E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDow Teorisi'ne göre ralli devam edecek---

Dow Teorisi'ne göre ralli devam edecek

Dow Teorisi'ne göre ralli devam edecek
26 Temmuz 2023 - 15:09 borsagundem.com

Yatırımcıların dikkat ettiği işaretlerden biri olan Dow Teorisi, alım sinyali veriyor. Bu, ABD borsalarındaki rallinin devam edeceğine dair bir gösterge olarak kabul ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarını sene başından bu yana etkisi altına alan yapay zeka güdümlü rallinin hızı kesilmiş gözüküyor. Ancak yatırımcılar, rallinin devam edeceğine dair işaretlerlerin hala sıcak olduğu konusunda ısrarcı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, rallinin devam edeceğine dair öngörüye, Bank of America stratejisti Stephen Suttmeier da katılıyor. Suttmeier, FOMO rallisi adını verdiği yapay zeka güdümlü rallinin çok sayıda onay aldığını belirtiyor.

Dow Teorisi yükselişi doğruluyor

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, Dow Jones Endüstri Endeksi ve kardeşi Dow Jones Ulaşım Endeksi için son 52 haftanın en yüksek seviyeleri, hisse senetlerindeki birincil eğilimleri belirlemek için tarihsel olarak en doğru stratejilerden biri olan ‘Dow Teorisi’yle uyumlu seyrediyor ve daha geniş bir boğa piyasası için olumlu bir işaret olarak kabul ediliyor.

Dow Jones Endüstri Endeksi, Salı günü art arda 12. gün kazanç elde ederek altı yıldan fazla bir sürenin en uzun galibiyet serisini elde etti ve Eylül ayına göre yıllık bazda yüzde 23 oranında arttı.

Dow Jones büyüme hisseleri ise bu yıl yüzde 6,9 oranında arttı ve yılbaşından bu yana yüzde 19 oranında artan S&P 500 Endeksi ve yüzde 35,1 oranında artan teknoloji ağırlıklı Nasdaq ile arayı kapattı. Ulaştırma endeksi bu yıl şu ana kadar yüzde 20,8 oranında arttı ve geçen haftayı 52 haftanın en yüksek seviyesinden kapattı.

Dow Teorisi, genellikle Dow endüstri ve ulaşım endeksinden oluşan iki ortalama aynı kısa sürede yeni zirvelere ulaşırsa, bu, daha geniş anlamda borsanın muhtemelen daha da yükseleceğini gösteriyor. Dow Teorisi, 1900'lerin başına kadar uzanan ve öncülüğünü The Wall Street Journal'ın kurucularından Charles H. Dow ve MarketWatch'ın yayıncısı Dow Jones & Co.'nun yarattığı bir strateji olarak öne çıkıyor.

Kırılmalar ve bozulmalar uyum içinde

LPL Financial’ın baş teknik stratejisti Adam Turnquist, “Dow Teorisi’nin ilkelerinden biri, ortalamaların birbirini doğrulaması gerektiği, yani kırılmaların ve bozulmaların uyum içinde olması gerektiğidir ve şu anda olan da bu” diyor.

Turnquist, yaptığı açıklamada, “Her iki Dow Jones endeksindeki son kırılmalar göz önüne alındığında, geçen hafta itibariyle bir ‘Dow Teorisi satın alma sinyali' tetiklendi ve bu, boğa piyasasının sürdürülebilirliğine dair kanıtlara katkıda bulunuyor” şeklinde konuştu.

LPL, bir boğa piyasasını, yalnızca ayı piyasası dip seviyesinden yüzde 20 veya daha fazla kazanç olduğunda değil, aynı zamanda piyasa genişliği veya kaç hisse senedinin yükselişe dahil olduğunu içeren kanıtların ağırlığını da göz önünde bulundurduktan sonra oluşan piyasa olarak tanımlıyor.

BofA Securities'in teknik araştırma stratejisti Stephen Suttmeier de, büyük ABD hisse senedi endekslerinin bu yaz rallisiye 'daha uyumlu hale geldiğini’ yazıyor. Bir hafta önce, üç büyük ABD borsa endeksi de New York seansını 15 ayın en yüksek seviyelerinde kapattı. Ve Dow Jones da o zamandan beri tırmanmaya devam ediyor.

Suttmeier, “Pek çok gösterge, 2024'e kadar çok daha yüksek bir hisse senedi piyasası için durumu destekleyen yükseliş zemini sinyalleri veriyor” diyor ve ekliyor: "Dow endüstri ve ulaşım göstergesinin Dow Teorisi'ne uygun olarak onaylanmış boğa piyasalarında olduğu gibi, 2023 yaz rallisi de pek çok onay almış durumda.”

Bekle ve gör

Finans piyasaları, Fed'in bugünkü politika duyurusu öncesinde ‘bekle ve gör' moduna geçti ve Nasdaq’ın yüzde 0,6'lık yükselişinin önderliğinde üç büyük ABD borsa endeksi de dünü yükselişle tamamladı.

Tüm dikkatler ABD hisse senetlerindeki devam eden kazançlara odaklanırken, piyasanın en tanınmış ayılarından biri bu hafta bir hata metni yayınladı. Morgan Stanley ABD özsermaye stratejisti Mike Wilson yazdığı notta yanıldıklarını kabul etti ve özsermaye çarpanlarındaki yukarı yönlü hareketin beklediklerinden daha ileriye gittiğini ve daha uzun sürdüğünü söyledi.

Bu yıl ayıya dönüşen JPMorgan’dan stratejist Marko Kolanovic ise borsada satış çağrısının arkasında duruyor. Kolanoviç, küresel merkez bankalarının faiz artırımlarının gecikmeli etkisi, azalan tüketici tasarrufları ve ‘derinden rahatsız edici jeopolitik zemin’ göz önüne alındığında, yeni piyasa düşüşlerinin ve oynaklığın muhtemelen hala devam edeceği konusunda yatırımcıları uyardı.

FED isterse borsa rallisi bitebilir

 

Boğalar da ralliden endişe ediyor

 

Ralli mi ortalamaya dönüş mü?

 

Tüketici hissiyatı rallinin önünü kesebilir

 

Wall Street rallisinin devamı gelecek mi?

 

Borsa rallisinde yüzde 50 oranında düzeltme ihtimali

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)