E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar/TL'de yükseliş eğilimi---

Dolar/TL'de yükseliş eğilimi

Dolar/TL'de yükseliş eğilimi
31 Mart 2023 - 11:09 borsagundem.com

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 19,1920 seviyelerinden işlem görüyor.

Dün, yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışın yüzde 0,2 üzerinde 19,1712'den tamamladı.

Dolar/TL, yeni güne de yükselişle başlamasının ardından saat 11.00 itibarıyla önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerinde 19,1920'den işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,1 azalışla 20,8920'den, sterlin/TL de yüzde 0,3 düşüşle 23,7510'dan satılıyor.

Dün yüzde 0,4 azalışla günü 102,2 seviyesinden tamamlayan dolar endeksi, şu sıralarda 102,3'de bulunuyor. Euro/dolar paritesi de önceki kapanışının yüzde 0,2 altında 1,0880'de seyrediyor.

Analistler, küresel piyasalarda bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin büyük oranda geride kalmasının risk iştahını artırdığını belirterek, makroekonomik veri gündemi ve merkez bankası üyelerinin açıklamalarının yeniden gündemin odağına yerleştiğini bildirdi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek dönem para politikalarına ilişkin belirsizliklerin devam ettiğini aktaran analistler, bankanın mayıs ayındaki toplantıda 25 baz puan faiz artışına gideceğine yönelik fiyatlamaların da güç kazanmaya başladığını dile getirdi.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Kararı ile Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Kanun Hükmünde Kararnameye göre, kur korumalı vadeli mevduat hesaplarına uygulanan Türk lirası faiz üst sınırı kaldırıldı. Bu mevduat hesaplarına uygulanacak faiz oranı, bankalar ve yararlanıcılar arasında serbestçe belirlenecek.

Analistler, bugün Euro Bölgesi'nde enflasyon ve ABD'de kişisel gelirler ve harcamalar ile Michigan Üniversitesi güven endeksi verilerinin takip edileceğini ifade ederek, teknik açıdan dolar endeksinde 101,5'in destek, 103 seviyesinin direnç konumunda olduğunu söyledi.

İnfo Yatırım Foreks bülteninde, 'Dolar/TL paritesinde yukarı yönlü seyir sürüyor. Dün yurt içinde Mart ayı ekonomik güven verisi takip edildi. Buna göre geçen ay 99,1 olan ekonomik güven bu ay 98,8'e geriledi. Bugün ise Şubat ayına ilişkin ticaret açığı verisi takip edilecek. ABD tarafındaysa dün gözler büyüme verisindeydi. Buna göre geçen çeyrekte %3,2 büyüyen ABD ekonomisi yılın son çeyreğinde %2,7 beklentisinin altında %2,6 büyüme kaydetti. Bugün ise gözler PCE verisinde olacak. Fed'in enflasyon göstergesi olarak önem verdiği PCE verisinin aylık bazda %0,6'dan %0,4'e gerilemesi bekleniyor. Beklentinin altında gelebilecek PCE verisi enflasyonda yavaşlamaya işaret ederek Fed'in politikasında gevşemeye gideceği beklentisiyle risk iştahını destekleyebilir.'denildi.

Gedik Yatırım bülteninde, 'Yurt içerisinde ekonomik güven endeksi martta bir önceki aya göre
0,3 puan azalışla 98,8 seviyesine geriledi. TCMB PPK toplantı özetinde, deprem felaketinin etkisinin azaltılması için uygun finansal koşulların önceliklendirileceği, Liralaşma stratejisinin ise tüm unsurları ile uygulanacağı bildirildi. Geçen hafta yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 48 milyon dolar artışla 186,5 milyar dolara yükseldi. Kur korumalı mevduat ise 33 milyar TL artışla 1,67 trilyon TL’ye ulaşırken, kur korumalı mevduatta faiz tavanı kaldırıldı. ABD ekonomisi dördüncü çeyrekte yıllıklandırılmış olarak %2,6 ile %2,7’lik beklentinin hafif altında büyüdü. Açıklanan verilerin fiyatlamalara etkisi olmadı. Hafta başından itibaren hafif yükseliş eğilimi gösteren dolar/TL, bu sabah saat 08:45 itibariyle 19,18’li seviyelerde bulunuyor.' denildi.

Altında temmuz 2020'den sonraki en kazançlı ay

 

Uzmanlar uyardı! Piyasadaki 'sahte altın'a dikkat

 

Petrolde belirsizlik hakim

 

Bakır ve demir çeyreklik artışa hazırlanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bik31 Mart 2023 11:33

    Suudi Arabistan'dan gelen 5 milyar dolarla seçimlere kadar TL'nin değer kaybını balatalar yanana kadar frenlemeye çalışıyorlar.