E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇetinkaya: Portföy Yönetim sektörümüzün desteğini istiyoruz---

Çetinkaya: Portföy Yönetim sektörümüzün desteğini istiyoruz

Çetinkaya: Portföy Yönetim sektörümüzün desteğini istiyoruz
02 Mayıs 2019 - 11:44 borsagundem.com

Murat Çetinkaya: Yeni ürünlerin portföylere dahil edilmesi ve organize piyasaya likidite verilmesi ancak fon yöneticililerimizin çabasıyla mümkün olabilir.

Borsa İstanbul Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Murat Çetinkaya, Borsa İstanbul’un finansal istikrara yönelik attığı yeni adımları Kurumsal Yatırımcı dergisinde kaleme aldı. İşte o yazı… 

Borsa İstanbul Grubu olarak, geçtiğimiz yılı yeni bir görev seti üstlenerek kapattık.

Sermaye piyasası için entegre pazar yeri işlevimize ek olarak, bankacılık kesimine de hitap eden ve doğrudan finansal istikrarı hedefleyen altyapı ve ürünler oluşturma inisiyatifimiz Yeni Ekonomi Programı kapsamında yer aldı. Bu misyon 2019-2023 stratejik planımızın önde gelen unsurlarından biridir. 2018 Ağustos ayında yaşadığımız kur atağını izleyen günlerde başlattığımız çalışma ile 1 Ekim tarihinde FX Swap Piyasasını hayata geçirdik. Geleneksel olarak Londra merkezli bir tezgah üstü ürün olan  FX Swap, hızlı ve başarılı bir uygulama ile organize piyasaya adapte edildi. Piyasamız 6. ayını doldurmadan , kümülatif 40 milyar dolara yaklaşan işlem hacmiyle hepimiz içir gurur vesilesi oldu.

Bankalarımız Takasbank’ın verdiği Merkez Karşı Taraf hizmeti sayesinde ISDA altyapısına ve Londra bankalarının piyasa yapıcılığına ihtiyaç duymaksızın birbirleri ile işlem yapabilir hale geldiler. Bugün bankacılık sektörümüzün USD/TL swap işlemlerinde TL plasman yönlü akımın çok büyük bir kısmı piyasamızda gerçekleşmektedir.

Bizi mutlu eden bu adımın yolun sadece başlangıcı olduğuna inanmamız. Faaliyet gösterdiğimiz finansal mimari içinde TL faiz riskini yönetmek çoğunlukla son derece güç, bazen de fiilen imkansız.  DİBS piyasamızın likiditesi yetersizdir.  TL faizi beklentilerinin kanalize olduğu ana mecra uzun yıllardır swap piyasası haline gelmiştir. Bankalarımız sabit faizli aktiflerden kaynaklanın risklerini yönetmek için döviz likiditesine muhtaçtır. Büyük şirketlerimiz için TL faiz riski yönetimi son derece maliyetli, KOBİ’lerimiz için imkansıza yakındır.  Kurumsal yatırımcılarımız için de durum farklı değildir.  Geçtiğimiz ağustosta yaşanan dalgalanma sırasında şahit olduğumuz gibi, Bireysel Emeklilik Sistemimiz faiz dalgalanmalarına karşı oldukça savunmasızdır. Finansal sistemimizi istikrara kavuşturmak için bu mimarili temelden sorgulamak ve uluslararası standartlara getirmek zorundayız.

Bu yolda attığımız diğer adım, Aralık ayında TCMB’nin Borsamızda gerçekleşen repo işlemlerine zorunlu karşılık muafiyeti getirmesi ardından Bankalararası ile Normal Repo / Ters repo piyasalarını birleştirmek oldu. Bu sayede ortaya çıkan derin ve yüksek hacimli piyasada oluşan orana dayalı bir referans faiz endeksini önümüzdeki süreçte ilan etmeyi planlıyoruz.  Böylece TL cinsinden değişken faiz altyapısının spot bacağını, LIBOR geçişi çalışmalarını sürdüren gelişmiş ve gelişmekte olan ülke uygulamalarına uyumlu olarak tamamlamış olacağız.

Bu altyapı üzerine kurulacak OIS benzeri vadeli ürünler, verim eğrisinin kısa tarafını tahkim edecek  bir para piyasası, döviz teminatsız TL değişken / sabit faiz takasını mümkün kılacak bir Faiz Swap ortamı, yatırım ve BES fonlarımızın SGMK portföylerini etkin yönetmelerine  hizmet edecek bir vadeli piyasa, DİBS ikincil piyasa likiditesini artıracak önlemler ve başka pek çok yeni uygulama takvimimizde yer almaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığımızca ilan edilen YEP hedeflerimizle uyumlu olarak geliştirme çalıştırmaları ve test aşamalarının ardından devreye alınacak her uygulamayı  paydaşlarımıza takdim etmekten mutluluk duyacağız.

Kilometre taşlarını kasaca izah etmeye çalıştığım yol boyunca Portföy Yönetim sektörümüzün desteğine özellikle ihtiyacımız var. Büyüme trendi ve sermaye piyasamıza  güçlü bir momentum kazandıran Bireysel Emeklilik Sistemimizin portföyünde bulundurduğu her varlık sınıfında etkin işlem altyapısını kurmak ve uzun dönemli volatilitenin azaltılmasına katkıda bulunmak temel hedefimizdir. Bu bakımdan kurumsal yatırımcılarımızdan gelen her türlü geri bildirime büyük önem veriyoruz.

Ayrıca yeni ürünlerin portföylere dahil edilmesi ve organize piyasaya likidite verilmesi ancak fon yöneticilerimizin çabasıyla mümkün olabilir.  Bu çabanın fonlarımıza performans  ve rakiplerden ayrışma fırsatı olarak yansıyacağına inanıyoruz. Endekslerimizin çeşitlendirilmesine ve etkin olarak kullanılmasına katkı vermenizi bekliyoruz.

Sermaye piyasamızın en önemli paydaşlarından biri olan Portföy Yönetim sektörünün değerli temsilcileriyle önümüzdeki dönemde daha yakın çalışmak ve güçlü bir işbirliği anlayışı temelinde fikirlerimizi paylaşmak üzere yakın zamanda bir araya gelmeyi ümit ediyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hakkı Üstün08 Mayıs 2019 01:47

    Sn Genel müdürüm allah yolunuzu açık etsin, sizin gibi bürokratlar, basında show değil icraatleriyle hakkını veriyorlar. Yaptıklarınızı belki taban anlayamaz (çünkü show yapmıyorsunuz) ama ekonomi sektöründekiler gayet iyi okuyor. Sağolun!

  • fafa02 Mayıs 2019 18:11

    Sayın Genel Müdürüm,sizden bir ricam var:Tedbir kararı verilen hisselerle,tedbir kararı verenlerin bir ilgisi var mıdır?Bir hisse yükseliyor,tedbir kararı getirilerek hisse,satılarak , düşürülüyor ve tekrar yükseliyor.Acaba Borsa İstanbul'da hisse alıp hisse,yükselince tedbir kararı mı getiriliyor? Ben bundan endişe ediyorum