E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiDış ticaret açığı nasıl düştü---

Dış ticaret açığı nasıl düştü

Dış ticaret açığı nasıl düştü
01 Mart 2014 - 04:17 borsagundem.com

Dış ticaret açığının yüzde 6.8 azalma göstermesinde en büyük etken, kur artışıyla iç talepteki daralma etkili oldu

İç talepteki daralma dış ticaret açığına yaradı. Dış ticaret açığı Aralık 2013’te yüzde 16,7 olan ithalat artışının Ocak 2014’te yüzde 2,6’ya gerilemesinin de katkısıyla geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,8 azaldı ve 6.8 milyar dolar oldu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre ihracat Ocak 2014’te yüzde 8,6 arttı ve 12,5 milyar dolara yükseldi. İthalat ise yüzde 2,6’lık artışla 19.3 milyar dolara çıktı. 

Tüketicilerin kurdaki yükseliş, yeni yıl öncesi olası vergi değişikliklerinden etkilenmemek ve bazı harcamalara getirilen taksit sınırlaması öncesi erkene çekilmiş ithal ürün talebi Aralık ayında ithalatta sert bir artış yaratmıştı. 

Akbank Ekonomik Araştırmalar tarafından yayımlanan notta, ithalattaki artış hızının iç talebin yavaşlamasıyla düştüğü belirtilerek, “2013’te ortalamada yüzde 5.6 olan ithalat artışı, yılın son çeyreğinde yüzde 3.6’ya gerilemişti. Tüketime yönelik diğer veriler de tüketim harcamalarının ivme kaybettiğine işaret ediyor” denildi. Akbank notunda tüketici güven endeksinin Şubat’ta son dört yılın en düşük seviyesine gerilediği hatırlatılırken, Ocak’ta otomobil satışlarının gerilediği ve tüketici kredilerinde kademeli yavaşlama eğilimi yaşandığına da vurgu yapıldı. Not şöyle devam etti: “Buna karşın euro bölgesindeki toparlanma ve TL’deki değer kaybı ihracata destek olmaya devam ederek, ekonomideki yeniden dengelenme sürecine özellikle 2014’ün ikinci yarısında katkıda bulunacak.”

KARŞILAMA ORANI

İhracatın ithalatı karşılama oranı 2013 Ocak ayındaki yüzde 61.1’den 2014 Ocak itibarıyla yüzde 64.7’ye yükseldi. Altın ihracatı Ocak’ta yüzde 22.1 azalışla 538 milyon dolar, ithalat ise yüzde 41.3 azalışla 453 milyon dolara indi. Enerji ithalatı ise Ocak’ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.2 artarak 4.9 milyar dolar oldu. Verilere göre yüksek teknolojili ürünlerin ihracattaki payı yüzde 2.7 olurken, ithalattaki payı yüzde 10.1 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)