E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar kaç TL'ye geriler?---

Dolar kaç TL'ye geriler?

Dolar kaç TL'ye geriler?
19 Temmuz 2013 - 08:55 borsagundem.com

Milliyet Gazetesi yazarı Güngör Uras, köşesinde Bernanke'nin açıklamalarıyla düşen doları değerlendirdi

Milliyet Gazetesi yazarı Güngör Uras, Fed Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamaları ardından rahatlayan piyasalara dikkat çekti. Uras, 1.90 TL’nin altına ine n doların daha da düşmesini bekliyor.
İşte Güngör Uras'ın yazısı;
ABD Merkez Bankası Başkanı Bernanke konuştu. Tüm piyasalar rahatladı. Bizde de dolar fiyatı 1.90 TL’nin altına inebilir. 1.86-1.87 TL’ye gerileyebilir. Piyasa faizi (Merkez Bankası Faizi değil, piyasa faizi) ile, borsada iyiye gidiş hızlanabilir. Piyasaları rahatlatmak ne kadar kolaymış:
-  Önce Merkez Bankası Başkanı, 23 Temmuz’da faizi artırabiliriz diyerek (Faiz Lobisi’ne!) haber gönderince bir gevşeme olmuştu.
-  Ardından bir cümlesi ile küresel piyasalara yön veren Bernanke, yumuşak konuştu. Sinirler gevşedi. Bu konuşma dışarıyı rahatlattı, içeriye de moral verdi.
1) Dışarıda ve içeride piyasalar gerginlikten yorgun düşmüştü. Rahatlamak için fırsat arıyordu.
2) Zamanla insan her şeye alışıyor. Piyasalar dalgalanmaya alışmıştı.
3) Her şeyin kötüye gitmesinin de bir sınırı vardır. Ekonomi denilen şey en sonunda batsa da, battığı yerde kalamıyor. Bataktan bir şekilde çıkıyor. Piyasa oyuncuları, “Bu meret battığı kadar battı... Yavaş yavaş çıkışa başlasa iyi olur” demeye başlayınca, işler de düzeliyor. Şimdi bu eğilim başlamış gibi!
Ekonomi konusunda bolca laf edenler, U dönüşü V dönüşü gibi ekonomide düzelme modellerinden söz ederler. V dönüşünde ekonomik göstergeler dibe veya tavana vurup hemen düzelir. U dönüşünde ise, ekonominin dibe veya tavana vurması da zaman alır...
Bizim ekonomimiz (Demirel’in Gelirler Genel Müdürü rahmetli Adnan Başar Kafaoğlu’nun anlatımı ile) mantar gibidir. Suyun üzerinde yüzer. Batmaz. Batırmak isteyenler suyun içine itse bile, pırt diye yüze çıkar.
Düzelme başladı gibi!
Ciddi anlatım ile bizim ekonomi çok çabuk dibe vurur, çok çabuk eski durumuna gelir.
Bakınız son dalgalanmada neler oldu:
-  Dolar 1.84 TL’den satılırken 1.97 TL oldu. Derken 1.91’lere geri döndü.
-  Döviz sepeti 2.10’dan 2.26’ya çıktı. Derken 2.21 oldu.
-  Borsa 93 binden 70 bine geriledi. 80 bine doğru yol alıyor.
-  Piyasa faizi yüzde 4.58 iken, yüzde 9.69’a kadar tırmandı. Sonra 8.71’e indi.
Bu göstergelere bakılır ise tavana çıkan veya tabana vuran göstergelerde V şeklinde düzelme eğilimi başlamış durumda. Buna sevinelim. Ancak fırtınadan önceki günlere tekrar dönmek zor. Dalgalanmanın kalıcı hasarı olacak. Bu faturayı ödeyeceğiz ama... ”Daha da kötüsü olabilirdi“ diyerek kendimizi teselli etmekten başka yapacağımız yok.
Yazının sonunda okuyuculara “piyasa”dan moral verici bir tahmini aktarayım. Piyasanın kurtları diyorlar ki... “Bakmayın ufak tefek iniş çıkışlara... İyilik alametleri var... Merkez Bankası 23 Temmuz’da faizi yükselttikten sonra, dolar 1.87 TL’ye gerilerse şaşırmayın...” Ben sizlere söyleneni aktarıyorum. Bırakınız 23 Temmuz’dan sonrasını, yarın doların, borsanın ne olacağını bilen olsa zengin olur... Söylenenleri dinleyiniz, yazılanı okuyunuz ama bu tahminlere hiç mi hiç inanmayınız...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)