E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇelik sektöründen açıklama: Deprem konutları için yeterli demir var---

Çelik sektöründen açıklama: Deprem konutları için yeterli demir var

Çelik sektöründen açıklama: Deprem konutları için yeterli demir var
25 Şubat 2023 - 11:58 borsagundem.com

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Yayan, çelik sektörünün inşaat demiri kapasitesi deprem konutları için yeterli olduğunu açıkladı.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, sektörün depremlerden etkilenen illerde yapımına başlanacak deprem konutları için gereken inşaat demiri ihtiyacını karşılayabilecek durumda olduğunu söyledi.

Yayan, yapımına başlanması planlanan deprem konutlarına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin, dünyanın en büyük inşaat çeliği ihracatçılarından olduğunu belirten Yayan, deprem bölgesinde olup da çalışmasını bir süre askıya alan kuruluşların büyük kısmının çalışmaya başladığını ifade etti. Yayan, afet bölgesinde 5 demir-çelik fabrikası bulunduğunu, bunlardan 3'ünün faaliyete geçtiğini ve diğer 2'sinin de birkaç güne kadar faaliyete geçeceğini bildirdi.

Deprem konutları için ilk 4 aylık sürede 4 milyon ton inşaat demirine ihtiyaç duyulacağının ifade edildiğini anlatan Yayan, "Bu süre daha uzun ya da miktar daha fazla olabilir. Sektörümüz, ihtiyaç duyulan inşaat çeliğini hiç sorun yaşamadan karşılayacak kapasitede." dedi.

Sektörün ihracat bağlantılarının da bu üretim sürecini etkilemeyeceğine dikkati çeken Yayan, "İhracat bağlantılarımız gerekirse de etkilensin. Gerekirse durdururuz. Kapasitemiz çok yüksek ama iç talep şu anda birinci önceliğimiz. Türk çelik sektörü, Türkiye'nin ihtiyacı olan tüm inşaat demirlerini karşılayacak güçtedir. Makul fiyatlarla deprem bölgesindeki inşaat ihtiyaçlarını tümüyle karşılayacak imkana sahiptir. Birinci öncelik deprem bölgesine verilecektir." diye konuştu.

Yayan, depremden sonra inşaat çeliği fiyatlarında artış yaşandığı iddialarına da "İskenderun Demir-Çelik'in durması bahane edilerek, İskenderun'la ilgili olmayan konuları oraya yüklemeye çalışıyorlar. Orası yassı demir üretiyor, inşaat demiri üretmiyor. Gerekçesi olmayan hiçbir fiyat artışı olmuyor." yanıtını verdi.

"Enkazdan çıkan demirler geri dönüştürülür"

Depremde yıkılan binaların enkazından çıkarılacak demirin geri dönüşüm sürecine ilişkin de değerlendirmede bulunan Yayan, şu ifadeleri kullandı:

"Enkazdan çıkan demir ürünleri hurda olur, hurda olunca entegre tesislerde geri dönüştürülür. Eritildikten sonra cevherden üretilen demirle aynı görevi görür. Enkaz demirlerini hurdacılar topluyor, sonra da piyasaya çıkıp satıyor. Nakliyesi en yakın kuruluşlara satarlar. İhtiyacı olan kuruluşlar da alıp geri dönüşümünü sağlamış olur. O demir israf olmaz. Hurda demirin tonu da 450 dolar. Kimse onu israf etmez."

Ham çelik üretimi azaldı

 

10 maddede deprem bölgesinin inşa ve ihya süreci

 

Bakan Kurum: Deprem bölgesinde inşaat sürecini başlattık

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Oktay26 Şubat 2023 17:58

    Aynen devletin hissedarı olduğu şirketler var oradan tedarik eder sonra kar eden şirket evrakta lider olur ama kasaya giren nakit olmaz hep şişirme olur lokomotif olanlar borsayı aşşağı çeker küçük yatırımcı sürünmeye zorunluluğuna girer he on onbeş yıl da bir olur

  • Sai26 Şubat 2023 10:37

    Yeterli demir var çelik var, zaten binalarda kullanılan demir çelik miktarı yüksek olsa bu tür olumsuzluklar olmaz. Millet 9 luk 5 10 dk süren depremlere dayanıyor. Çelik kullanımı zorunlu olarak arttırılmalı, hatta kolonların 5 de 2 sinin çelik olması zorunlu hale getirilmeli. Çimento desen zaten betonun sadece yüzde 10 u, gerisi su ve agrega. Agrega üreticisi bir şirket yoksa gerisinin yükselmesi balondan başka bişey değil. 

