E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDruckenmiller: Sert iniş hala mümkün---

Druckenmiller: Sert iniş hala mümkün

Druckenmiller: Sert iniş hala mümkün
08 Haziran 2023 - 15:23 borsagundem.com

Milyarder yatırımcı Druckenmiller, ABD ekonomisi ve piyasalarla ilgili karamsar bir duruş sergiliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Milyarder yatırımcı Stanley Druckenmiller, Silicon Valley Bank’in buzdağının görünen kısmı olduğu konusunda yatırımcıları uyarırken, sert iniş olasılığının hala güçlü olduğunun altını çiziyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, daha çok bankanın iflas edebileceğini söyleyen Druckenmiller, yüksek enflasyon ve resesyon beklentilerinin de hala sıcak olduğunu söylüyor.

Daha fazla düşüş

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, milyarder yatırımcı Stanley Druckenmiller, Fed'in bir yılı aşkın süredir agresif faiz artırımlarının enflasyonu bastırmakta başarısız olmasının ardından bir durgunluğun kapıda olmasından korkuyor. Ünlü hedge fon yöneticisi, yaptığı açıklamada, düşük işsizlik oranı ve ilk çeyrekteki pozitif GSYİH büyümesinin başını çektiği veriler ışığında ekonominin son dönemdeki direncine rağmen, ‘sert bir iniş’in hala kaçınılmaz olduğuna inandığını söylüyor.

Druckenmiller, “Asıl görüşümüz, varlık piyasalarına ek olarak, özellikle de ekonomik anlamda daha fazla düşüş olması gerektiği” diyor.

Druckenmiller, Fed yetkililerini Küresel Finans Krizi'nden sonra kolay para politikalarıyla hisse senetleri, emlak ve diğer sektörlerde varlık balonu patlatmakla yıllardır eleştiriyor. Druckenmiller, Fed, piyasalar için kasvetli bir yıla yol açan 2022'de tutum değiştirip faiz oranlarını artırmaya başladıktan sonra bile, ileride daha fazla olumsuzluk olduğu yönünde fikir beyan etmeyi sürdürüyor çünkü ona göre balon henüz patlamamış gözüküyor.

Kredi krizi

Kıdemli yatırımcı, yüksek faiz oranlarının, Mart ayında Silicon Valley Bank’in hızla battığı ve düzenleyicileri devreye girip mevduat sahiplerini durdurmaya zorladığı bölgesel bankalarda olduğu gibi, ekonominin kilit sektörlerinde de daha fazla soruna yol açabileceğini savundu. Druckenmiller, sorunlu ticari emlak piyasasına ve özellikle de ofis sektörüne, sorun yaşayabilecek alanlar olarak işaret etti. Ancak bankaların sermayesi tükendikçe ve ekonomik büyüme yavaşlarken daha az risk almaya başlamalarıyla bir ‘kredi krizi’nin de yolda olabileceği konusunda uyardı.

Druckenmiller, “Şimdiye kadarki en büyük varlık balonu olan bu tür bir ortamdan çıkıp faiz oranlarını yılda 500 baz puan yükselttiğinizde, kaputun altında pek çok şey olduğu görülüyor. Bence Silicon Valley Bank ve Bed Bath & Beyond, muhtemelen buzdağının görünen kısmı” diyor.

Ekonomik göstergeler durgunluğa işaret ediyor

Druckenmiller, bir yıldan fazla bir süredir 2023 yılı ABD durgunluğu potansiyeli hakkında alarm veriyor. Bir varlık yöneticisi olarak hiç kötü bir yıl geçirmediği bilinen milyarder yatırımcı, geçen yılın Eylül ayında “2023'te bir durgunluk yaşamazsak hayrete düşeceğim” demişti. Druckenmiller, resesyonla ilgili olarak, “Zamanlamayı bilmiyorum ama kesinlikle 2023'ün sonunda” diye konuşmuştu.

O ayın ilerleyen günlerinde Druckenmiller daha yüksek faiz oranlarının ekonomik büyümeyi yavaşlatabileceği konusunda uyarıda bulunmuş ve bunun da borsanın on yıl boyunca sabit kalmasına yol açacağını söylemişti. Ve bu yılın Mayıs ayında, ekonominin sert bir inişin eşiğinde sallandığını ve çöktüğünde iflasların artacağını, işsizliğin yüzde 5'in üzerine çıkacağını ve şirket kârlarının en az yüzde 20 oranında düşeceğini savunarak korkunç uyarılarını yineledi.

"Tahvil kralı" olarak bilinen ve yatırım şirketi DoubleLine Capital'in kurucusu milyarder yatırımcı Jeffrey Gundlach da şu anda ekonominin sallantıda olduğundan endişe ediyor. Gundlach, DoublineCapital yatırımcılarına ekonomik göstergelerin ‘kesinlikle tam anlamıyla durgunluk içinde’ olduğunu söyledi.

Gundlach, ekonomik göstergeler olarak Nisan’da yüzde 0,6 ve Ekim 2022 ile Nisan 2023 arasında yüzde 4,4 oranında azalan Conference Board'un Öncü Ekonomik Endeksi'ne (Leading Economic Index - LEI) işaret ediyor. LEI, iş çevrimlerindeki dönüm noktalarını tahmin etmeye yardımcı olmayı amaçlıyor ve inşaat izinleri, işsizlik gibi bileşenleri içeriyor.

Conference Board üst düzey yöneticisi Justyna Zabinska-La Monica da, yaptığı açıklamada LEI'nin bu yıl ekonomik gerileme konusunda uyarıda bulunmaya devam ettiğini söylüyor. Gundlach ise verilerle ilgili olarak, “Yakında bir durgunluğun başlangıcında olacağımız oldukça açık” diyor.

Odadaki fil

Son aylarda teknolojiyle ilgili coşku ise yatırımcıları sarmış durumda. Bu durum yapay zeka ile ilgili hisse senetlerinin ve ETF'lerin artmasına neden oluyor. Bloomberg'in Milyarderler Endeksi'ne göre yaklaşık 10 milyar dolar serveti olan Druckenmiller, değerlemeler gerilse bile teknolojide fırsat gördüğünü söylüyor ve ekliyor: “Henüz sapla samanı ayırmadılar ama inanıyorum ki, kripto paranın aksine yapay zeka gerçek; ve internet kadar dönüştürücü olabilir.”

Stanley Druckenmiller: ABD borç krizi, korku filmi izlemek gibi

 

Druckenmiller’den borsalar için 10 yıllık karanlık uyarısı

 

Açıklanan veriler ekonomi için sert iniş korkularını da artırdı

 

'Sert iniş' ihtimali artıyor

 

Fed faiz beklentileri tekrar gündemde

 

ABD’de resesyon endişeleri boşa mı çıkıyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HÜSEYNİ KALKANOV08 Haziran 2023 18:08

    Bizim borsaya bir şey olmaz çünkü döviz bazında beleş ve çöp fiyatlarda.

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ08 Haziran 2023 15:49

    Sert iniş eli mecbur olacak tüm gelişmiş ülkelerin ekonomik durumları vahim her gün yüzlerce şirket battığını duymaktayız.bunlar iyi günlerimiz benim tahminim 2008 den çok çok çok kötü bir finans krizi olacaktır.