E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDönmez'den doğalgaz açıklaması: Kışı sıkıntısız geçireceğiz---

Dönmez'den doğalgaz açıklaması: Kışı sıkıntısız geçireceğiz

Dönmez'den doğalgaz açıklaması: Kışı sıkıntısız geçireceğiz
10 Eylül 2022 - 22:32 borsagundem.com

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, "Doğalgaz tedarikçileri sevkiyat programlarına uyduğu takdirde bu kışı sıkıntı yaşamadan geçireceğiz" dedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Gerek boru hatlarımız gerek LNG ve FSRU tesislerimiz gerekse de yer altı doğalgaz depolama tesislerimizle bu anlamda oldukça iyi bir durumdayız. Doğalgaz tedarikçileri sevkiyat programlarına uyduğu takdirde bu kışı sıkıntı yaşamadan geçireceğiz inşallah." dedi.

Bilecik'te seramik fabrikasının temel atma töreninde konuşan Bakan Dönmez, "Son dönemde Avrupa'da bir enerji krizi yaşanıyor. Avrupa hem tedarik hem de fiyatlandırma konusunda ciddi bir darboğazdan geçiyor. Medyadan takip ediyorsunuzdur doğalgazın tüketimiyle ilgili konularda çeşitli yaptırımlar hayata geçirdiler. Gerek boru hatlarımız gerek LNG ve FSRU tesislerimiz gerekse de yer altı doğalgaz depolama tesislerimizle bu anlamda oldukça iyi bir durumdayız. Doğalgaz tedarikçileri sevkiyat programlarına uyduğu takdirde bu kışı sıkıntı yaşamadan geçireceğiz inşallah."

Fiyatlar konusunda Türkiye'nin de dünyadaki gelişmelerden olumsuz etkilendiğini dile getiren Dönmez, "Burada da artışın vatandaşlarımız üzerindeki etkisini en aza indirmek için sübvansiyonlarımızı, bir başka deyişle vatandaşa desteğimiz artırarak devam ediyoruz. Doğalgazda yüzde 80 oranında sübvansiyon uyguluyoruz. Yani 100 liralık bir faturanın 80 lirasını biz devlet olarak karşılıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Maden çeşitliliği açısından 8'inci sıradayız"

Dönmez, son dönemde verimliliğe ilişkin düzenlemeleri hayata geçirdiklerini anımsattı.

En son, hanelerde ısı yalıtımına yönelik 50 bin liralık kredi paketi açıkladıklarını, sanayicilere enerji verimliliği konusunda teşvik ve destekler verdiklerini kaydeden Dönmez, şunları aktardı:

"Bütün gayretimiz elimizdeki imkanları en verimli, en etkili şekilde kullanmak. Enerji ithal ettiğimiz bir ürün. Petrolün neredeyse yüzde 92'sini, doğalgazın yüzde 99'unu ithal ediyoruz. O nedenle bu kaynakları kullanırken daha az enerjiyle, daha yüksek verimlilik sağlayan ürünler ve yapılar tercih etmeliyiz. Dünyada üretilen maden çeşitliliği açısından 168 ülke arasında 8'inci sıradayız. Bugün madencilik sektöründe 160 bine yakın çalışanımızla son 13 yılın en yüksek istihdam rakamına ulaştık. 2022'de madencilik sektörü istihdamımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,3 artış gösterdi. Yan sektörlerle düşünüldüğünde bu rakam 1 milyonun üzerine çıkıyor. Madencilik sektörümüzdeki üretim ve ihracat artışına paralel istihdamın da artması bizleri ziyadesiyle memnun ediyor."

Üretim tarafında da Kovid-19 salgını sürecindeki zorlu şartlara rağmen 2020 yılında 714 milyon tona, 2021'de 100 milyon ton artışla 814 milyon tona ulaştıklarını vurgulayan Dönmez, "Son 10 yıllık ortalamaya baktığımızda ise yıllık ortalama 742 milyon ton üretim yaptığımızı görüyoruz. İhracat tarafında ise son 20 yılda 10 kattan fazla bir artışla yaklaşık 6 milyar dolar seviyesine geldik. Geçtiğimiz yıl doğal taşlar, bor, trona, krom, ferro krom, feldspat ve tuz en fazla dış ticaret fazlası verdiğimiz madenlerimiz oldu." bilgilerini verdi.

Doğalgaz fiyatlarında düşüş

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Putin’le doğalgazda indirimi konuştum

 

Türkiye'nin doğalgaz depoları yüzde 100'e dolacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xyz12 Eylül 2022 08:36

    baran yine kudurmuş ağzından lağım akıyor. Keşke Yunan kazansaydı diyen tarafta olduğu için IZMIR' de elinde mavi-beyaz Yunan bayrağını sallayamadığından dolayı sıkıntı yaşıyor olmalı. Senide adam edecem baran.

  • baran12 Eylül 2022 16:38

    Karaktersiz Yunan kankası ibrikçibaşı bana martaval anlatma! Senin gibi alçak yalancılar gerçekte benim karşıma çıkma cesareti gösteremez!  O kadar ahlaksızsın ki benden sadır olmayacağını bildiğin kelamları bana yakıştırmaya kalkıyorsun! Neden çünkü köpek oğlu köpek bir fetocusn.

  • xyz12 Eylül 2022 07:09

    Parası olan kışı sıkıntısız geçirir. Bu dünyanın her yerinde geçen kanundur. Millet sosyal yardıma muhtaç. Dünyada ençok sosyal yardım alan ülkenin insanlarıyız.

