E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar zirveye ulaştı mı?---

Dolar zirveye ulaştı mı?

Dolar zirveye ulaştı mı?
13 Eylül 2022 - 13:25 borsagundem.com

Küresel piyasalarda dolar son bir haftadır dikkat çekici bir düşüş gerçekleştiriyor. Ancak doların küresel piyasalarda düşüş trendine girildiğini söylemek için hâlâ çok erken

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Doların son günlerdeki geri çekilmesi küresel piyasalardaki yükselişinin sona erip ermeyeceği konusunda spekülasyonlara yol açıyor. Yine de uzmanlar henüz zirveye ulaşıldığını yazmak için isteksiz davranıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre küresel piyasalarda doların değerini ölçen ICE Dolar Endeksi bu yıl %12,3 yükseldi. Benzeri bir gösterge olan ancak içeriğinde Güney Kore Won’u, Çin Yuan’ı ve Hindistan Rupi’sini de karşılaştırma ölçeği olarak kullanan Bloomberg Dolar Endeksi ise yıl boyunca %12,9 artış gösterdi. Ancak dolar endekslerinde geçtiğimiz haftadan bu yana %2’nin üzerinde bir düşüş görülüyor.

Dolar zirveye ulaştığında ABD Merkez Bankası’nın (FED) faizleri ne kadar artıracağı konusunda endişeli tahminlerin küresel piyasalarda yankı buluyordu. Salı günü itibariyle ise piyasaların odak noktası ABD enflasyon verileri. Açıklanacak zayıf bir rakam, yatırımcıların faiz artırımı tahminlerine yönelik yatırımlarını azaltmasına yol açabilir. Ancak doların güvenli liman olarak cazipliği ve FED’in şahin para politikasını izlemeye devam etmesi bu tür bahislerin sonunu getirebilecek nitelikte.

Bloomberg’ün haberine göre HSBC’nin Hong Kong Biriminde Küresel Döviz Ticareti Araştırmaları Başkanı olan Paul Mackel, “İnsanların ‘dolarda zirve, dolarda zirve, dolarda zirve ve işte dönmek üzere’ diyerek tartıştığı bir noktaya ulaşıyoruz. Bana kalırsa bunu söylemek için çok erken. Henüz bir süre daha devam edecektir. Doların yönündeki bu değişimin altında yatan koşullar mevcut değil” ifadelerine yer verdi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi Salı günü öğlen saatleri itibariyle %0,39 düştü. Endeks Pazartesi günü de %0,4 gerilemişti ancak geçen yıl Ocak ayında belirlediği en düşük seviyenin hala %16 üzerinde.

ABD para birimi teknik açıdan saldırı altında, ancak Macro Risk Advisors Teknik Stratejisti John Kolovos'a göre ABD para birimi henüz tamamen kırmızıya dönmüş değil. Kolosov, ICE Dolar Endeksi’nin 105'in altına düşmesi halinde “doların kızarma ihtimali oldukça yüksek" dedi. Dolar endeksi salı günü itibariyle 107,9 civarında seyrediyor.

Dönüm noktası

Altı büyük para birimi karşısında doların değerini ölçen ICE Dolar Endeksi salı günü itibariyle altı gündür üst üste düşüyor. Teknik analist Tom DeMark tarafından oluşturulan sıralı bir gösterge, ABD para biriminin geçen hafta bir dönüm noktasına ulaştığını ve muhtemelen daha düşük bir seviyeye geri döndüğünü gösteriyor.

Fakat aynı zamanda, opsiyon yatırımcıları doların başka bir zirveye yükseleceğine daha az ikna olmuş görünüyor. Açığa satış ve açığa alım işlemlerini ölçen bir bileşik gösterge Bloomberg Dolar Endeksi’nin görünümü hakkında yaklaşık bir ay için daha düşük seviyede bir boğa piyasası öngörüsünü işaret ediyor.

Singapur merkezli sermaye piyasaları şirketi Saxo Capital’ın Kıdemli Stratejisti Charu Chanana'ya göre, FED’in gerekirse faiz oranlarını artırmada diğer merkez bankalarını "geride bırakabileceği" gerçeği nedeniyle dolardan çekilmek çok riskli bir karar niteliği taşıyor.

Chanana araştırma notunda doların yükselişinde bir zirveye ulaşılması için gereken şartları yazdı: "ABD Doları’nda gerçekten bir zirveyi adlandırmak için Avrupa ve Çin'deki risklerin daha yönetilebilir hale gelmesine veya ABD dışı yetkililerinin daha güçlü bir muhalefet oluşturmasına veya FED’in daha yüksek bir enflasyon hedefini kabul etmesine ihtiyacımız var."

 

Dolar 18,20 liranın üzerinde

 

Enflasyonun düşüşü FED’i durdurmayacak

 

Borsalar neden yükselişe geçti?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • VATANDAS13 Eylül 2022 13:38

    tum dunya dolardan kacarken dolara esek yapilan tek halk tr de...o eseklere o dolarlari yukleyen sanal alemin satilmislari ise hala daha dolar pazarlamakla mesguller....

  • VATANDAS13 Eylül 2022 13:49

    ABD bankaları son çeyrekte 370 milyar dolarlık rekor mevduat kaybı yaşadı ABD bankalarındaki mevduatlar, 2018'den bu yana ilk gerilemeyikaydederek, ikinci çeyrekte 370 milyar dolarlık rekor bir düşüş yaşadı.Federal Mevduat Sigorta Kurumu'na göre, mevduatlar Mart ayında 19 trilyon 932 milyar dolardan 30 Haziran itibarıyla 19 trilyon 563 milyar dolara düştü.