  • Herşey Palavra25 Şubat 2023 23:26

    Depreme dayanıklı risk raporu olmayan konutlara konut kredisi verilmesin. Müteahhitlik ve denetim sistemi ciddi bir belgeye ve ayrı bir odaya bağlansın. Bu oda üyelerinden sorumlu olsun. Bitmemiş ve iskansız güvenli bağımsız 2 ayrı yerden alınacak risk raporsuz konutun satımı yapılmasın. Yoksa bu ahlaksız düzen altında çok günahsız canlar kalacak.

  • Güven25 Şubat 2023 22:54

    İhracat zayıf gidiyor dolayısıyla yeterince demir var zaten bunu fiyatlardan da görüyoruz demir fiyatları sabit gidiyor

  • Asrın Felaketi25 Şubat 2023 21:46

    Ak müteahhitler yaptıkları inşaatlarda demir konusunda çok tasarruflu oldukları için demir üretimi yeterli olmasa da olur.

  • Şakır batman26 Şubat 2023 20:47

    Aklim almiyor turkiyedeki esnaflar hepsi firsatcilik yapi demirin fiyati indirirken yuksektiyorlar insanlarin hem cani hem mali gitmis bu mahdur insanlar ne yapsin simdi bi yandan tum turkiye elele yardim toplarken bi yandan demir celik esnamlari deprem olmus bizim isimize gelmis diye demir celikin fiyati her gun yukseliyor

  • Ak trol26 Şubat 2023 17:16

    Derviş efendi konuyu çarpıtma! Lütfü Savaş Rönesans rezidans hakkında gerekli açıklamayı yaptı, ayrıca deprem bölgesindeki CHP li belediyeler ile ilgili inceleme çoktan başlatıldı, suç unsuru var ise gereği yapılır. Antakya da ki TOKİ evlerinin Altınözü ilçesinde yapıldığını belirtmeyi unutmuşsun, kaldı ki deprem bölgesi merkezlerinde de yıkılmayan çok sayıda sağlam bina var. Yıkılan binaların görüntüleri ve incelemeleri asrın soygununu işaret ediyor maalesef.

  • Gerçek dost 26 Şubat 2023 09:21

    Bir dost olacak birde ancak hakaret aşağılama vs ile ilermeye çalış ve çalışın. Sen angus bile değilsin.

  • Derviş25 Şubat 2023 23:46

    Asrın felaketi, kaba lafları hakediyorsun. Yıkılmayan binalar tokininkiler, tamamen hükümetin kontrolünde. Depremin merkezi maraş, Hatay'da yıkım daha fazla, orada kontrol CHP'de. Muhterem başkanınız daha depremin hemen ardından tamamen tuz buz olan sitenin mütehaatini aklama yırtındı. Başkanına sor bakalım o paraya tapan şahsı niye savunuyor.

  • Asrın Felaketi25 Şubat 2023 22:11

    Bir dost senin anlama özürlü olduğunu düşünüyorum.

  • BİR DOST25 Şubat 2023 21:54

    Maaşlı angus, bu sonuca varmak için bilimsel araştırma mı yaptın yoksa en ünvanlınız ertan sen gibi market faturalarına mı dayandırıyorsun.

  • Hakkı 25 Şubat 2023 18:09

    Yeterli demir/çelik çimento üretilir de vatandaş binayı tamamlayamaz sadece iskeleti(temel, kiriş, kolon yani demir çimento) belki kurabilir. Niye derseniz bunların son iki yıllık fiyatlarını araştırın niyesini öğrenirsiniz.

  • baran25 Şubat 2023 15:27

    1939  Erzincan depreminde zavallı depremzedeler Chp hükümeti tam 8 adet çivi dağıtmış.  Ne yalan ne de şaka.  Bir  çivi ile savaş kazanışır hesabı çivi nal  beygir muhabbetinden yola çıkarak 8 çivi ile neler olmaz ki diyerek tam 8 çivi dile kolay.

