E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDolar 3 TL'nin altında kalamayabilir---

Dolar 3 TL'nin altında kalamayabilir

Dolar 3 TL'nin altında kalamayabilir
16 Eylül 2015 - 15:46 borsagundem.com

Dolar kuru piyasanın pozitif ayrışmasıyla birlikte gerilemeye başladı

Borsa İstanbul Fed'in faizi artırmayacağına ilişkin beklentiyle birlikte yükselişe geçti ve günlerdir süren düşüş trendinden kısa vadede uzaklaşmış oldu. Borsa İstanbul bir süredir göremediği 74 bin puanı bugün itibariyle kırdı. Dolar ise yine Fed'in faiz artırmayacağına ilişkin ihtimallerle birlikte 3 TL'nin altına geriledi.

ALB Menkul Değerler'den Enver Erkan piyasayı yorumladı:

Türk Lirası'nda geniş fotoğrafta görülen negatif ayrışma son 2 günde hikayede çok önemli değişmeler olmamasına rağmen yerini pozitif seyre bıraktı. Bu kapsamda da 3.07 seviyelerini test etmiş olan dolar/TL’nin 3.00 seviyesi aşağısına doğru gelmiş olduğunu gördük. Ancak genel anlamda baktığımızda bu seviye aşağısında dolar/TL’nin kalıcı olma sorunu vardır. Böylesine bir algı değişiminin de haber kaynaklı olması gerekir. Dün güvenlik riskleriyle alakalı piyasa tarafından olumlu algılanmış birtakım haberler söz konusuydu. Ancak bir yandan da şehit haberleri almaya devam ettiğimiz için buna çok fazla bel bağlanmamalıdır. Bu fiyat hareketi dolar kaynaklı değildir. Yani Fed beklentilerine dayandırmamak gerekir.

Kısa vadede asıl önemli belirleyici Fed’in faiz kararıdır. Fed faiz konusunda 10, 15 veya 25 baz puan vs. bir adım atarsa bunun TL’ye etkisi negatif olacaktır. Olası bir faiz aksiyonunda sıra dışı volatilite görülebilir. Dolar/TL paritesi son hareketlerle, Fed öncesinde biraz daha bizim açımızdan iyi fiyatlara gelmiştir. Mevcut seviyelerden görülebilecek yükselişlerde ilk hedef 3.05 – 3.0650 aralığı olacaktır. 3,05 üzerinde kalınırsa bu seviyeden yapılacak alımların ise hedefi minimum 3.10 olacaktır. En olumlu senaryo Fed’in faiz artırmaması olur, böyle bir senaryoda 3.00 seviyesi aşağısında kalıcılık önem taşıyacaktır, ancak TL kaynaklı riskler bu durumu zorlaştırabilir.

2) Borsa İstanbul’da kur ve faiz gibi göstergelerin seviyeleri yukarı yönlü hareketlere temkinli yaklaşılması durumunu beraberinde getirmektedir. Özellikle Fed öncesinde artan yukarı yönlü eğilimin kalıcılık sağlayabilmesi için Fed’e ve Fitch’e dair kısa vadeli senaryoların da yükselişi desteklemesi gereklidir. Böyle bir senaryoda alımlar bayram haftasına taşınabilir, ancak yüzde 11-12 bandında kalan bir faiz aşağı yönlü risk oluşturur. Faiz, son dönemde yükselen risk primi nedeniyle yüksektir. Hali hazırda  gelen şehit haberleri de güvenlik risklerinin düşmediğini göstermektedir. Kısa vadede olumlu senaryolarda hedef 75.000 de olabilir. Ancak endeks, kısa veya uzun vadede aşağı yönlü risklerin aktif olması nedeniyle aşağı yönde eğilim göstermeye devam edebilir. Bu durumda ilk önemli destek 70.000 seviyesi; bu bölgenin kırılması halinde ise 66.000 olabilir. Fed’in faiz artırması ise önümüzdeki hafta fiyatlamaları bir bant aşağı çekebilir. Bu bant 65.000 – 70.000 bandıdır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • isci nin tahmini 16 Eylül 2015 23:58

    isçi çok komiksin doların bir daha 2.60 a düşmesi şu ortamda imkansız. Diyelim ki Fed eylülde faiz artırmadı tabiki dolar bir miktar aşağılara salınacaktır. Bu seviyede max 2.80 olacaktır. Bu seviyenin altı hayal,Çünkü bu sefer fedin aralıkta faiz artırma ihtimalini bekliyor olacağız vs ve artık her fed toplantısında fed ne kadar artırır hikayeleri doları her zaman diri tutucaktır.

  • zafer16 Eylül 2015 23:10

    tipe bak ya aynı yahudi masonlarına benziyor...

  • Akpli16 Eylül 2015 20:55

    Rte dolaea bel baglayan yolda kalacak dedi dolar o zaman 2.50 idi.

  • isci16 Eylül 2015 18:59

    dolar 2.60 inecek yazin bir kenara.

  • Tipe bak bira soyle16 Eylül 2015 16:21

    Cok komiksin be abi