E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi'Cari dengedeki iyileşme hız kesti'---

'Cari dengedeki iyileşme hız kesti'

'Cari dengedeki iyileşme hız kesti'
14 Ağustos 2014 - 11:11 borsagundem.com

Haziran ayı cari işlemler açığı piyasa beklentilerinin üstünde 4,1 milyar dolar olarak açıklandı. İş Yatırım cari dengeyi analiz etti

Cari işlemler açığını değerlendiren İş Yatırım, haziran ayından bu yana yaşanan politik gerilimlerin cari denge üzerinde olumsuz etki yarattığını belirtti. Yılın 2. yarısında bu etkilerin artacağını belirten İş Yatırım şu değerlendirmelerde bulundu:

''Cari Dengedeki İyileşme Hız Kesti

Haziran ayında cari açık 3,8 milyar dolarlık piyasa beklentisi ve 3,9 milyar dolarlık öngörümüzün üzerinde artış kaydederek 4,1 milyar dolar oldu. Ancak 12 aylık birikimli rakamdaki azalma önceki aylara kıyasla hız kaybetse de devam ederek 52.2 milyar dolara geldi (Mayıs 52.9 milyar dolar).

Altın cephesinde ise, Haziran ayı altın hariç yıllık cari açığın önceki aya kıyasla değişmeyerek 47 milyar dolarda kalması, son iyileşmede kıymetli metallerin etkili olmaya devam ettiğini gösteriyor. Son olarak, enerji dışı cari açık aşağı yönlü seyrini Haziran ayında da koruyarak, 12 aylık birikimli rakamı 2.4 milyar dolara çekti.

Finansman tarafında ise, Haziran ayında risk iştahında genel olarak iyileşmenin sürmesiyle hem kısa vadeli hem de uzun vadeli sermaye girişleri artarak devam etti. Bu çerçevede aylık kısa vadeli akımlar 3,5 milyar dolar olurken uzun vadeden girişler 4,8 milyar dolara ulaştı. Böylece, net hata noksan kaleminde görülen 1,3 milyar dolarlık çıkışa rağmen resmi rezervler 1.5 milyar dolar artmış oldu.

Bugünkü sonuçlar, Haziran ayı itibariyle artmaya başlayan jeopolitik gerilimin cari açıkta etkili olmaya başladığını gösteriyor. Yılın geri kalanında, Irak’taki iç savaşın devam etmesi ve öncü göstergelerin Avrupa ekonomisindeki toparlanmanın kırılgan olduğuna işaret etmesiyle cari açıktaki düzelmenin daha da yavaşlayacağını düşünüyoruz. Ek olarak, TCMB’nin para politikasında gevşemeye gitmesinin iç talebi ve ithalatı arttırması ihtimali cari açıktaki düzelmenin hız kesmesinde ayrı bir etken olarak karşımıza çıkabilir. Ancak, geçen yıla kıyasla iç talebin daha ılımlı seyretmesi ve kurun daha zayıf seviyelerde olması nedeniyle yıl sonunda cari açığın milli gelire oranının %6,2’ye gerilemesini bekliyoruz. ''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)