E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDanimarka'da ikinci saldırı şoku---

Danimarka'da ikinci saldırı şoku

Danimarka'da ikinci saldırı şoku
16 Şubat 2015 - 05:45 borsagundem.com

Kopenhag'da bir sinagoga yönelik saldırı sonucu, Yahudi güvenlik görevlisi hayatını kaybetti

Cumartesi günü önce Charlie Hebdo saldırılarını tartışmak için toplanan insanlara ateş açıldı. 1 kişinin öldüğü olayın ardından gece saatlerinde yine Kopenhag’da bir sinagoga yönelik silahlı saldırıda ibadet yerinin Yahudi güvenlik görevlisi hayatını kaybetti. Danimarka polisi, olayla ilgili bir şüpheliyi vurarak öldürdü. Ölen kişinin her iki eylemden de sorumlu olduğu düşünülüyor.

Danimarka, önceki gün Hz. Muhammed’e hakaret içerikli karikatürüyle tanınan İsveçli çizer Lars Vilks’in organize ettiği ve Charlie Hebdo dergisine saldırının ele alındığı toplantıda 55 yaşındaki Danimarkalı belgesel yönetmeni Finn Norgaard adlı katılımcının ölümüyle ve üç polisin yaralanmasıyla sonuçlanan olayın şokunu atlatamadan ikinci bir silahlı eylemle sarsıldı. Önceki gece yine başkent Kopenhag’da yaşanan olayda bir sinagogun güvenlik görevlisi öldürüldü, iki polis de yaralandı. Ölen kişinin babası İsrailli, annesi Danimarkalı olan Dan Uzan adlı bir Yahudi olduğu açıklandı. Danimarka’da yaşayan bazı Türkler ise Uzan’ın Türkiye kökenli olabileceğini ifade etti. 37 yaşındaki Uzan’ın başından vurulduğu ve olay sırasında sinagog içinde dini bir tören yapıldığı belirtildi. 

Danimarka polisi, saldırı sonrası kentin başka bir bölgesinde bir şüpheliyi silahlı çatışmada öldürdü. Polis yetkilileri, güvenlik kamerası kayıtlarından elde ettikleri görüntülere göre öldürülen şüphelinin Charlie Hebdo toplantısını bastıktan sonra sinagoga saldırdığını düşündüklerini açıkladı.

EVİNİN ÖNÜNDE PUSU

Saldırganı ilk eylemi yaptığı yere getiren taksiciden aldıkları bilgilerden yola çıkan polis, eylemcinin oturduğu evi tespit etti. Norrebro bölgesindeki evin çevresinde konuşlanan polis ekipleri, şüphelinin dönmesini bekledi. Saldırgan ortaya çıkınca güvenlik güçleri de harekete geçti. Ancak şüpheli, polislere ateş açınca çatışma çıktı ve kimliği açıklanmayan saldırgan ölü ele geçirildi. Saldırganın kimliği belli olmamakla birlikte hedef alınan yerler nedeniyle eylemcinin cihatçı olduğu tahminleri yapıldı.

IŞİD ETKİSİ OLABİLİR

Danimarka polisi, saldırganın yalnız olduğu üzerinde duruyor. IŞİD, ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonun Suriye ve Irak’ta yaptığı hava saldırıları üzerine batı ülkelerinde yaşayan sempatizanlarına eylem çağrısı yapmıştı. Danimarka Polis Teşkilatı Güvenlik ve İstihbarat servisinden Jens Madsen, saldırganın Paris’te geçtiğimiz ay Charlie Hebdo mizah dergisine ve Yahudi gıda ürünleri satan koşer marketine yönelik yapılan eylemlerden ‘esinlenmiş’ olabileceğini söyledi. Danimarka Polis Teşkilatı Güvenlik ve İstihbarat servisinden Jens Madsen, “Saldırgan genel anlamda IŞİD ve diğer terör örgütleri tarafından yapılan militan İslamcı propagandadan esinlendi” dedi. Madsen, Paris’te geçtiğimiz ayki Charlie Hebdo mizah dergisine ve Yahudi gıda ürünleri satan koşer marketine yönelik saldırıların da Danimarka’daki saldırganı harekete geçmeye yöneltmiş olabileceğini sözlerine ekledi.

BİRLİK OLMA ZAMANI

Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt de açıklamasında ülkelerinin terör saldırısına uğradığını ifade etti. Schmidt, “Saldırının neden gerçekleştirildiğini bilmiyoruz ama Danimarka gibi ülkelere zarar vermek istediklerini biliyoruz. İfade özgürlüğümüzü engellemek istiyorlar, dini özgürlüklere olan inancımıza zarar vermek istiyorlar. Müslümanlar ve gayrimüslimler arasında bir savaş yok. Danimarka için birlik olma zamanıdır. Önümüzdeki günler daha zor geçebilir” ifadelerini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)