E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDöviz piyasalarında merkez bankası kararları---

Döviz piyasalarında merkez bankası kararları

Döviz piyasalarında merkez bankası kararları
21 Ocak 2015 - 17:11 borsagundem.com

Döviz piyasalarında gündem: Döviz piyasalarında merkez bankası kararları takip ediliyor…

''Döviz piyasalarında gündemi merkez bankası kararları oluşturuyor. Yarın yapılacak toplantıda ECB’den güçlü bir genişleyici adım beklenirken, İsviçre ve Danimarka Merkez Bankaları, para birimlerinin değerlenme baskısını azaltmak amacıyla, bu karar öncesi faiz indirimine gittiler. ECB kararının, diğer Avrupa ekonomilerinin para birimleri üzerinde de baskı oluşturması bekleniyor.
 
TCMB politika faizinde 50 baz puan indirime giderken; Japonya Merkez Bankası, 80 trilyon Yen miktarındaki varlık alım programında değişikliğe gitmedi. Brezilya’nın ise faiz artırım sürecine devam etmesi bekleniyor.
 
•       ECB’den güçlü bir genişleyici adım bekleniyor. ECB’nin bilançosunu 3 trilyon €’ya ulaştırabilmesi için tahvil alım miktarının 700 milyar € ilâ 1 trilyon € arasında değişmesi bekleniyor.
 
•       ECB’den beklenen bu güçlü adıma karşılık, İsviçre ve Danimarka merkez bankalarının faiz indirimleri geldi. Diğer bazı Avrupa ülkeleri para birimleri de benzer değerlenme baskısı altında.
 
o   İsveç: Hali hazırda genişlemeci para politikası uygulayan ve politika faizi %0 mertebesinde bulunan İsveç’te, enflasyon %0,3’te (hedef: %2). Riksbank İsveç kronunun daha fazla değerlenmesini engellemek amacıyla ECB benzeri bir genişlemeci adıma gidebilir.
 
o   İsviçre: EUR/CHF’de volatilite sürüyor. İsviçre Merkez Bankası kararı (SNB) %31,7 seviyelerine kadar yükselen EUR/CHF volatilitesi %20,5 seviyelerine gerilemiş durumda. 2011 yılında EUR/CHF 1,20 tabanına  çıpalandığında %10 seviyelerindeydi. Volatilite seviyelerinin %10 ve altına gerilemesi, SNB’nin CHF’ye tekrar müdahil olmasını gündeme getirebilir. EUR/CHF, şu anda 1,0015’ten işlem görüyor.
 
•       ABD ekonomisindeki güçlü seyir, ECB’den beklenen genişleyici adım ve Euro’ya olan talebin azalması €/$ paritesindeki aşağı yönlü baskıyı artırıyor. Paritenin 1,10 seviyelerine kadar gerilemesini bekliyoruz.
 
•       BoJ bugün yaptığı toplantıda politika değişikliğine gitmedi: Bilançosunu yıllık 80 trilyon ¥ artırmaya devam edecek. Karar sonrası USD/JPY %1 primli; 117,6’da.
 
•       Brezilya Merkez Bankası’nın bugün yapacağı toplantıda, enflasyonist baskılar nedeniyle, politika faizini 50 baz puan artışla %12,25’e yükseltmesi bekleniyor. Brezilya’da enflasyon %6,41 ile enflasyon hedef bandının üst seviyesine yakın seyrediyor (bant: %2,5-%6,5; orta nokta: %4,5).
 
•       TCMB politika faizinde 50 baz puan indirime gitti. TCMB faiz koridorunun alt ve üst bandını sabit tutarken (%7,5-%11,25), politika faizi (1 haftalık repo) %7,75’e geriledi. TCMB’nin faiz indiriminde gerileyen enflasyon beklentileri, global düşük faiz ortamı ve ECB’den beklenen genişleyici adım beklentileri etkili olmuş gözüküyor.''
Akbank Ekonomik Araştırmalar
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)