E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇin piyasaya para bastı---

Çin piyasaya para bastı

Çin piyasaya para bastı
26 Ocak 2016 - 06:57 borsagundem.com

Çin Merkez Bankası, yeni yıl tatili öncesi artmakta olan nakit ihtiyacını karşılayabilmek için piyasaya yüklü miktarda likidite verdi

Çin Merkez Bankası (PBOC), Çin Yeni Yıl tatilinin yaklaşması ile birlikte artmakta olan fon talebinden dolayı, finans sistemini likiditeye boğuyor.

PBOC ters repo işlemleri yoluyla piyasaya 440 milyar yuan (67 milyar dolar) verdi ve bu son üç yılın en yüksek miktarını ilaret ediyor. Böylelikle para otoritesi bu ay çeşitli yollarla piyasaya 1.6 trilyon yen enjekte etti. Sina.com tarafından Cuma günü yayınlanan PBOC toplantı özerine göre, merkez bankası 1.6 trilyon yuanlık kısa vadeli fon ve 800 milyar yuanlık orta vadeli likidite desteği sağlamayı planlıyor.

Çin'de politika yapıcılar, ekonomiyi desteklemek için borçlanma maliyetlerini düşük tutmaya çalışırken, aynı zamanda, rekor fon çıkışlarının doluğu bir dönemde, kuru istikrarlı tutmaya çalışıyor. Gecelik borçlanma oranı geçen hafta, Şubat ayının ikinci haftası başlayacak Çin Yeni Yıl tatili öncesi artan nakit talebinden dolayı dokuz ayın en yüksek seviyesine çıktı. PBOC, kur üzerindeki aşağı yönlü baskıya katkıda bulunmamak için bankalara uyguladığı zorunlu karşılık faizini düşürme gibi tedbirlerden kaçınıyor.

Hong Kong'da Standard Chartered Plc kıdemli faiz stratejisti Backy Liu, "PBOC, yuanın değer kaybı endişesi ve yılın ilk birkaç haftasındaki yüklü miktardaki yeni kredilerden dolayı, zorunlu karşılık faizi gibi sistemin tümüne yönelik bir gevşemeye gitme konusunda isteksiz," dedi ve "PBOC'un yüklü miktarda nakit vermesi, genişlemeci para koşullarını sürdürme ve likiditeyi artırmak için kısa vadeli araçları kullanma konusundaki kararlılığını gösteriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Bankalararası piyasada fon yeterliliğini gösteren gecelik repo faizi iki baz puan düşerek yüzde 1.94'e indi ve düşüşünü ikinci güne taşıdı. Bu oran 20 Ocak'ta yüzde 2.18 ile Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesine tırmanmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)