  • Mucise Reis : )11 Eylül 2022 21:58

    10 milyon insan 2 bin tl için hacilere uğruyor, birileri çıkmış doğalgaz sorunu yok diyor... :D şimdi yerli milli otomobil üretildi deniyor, satın alan yerli milli bir halk topluluğu yok :D eee ne anladım bu işten ?.... heryerde bilgisayar satılıyor mağazalarda var deniyor, gidiyorsun 2 maaş,3maaş,4 maaş olmuş. Asgari ücretli nasıl aldın :D var mı hee var... Hiç merak etmeyin, ülkemizd eyeteri kadar timsah derisi çanta var. Stoklarımız mevcut. sorun yaşamıyacağız... fiyarı 40 bin euro :D ahaha yahu para yok ki, olsa ne olur, olmasa ne olur... emekli 2800- 3500 .. ücretli 5,500 alacak, doğalgaz sorunu yok diyeceksin :D şaka gibi,.. yeni evlerde baca sistemide yok. Bu sene soğuk kış olursa çok canlar yanar. Halk 2 covid, işsizlik, ağır enflasyoni yeni ekonomi programı ile 5 kuruçu kalmadı birikimi yok. Çok canalr yanar. Seçimlerde bunun bedelini ağır öderler. Ocak ayı erken seçim olsa başabaştı. Ama her ekonomı programı ile oylar azalıyor. azalacakta bu mantıkla

  • astor11 Eylül 2022 17:26

    dogal gazı cıkaramadılar gitti. bir 10 yıl daha cıkmaz. 

  • Kara şövalye 11 Eylül 2022 14:38

    Doğalgaz zam sıkıntısı kesin olacak ama.

  • Mucise Reis : )11 Eylül 2022 11:45

    Bu iş şuna benziyor. Merak etmeyin vatandaşlarımız. Herkeslere yetecek kadar kuyumcularda Küçük altın var. Altın kıtlığı yok. Stokalr yeterlidir. HErkes istediği yerden küçük altınlarını alabilir. Avrupada altın yok, bulunamıyor nerede ise. kyumcuları satmıyor. Bizlerde her kuyumcuda küçük altın var :D eee alacak aprası varmı milletin :D 5,500 tl  ülkenın yüzde 80 i çalışsın... Sonra doğalgaz var de :D ... TL 6 ayda 18 kat erimiş. dolar alınan gaz fiyatı yüzde 100 zamlanmış, 100 ken olmuş 200, sonra ben bunun yüzde 80 nini ödüyorum dolarla alıyorum çünkü de, yahu TL basıyorsun dolar karşısında erimiş, haliyle millet TL maaşı erimiş dolar alınan gaza ulaşamıyor :D sen ödesende zaten dolardan tl erimesi ile ^%100 zamlandı herşey gaz harici. Ben utanırdım böyle açıklama yapmaya

  • Mucise Reis : )11 Eylül 2022 21:52

    Baran senin aile içi sohbetlerini, aile içinde anan ve babanla yaptığın küfürlü muhabbetlerinde mutluluklar dilerim :D 14 temmuza kadar savunduğun abilerin gibi pensilvanyaya kaçamadığın için, siyasi  olarak  dönmek zorunda kaldın... Sağır sultan biliyor senin hainliğini bu millete...Çatladığının fakındayım bu arada İzmir de 2 milyon türk milletini görünce.. Ümmetçi arapcı sen tipitip oldugunu herkes biliyor... Senin bana vereceğim gömleği giymediğim gibi, klavyeni bilmem nerene skup sempatikliklerinle yazmaya çalıştığın harflerinde kabul  olmayacağını  koc akafan basmış en sonunda :D. Senin gibi pensilvanya oryantelleri anlamış artık :D , Ana ,babana senin gibi efendi, ahlaklı bir orangutan yetiştirdiği için, yunan milletinin onur nişanını gönderecekler İzmirde savunduğun için mavi bayrağı.. :D Kudurmak seninde hakkın, 2 milyonu görünce İzmirde :D  çatırtırtı seslerin buralara geldi :D ahaha.

  • baran11 Eylül 2022 15:25

    Vay nankör köpek vay.  Ulan karaktersiz sen de hiç mi utanma yok?  Pensilvanya fahişesinden teşekkür beklemek kadar aptalca bir şey olamaz ama be şerefsiz hiç olmazsa sessiz kal da insan sansınlar.   Neyse mart marlığını puş puşluğunu fahişe de fahişeliğini yapar!  Normaldır normal.

  • Artur11 Eylül 2022 11:04

    Avrupada o da yok ama, bizde de doğalgaz yakacak para yok.

  • Yorum11 Eylül 2022 07:49

    Nasıl yani %200 üstüne koyup %80 nini mi siliyorsunuz

  • Hehe11 Eylül 2022 07:19

    Siz ve yandaslariniz sorunsuz gecirecek siz rahat olmayacaksinizda kim olacak halki bosverin onlarin herseyi hak ediyor

  • baran11 Eylül 2022 10:19

    Almandaşlarının yanına gir o zaman pvngo

  • Vatandaş11 Eylül 2022 02:01

    Yeni zam geliyor anlaşılan.

  • Ekonomist vural10 Eylül 2022 23:35

    Yüzde 80 subvansiyon ilginç.demekki 4000 gelen fatura 20 bin gelecekti,biraz abartılmış acaba.devlet batar öyle olsa sübvanse nerede yapılıyor,,,