E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıÇelik sektörü hız kesmiyor---

Çelik sektörü hız kesmiyor

Çelik sektörü hız kesmiyor
27 Şubat 2023 - 08:35 borsagundem.com

Deprem sebebiyle bölgede yer alan çelik fabrikaları üretime ara vermek zorunda kaldı. Aradan kaynaklanan açığı kapatmak için sektörün diğer temsilcileri kapasite artışına gitti.

Sanayinin en önemli kollarından biri olan ve inşaattan beyaz eşyaya, otomotive kadar geniş bir alana üretim yapan çelik sektörü, deprem bölgesinde üretime ara vermek zorunda kaldı. Sektörün diğer temsilcileri aradan kaynaklanan açığı kapatmak için kapasite artışına giderek üretimlerini hızlandırdı. Sözcü'den Sayime Başçı'nın haberine göre, sektörün üretim kapasitesinin yüzde 30'unu oluşturan ve deprem bölgesinde yer alan 7 fabrikada bir yıkım olmadığı ancak çalışan kayıplarının olduğuna dikkat çekildi.

Kapasiteler artırıldı

Sektörün bir fabrika dışında yeniden üretime başladığını kaydeden Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, sektördeki son durumu şöyle özetledi: “Üreticilerimiz, kendi sahalarında kurdukları çadırlar ve konteyner siteleri ile tüm çalışanlarını hem aileleri ile birlikte daha güvenli yerlere taşıdı. Bu güney bölgesindeki kayıplarımızı, diğer bölgelerimizdeki yüksek kapasite kullanım oranları ile kapatıyoruz. Önümüzdeki aydan itibaren İsdemir'in de  devreye girmesi ile birlikte geçen yıla göre daha yüksek kapasite kullanım oranlarına ulaşmış olacağız. Kok fırınlarının, yüksek ısılı fırının devreye girmesi biraz daha fazla zaman gerektiriyor. Şimdi kapasite kullanım oranlarını yükselterek çalışmayan fabrikaların oluşturduğu boşluğu dolduruyoruz.”

35.1 milyon ton üretim

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, bugün Türkiye'de 26 elektrik ark ocaklı (EAO), 11 indüksiyon ocaklı ve 3 bazik oksijen fırınlı çelik fabrikası bulunuyor. Sektör, üretimini 2022'nin ikinci yarısında yüzde 30, kapasite kullanım oranını ise yüzde 51 seviyesine kadar düşürmüştü. Üretim 2022'nin tamamında yüzde 12.9 azalışla 35.1 milyon ton oldu. Üretimde çeliğe ihtiyaç duyan belli sektörler uzun bir süredir vergi indirimi talep ediyordu.

Çelik sektöründen açıklama: Deprem konutları için yeterli demir var

 

Ham çelik üretimi azaldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)