E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiCari açıkta sürpriz---

Cari açıkta sürpriz

Cari açıkta sürpriz
13 Kasım 2014 - 14:57 borsagundem.com

Eylül ayında cari açık 2,2 milyar dolar ile 2,6 milyar dolarlık piyasa beklentisinin altında geldi, sonuçları İş Yatırım analiz etti

Eylül ayı cari açık rakamları beklentilerin altında geldi. Sonuçları değerlendiren İş Yatırım açıklanan rakamların ''sürpriz'' olduğunu belirtirken şu değerlendirmelere yer verdi:

''Eylül ayında cari açık 2,2 milyar dolar ile 2,6 milyar dolarlık piyasa beklentisinin ve 2,7 milyar dolarlık öngörümüzün çok altında geldi. Merkez Bankası bu ay itibariyle Ödemeler Dengesi istatistiklerini 6. Uluslararası Ödemeler Dengesi El Kitabı çerçevesinde güncellenmiş haliyle yayınlamaya başladı. Ayrıca Banka’nın geçmişe dönük yaptığı aşağı yönlü güncellemeler sayesinde 12 aylık birikimli cari açık yaklaşık 1 milyar dolar aşağı indi. Aylık gerçekleşme, 12 aylık birikimli açığı 47,9 milyar dolardan 46,7 milyar dolara çekerek dış dengelenme sürecinin yavaşlayarak da olsa sürdüğüne işaret ediyor.

Altın cephesinde ise, 12 aylık birikimli altın hariç cari açık Eylül’de 1,7 milyar azalarak 42,9 milyar dolara geldi ve kıymetli metaller haricindeki kalemlerin cari açığı daraltıcı yönde etkili olduğunu gösterdi. Ek olarak, 12 aylık birikimli enerji dışı cari denge 3,2 milyar dolarla fazla vermeye devam ederek (Ağustos:2,2 milyar dolar), cari açıktaki düzeltmenin enerji fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanmadığına işaret etti.

Finansman tarafında ise, Ağustos ayındaki zayıflamanın (0,2 milyar dolar giriş) ardından Eylül’de uzun vadeli akımlar sayesinde toplamda 2,2 milyar dolarlık kayıtlı giriş görüldü. Kısa vadeli tarafta, bankaların 2.3 milyar dolarlık kısa vade borçlanmalarına rağmen tahvil ve hisse senedi piyasalarındaki çıkışlar (sırasıyla 0,4 ve 0,9 milyar dolar) ve bankaların ve şirketlerin yurtdışı mevduatlarındaki 1,6 milyar dolarlık artış toplam girişin 0,4 milyar dolarda kalmasına neden oldu. Uzun vadede ise, 1,8 milyar dolarlık toplam giriş Hazine’nin 0,9 milyar dolarlık Eurobond ihracı ve bankaların 1,3 milyar dolarlık tahvil ihraçları ile desteklendi. Net doğrudan yatırımlar ise 0,6 milyarlık katkı sağladı.

Borçlanma koşullarına bakıldığında ise, şirketlerin ve bankaların 12 aylık birikimli uzun vadeli borç çevirme oranlarının sırasıyla %117 ve %215 ile %100’ün üzerinde kalması özel sektörün borçlanmada bir zorluk çekmediğini ortaya koyuyor.

Son olarak, net hata noksan kaleminde Haziran’dan bu yana ilk kez çıkış görülürken (-0,3 milyar dolar), resmi rezervler 0,4 milyar dolar azaldı.

Bugünkü sonuçlar, ihracatın jeopolitik risklere ve Avrupa ekonomisindeki zayıf toparlanmaya rağmen gücünü korumasıyla cari açıktaki düzeltmenin Eylül ayında yavaşlayarak da olsa devam ettiğini gösteriyor. Yılın son çeyreğinde, öncü göstergelerin işaret ettiği iç talep canlanması gerçekleşirse ekonomideki dengelenmenin daha da yavaşlayabileceğine inanıyoruz.''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)