  • Baytar 25 Şubat 2023 12:37

    Fiyat artışları iddia değil gerçek. Depremden sonra başta demir çimento, tüm inşaat malzemeleri fiyatları %15 ile %50 arası yükseldi. Doğalgazda indirim, elektrik artmadı, döviz yerinde sayıyor. Peki gerekçeleri ne ? Gerekçeleri yamyamlık, soygun. Demir çimento hisseleri de borsada uçtu, yatırımcılar biliyor ki bu güruh soygun mesabesinde fiyatları uçuracaklar.

  • Derviş25 Şubat 2023 15:25

    Aç gözlülerin gözünü, tez zamanda bir avuç toprak doyursun da insanlar birazcık nefes alsın.

  • YUSUF KALEKAPISI25 Şubat 2023 14:55

    Devlet ile asla şaka olmaz ve kafası bozulur ise tüm demir çelik ve çimento fabrikalarının hepsini  devletleştirir veya ürün artışına izin vermez.

  • Ali25 Şubat 2023 12:30

    İnşaat hisseleri ralli yapacak. Bankalar çökecek.

  • Mucise Reis : )25 Şubat 2023 12:17

    Depremde demir keskileri, bazı sivri uçlu metal inşaatta gerekli şeyler, demir kesen testereler.. kelpeten vb. yani uzmanlar gerekli ürünleri bir listelerin ve TIR larda şirket tırlarında bu ürünler zorunlu olsun. Deprem çantası, sağlık çantası gibi. çünkü herhangi bir yolda kaza anında, depremde, afetlerde, yangınlarda, sellerde dikkat ettim her durumda TIR var, demekki özel bir kanun ile deprem çantası gibi tırlarda bu ürünler zorunlu olsun. Enkazlarda demir kesememek, delici demir aparatları bulamamak, iş eldiveni olmaması vb. belediyelerin afad ın yada sivil toplum kuruluşların bu ürünleri istemesi düşünülünce acilen sivil araçlarda fenni muayenede, tır larda kamyonlarda fenni muayenelerde acilen bir ek düzenleme.. Yangın tüpü gibi. Ek çalışma yapsın. 1 fazla can olacaksa kesinlikle değer... tırlar ağır demir kesiciler, otomobiller daha basit hafif şeyler. küçük RADYO mesela iletişim FM vardı oralarda, kasklı ışıklı sistemler, akmayan piller vb.

  • baran26 Şubat 2023 20:00

    Depremin neyini tartışacaksın o kadar boş kafasın ki!   Oturduğun binanın güvenlik sertifikası varsa ki yapabileceğin ancak odur  ancak onu yaparsın.  Şöyle olsaydı böyle olmazdı şöyleydi böyleydi tam bir goygoyculuk.  Uzmanları zatren tartışıyor. Devletin yaptırdığı Toki ler sapa sağlam daha zırvalama istersen.

  • baran26 Şubat 2023 19:56

    Sen kendi derdine yan. Ölümden korkuyorsan vebalin çok demektir. Öyle ya da böyle can vereceksin!  Çok bilmişlik ukalalık yapmak seni kurtarmaz.

  • Mucise Reis : )26 Şubat 2023 17:05

    Baran enkazda kalırsandüdük çal, belki bir israil ekibi gelir seni oradan kurtarır 8 gününde.. Bu kafa ile devam et Baran ...Sfır fikir, sıfır katkı, sıfır çözüm. Anca muhalefet... Şimdi Atatürk tartışırsın.. Din tartışırsın, 1950 tartışırsın..Ama bu depremi tartışlamazsın çünkü 1 ay geçmeden 45 bin üzeri insan ölmüş. Bu gerçekleri zırvlalıkların, siyasi yalamaların ile örtemezsin.Takmış parti rozetini ona buna gülücükler dağıtıyor Baran efendi : ) Allah akıl sağlığı versin.

  • baran25 Şubat 2023 15:28

    Sen hazırla onları kendine şimdiden hazır et.  Belki ...tümnü kurtarırısın.