milyar dolarlık bir başlangıç yardım paketi açıklamıştı. Söz konusu paket, Türkiye’deki mevcut iki proje kapsamındaki Şarta Bağlı Acil Durum Müdahale Bileşenleri (CERC) yoluyla acil olarak sağlanan 780 milyon dolarlık bir yardımdan ve bu afetten etkilenen insanları desteklemeye yönelik hazırlanacak 1 milyar dolarlık yeni bir acil durum iyileştirme projesinden oluşmaktaydı.

Büyük depremin yeni görüntüleri ortaya çıktı

 

Goldman Sachs depremin GSYH'ya etkisini açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xyz28 Şubat 2023 11:27

    AHMET ÖZBILEN fakat hiçbir şey bilmeyen akıl fukarası 1999 depremini günümüzdeki depremle karşılaştırmışsın. O Ecevit ile toplanan milyarlarca dolar deprem paralarını betona gömdünüz şimdi o çürük betonlarınızın altında bebeleri ve insanları öldürmeniz yetmedi üstüne üstlük koordinasyonsuzluk nedeniyle soĝuktan ølmelerine neden oldunuz. Biraz vicdan AHMET biraz vicdan. Kızılay'ın çadır ve konserve satmasına ne demeli. Depremden ve depremzededen para kazanmakda ne.

  • AHMET ÖZBİLEN28 Şubat 2023 10:23

    Sizlere soruyorum marmara depreminde iktidarda chp bülent ecevit var idi.Bir tane depremzede ev yapmışmıdır. birine maaş vermişmidir bir köylünün ölen hayvanlarını temin etmişmidir.söyleyin bakalım hep hükümeti eleştiriyorsunuz bu bir depremden ziyade büyük bir kıyamet ama sizler bunu almazsınız ALLAH bildiği gibi yapsın bu konuyu malzeme yapanları.

  • xyz28 Şubat 2023 11:10

    Sen gerçekten akıl fukarasısın. 25 sene önceki 1 veya 2 yıllık koalisyon iktidarını 22 yıldır tek başına ve her yetkilerin bir merkezde toplandığı iktidar ile kıyaslama cahilliği. O zaman bende Japonya ile karşılaştırayım 22 sene önce Japonyada bizden daha şiddetli depremler olurken ve bir elin parmaklarını geçmeyen ölü ve yaralılar olurken günümüz Türkiyesinde herkesin kıskandığı ülkemizde neden yüzbinlerce ev yıkılıyor ve yüzbinler ölüyor. Size göre kader. Bana göre senin kafa yapısının ülkeyi yönetmesi olmasın. 25 yıl önce Ecevit zamanında bile böyle saçmalık ve koordinasyonsuzluk yoktu. En azından Kızılay çadır ve konserve satma kepazeliğini göstermedi. AHMET sus adam sansınlar. Rezillik paçanızdan akıyor.

  • Mucise Reis ;)28 Şubat 2023 10:45

    öyle mi ? kaç yıllık iktidardı ve kimden devraldı ? tarihleri alalım :D ... Sonra bu ülkede bir sürü deprem oldu kaç sağ parti yönetimde idi ? :D ... 20 yıldır iktidar olan ve imar barışları düzenleyenler son depremde nasıl bir başları elde etti ? Saçma sapan sağ-sol o onu yaptı, bu bunu yaptı diyeceğine 45 bin insan rağmetli oldu istifa et, ailelerinden tek tek özdür dile 1 hafta enkaz basşına bir nazı makınası getiremedim de sonra burada abuk subuk siyasetini yap. kızılay hakkında eleştiriyorsun, siyaset diyorlar. yahu ne varsa siyasete alet etmişler sokmuşlar,Sende kal enkaz altında ailen ile, sonra biz sağ-sol. akp.mhp.chp.iyi parti gibi tartışırız. enka altında  sende bir kepçe sesi gelecek diye haftalarca aç susuz beklersin. kafanı çalıştı kafanı

  • Vedat27 Şubat 2023 22:50

    Bazı ard niyetliler toplanan gisileri yemekleri vatandaşa ulaştırmak yerine sağa sola atmaları.İçlerinin nekadar çürümüş olduğunu isbat etmektedir Afad çalışıyor hizmet ediyor demesinler öyle mi Allah sizleri islah etsin

  • Mucise Reis : )27 Şubat 2023 21:17

    Ben TUİK rakamlarına inanıyorum sadece... Beni açıklamalar bağlamıyor :D

  • Fetdi27 Şubat 2023 19:48

    Suriyeliler için harcanan 50 milyar doları şimdi düşünün. Dünya kadar bağış oldu toplanan para 10 milyar dolar etmedi.

  • Sedat28 Şubat 2023 00:06

    Şerefsizleri kovamadılar. Chp gelse keşke gönderse. Sığındınız gidin artık. 10 milyon suriyeliyi doldurdular ülkeye

  • baran27 Şubat 2023 18:44

    Herkes rahat olsun!  Maliyet Türkiye Cumhuriyeti devletini ilgilendirir.  Dünya bankasını değil.  Bu çakallara  dolar ile borçlanıp kul köle olmaya asla niyetimiz yok.  Yerel kaynaklarımız bu maliyeti karşılar.  Fakir bir ülke değiliz. K.Maraş ta Dünya nın en zengin bakır rezervleri keşfedildi. Elazığ da da öyle. 3-4 yıl önce haberlerine bir bakın.  Kamulaştırma vs. kanunların değişmesi mahkemelerin sonuçlandıktan sonra  elmi yaman beymi yaman görürüz.  

  • xyz28 Şubat 2023 11:35

    Sen gerçekten hastasın. Yüzbinlerce bebekler ve insan öldü. Bir o kadar yaralı var. Bir o kadar kolu ve bacağı kopan var. Sen o bölgedeki bakır rezervinden bahsediyorsun. Bunların hepsi liyakatsizlik, aç gözlülük, iş bilmezlik, tedbir ve önlem almamak, düzensiz ve çarpık kentleşme, çalma ve çırpma üzerine beton ekonomisi daha sayayım mı. Bunları bilerek yap sonrada bu millete ölenler bir tarafa sonrada milyarlarca dolar fatura çıkar. Bizde yedik.

  • İttim 28 Şubat 2023 07:40

    Mayısta bu yolsuz hükümetten hesap surulacak

  • Pala27 Şubat 2023 18:36

    Çürük bina yapan ve bu çürük binalara rüşvet alıp onay veren siyasilerden tahsil edilebilir.yeterki ahlaklı ve liyakatli milletvekili secilebilsin 2023te

  • Ali27 Şubat 2023 17:39

    Atagy ihlas brlsm hrsızlar yalamacilar deprem yagmacisindan farkı yok bunların

  • ALİ KODUŞ27 Şubat 2023 17:32

    Hangi 34 milyar dolar bana göre 85-100 milyar dolar burada bitecek başka yerler başlayacak.çapa hastanesi diğer hastaneler tel tel dökülmektedirler.Ben olsam iktidarda asla kalmak istemem.