E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDoğrusu 'mali okuryazarlık'mış---

Doğrusu 'mali okuryazarlık'mış

Doğrusu 'mali okuryazarlık'mış
06 Eylül 2013 - 13:07 borsagundem.com

TDK son noktayı koydu ve 'finansal okuryazarlık' yerine 'mali okuryazarlık' kavramının daha doğru olduğunu ilan etti...

SPYD (Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği) finans terminolojisinde zaman zaman yaşanan bir kafa karışıklığını gidermek için Türk Dil Kurumu'na başvurdu. TDK da SPYD'nin bu başvurusunu inceleyip kavramın nasıl kullanılması gerektiğini bir yazıyla bildirdi. İşte SPYD'nin TDK kararıyla ilgili yaptığı açıklama:
"Son yıllarda sıkça kullanılan 'finansal okuryazarlık' kavramının kimi zaman anlamını aşan kullanımı veya yanlış anlaşılmalara mahal vermemesi açısından ilgili kavramın altının doldurulması, asli amaca hizmet etmesi bakımından önem arz etmektedir. Bu vesileyle geçtiğimiz aylarda Türk Dil Kurumu’na “Finansal Okuryazarlık” kavramına bir tanım getirmesi amacıyla müracaat ettik. BİLGİ EDİNME HAKKI çerçevesinde TDK’nın tarafımıza verdiği yazıyı sizlerle paylaşıyoruz...
Mali okuryazarlık kavramının daha uygun olacağı cevabından hareketle, bu iki kelimenin TDK web sitesi vasıtasıyla anlamlarını ele alacak olursak, 'mali' için mal ile ilgili, parasal ve maliyeye ilişkin; okuryazar içinse okuması yazması olan, öğrenim görmüş kimse tanımlaması yapılıyor. Sonuç olarak 'finansal okuryazar' yerine 'mali okuryazar' ifadesi, TDK tarafından daha uygun olarak nitelendirilmiştir. Mali okuryazar kavramı, TDK'dan yola çıkarak bize; parasal mali konularda öğrenim görmüş kimseyi ifade etmektedir. Tabii bu noktada, alanın son derece geniş olması, ilgili kavramın kimi zaman farklı mecralara çekilebilme, suistimal edilebilme hassasiyetinide ortaya koymaktadır. Sonuç olarak mali okuryazarlık kavramının son derece geniş bir alanı kapsaması sebebiyle, alt kırılımlarda mali okuryazarlık seviyelerinin, başka bir ifadeyle derecelerinin ortaya konması, amaca hizmet açısından daha anlamlı olacaktır."
İŞTE TDK'NIN AÇIKLAMASI:

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)