E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiCari açık temmuzda beklentileri aştı---

Cari açık temmuzda beklentileri aştı

Cari açık temmuzda beklentileri aştı
11 Eylül 2023 - 10:07 borsagundem.com

Temmuz ayında cari işlemler hesabı 5 milyar 466 milyon dolar açık verdi. Piyasa beklentisi 4,45 milyar dolar açık verileceği yönünde oluşmuştu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), temmuz ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini yayımladı. Buna göre, temmuz ayında cari işlemler hesabı 5 milyar 466 milyon dolar açık verdi. 

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise, 717 milyon dolar fazla verdi. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 10 milyar 477 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Net hata ve noksan kalemi temmuz ayında 4 milyar 413 milyon dolar fazla verirken, yılın ilk 7 ayında 711 milyon dolar açık verdi.

Açıklamada şu bilgiler verildi:

"Hizmetler dengesi kaynaklı girişler 5.999 milyon ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 4.795 milyon ABD doları olmuştur.

Birincil gelir dengesi ve ikincil gelir dengesi kalemleri sırasıyla 903 milyon ABD doları ve 85 milyon ABD doları net çıkış kaydetmiştir.

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 392 milyon ABD doları olarak kaydedilmiştir.

Portföy yatırımları 1.160 milyon ABD doları tutarında net giriş kaydetmiştir. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetleri piyasalarında sırasıyla 734 milyon ABD doları ve 18 milyon ABD doları net alış yaptığı görülmektedir.

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar 353 milyon ABD doları net borçlanma gerçekleştirmiştir.

Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 942 milyon ABD doları net azalış kaydetmiştir.

Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 1.186 milyon ABD doları net artış, Türk lirası cinsinden 206 milyon ABD doları net azalış olmak üzere toplam 980 milyon ABD doları net artış kaydetmiştir.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak Genel hükümet, bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 35 milyon ABD doları, 483 milyon ABD doları ve 181 milyon ABD doları net geri ödeme gerçekleştirmiştir."

Resmi rezervlerde bu ay 2.778 milyon ABD doları net artış olmuştur.

Sanayi üretimi temmuzda azaldı

 

İşsizlik oranı temmuzda yüzde 9.4 oldu

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet Özbir11 Eylül 2023 11:11

    at şahlandı üstünden atıyor sürücüsünü

  • Mucise Reis ;)11 Eylül 2023 10:55

    ÇİN modeli :D yıl önce yazdım. Afrika kabilesi ok ve mızrak üretiyor... para birimlerini %500 düşürselerde dünyaya ak47 ve g3 üretip satamazlar :D burada mevzu  paranın düşük olması değil diye... paramız 30 kat eridi dünyada ne oldu ? dünyaya ne ürettik ne sattık ? :D hatta sofranıza girmeyen zeytin yağ bile gavur içecek, :D sende ihracat yapıp cari fazla verdim diyeceksin ama şifa olan gıda ve yiyecekleri yemeyen insanların vitaminiz, dengesiz beslenme, şifasız ürünler, vb derken 5 katı  ithal ilaç gelecek, kullanacak insanların ve yine cari açık artacak :D bu kafasız kadroların kararlarının bedelini ödeyecek çocuklarında artık... et yemeyen toplum... balık yemeyen toplum... un ile, hamur içi ile, makarna pilav ile vb beslenırse ne olur ? 10 yıl sonra sağlık bakanlığı kayıtlarında değişik hastalıklar, yenı doğan çocukların saçma sapan rahatsızlıkları ve bozulan TÜRK nesli... bunları hesap edemeyenler kördür... peynır yok, bal yok, tereyağyok, lor yok, sucuk yok, vb.. e 

  • Mucise Reis ;)11 Eylül 2023 12:23

    Ali koduş sen kendine bak.. o gelmiş.. bu gitmiş.. boş yapma kardeş... Kendın , çocukların, torunların... kim gelirse gelsin hiç kimse euro ve doları 30 tl yapmayı başaramadı :D ..Sen yetki verirsen ne yapacaklarınıda görürsün. Gördüklerinden kötüsünü ben bu yaşoıma görmedim pirzola 750 tl... bir x marka mekanda aç 1,000 tl... x tütün paketli 50 tl... benzın 40 tl ye gelıyor... o gelmiş, bu gitmiş ben böylesini görmedim... siyaset yapa yapa gelinen nokta.... bugunlere gelineceğini bir çok uzman söylemedimi TV de ? saatler programlarda anlatmadı mı? göere göre, göster göstere geldin bugünlere.. zırvalıklar izleye izleye... :D muhalefet deil. 10 tane uzman ekonomi adamı atasa, ayda görevden alamasa bugunler yaşanmazdı  ali bey...

  • ALİ KODUŞ11 Eylül 2023 11:32

    Yani şuanki muhalefet gelse ne yapacak.CHP de vizyonları, projeleri olmayan ömürboyu milletvekilliği yapan 20 yıldır hiç bir seçimi kazanamayan muhalefet partilerimi bizi düzlüğü çıkartacak.Bunun tek sorumlusu bu hükümetin başı olup, yıllarca düşük faiz düşük kur yüksek cari faiz enflasyonu patlattı milleti aşırı harcamaya sürekmelesidir.Ben hiç bir partiye hiç bir milletvekilline hiç bir parti liderine asla inanmıyorum.Belki yen gerçek milliyetci vatansever dünya ile bütünleşmiş siyaset peşinde koşmuyon ülkesinin menfaatleri peşinde koşan bir parti olabilir.

  • Mucise Reis ;)11 Eylül 2023 10:50

    Büyümelerin cari açığı kapatamadığı.... işsizliği engelleyemediği bir dönemdeyiz... Hatta Tc vatandaşların düşük ücret ile geçim sağlayamadığı ve dışarıdan ucuz işçi getirdiğimiz bir ekonomi modeli :D bu modelin çökmesi ve acil düzenleme gelmesi demeiktir... Böyle bir tablo var, birde kenarda oyuna dahil olmayan TL para var. bu para üretime, yatırıma, işgücü oluşturmasına vb yaramıyor. İlk fırsatta USd dönerim, tl korumalı kurdayım, belki borsaya az az girerim gibi düşüncede. Bu model tamamen müdahaleci , bir cuma günü resmi gazetede yapılan açıklama ile dengeleri alt üst edecek bir programda beklıyor hazır paralar... yabancı swaptan yedı tokatı onlarda ürkek... yani nas, faiz, zırvalıklar toplamı tokatı fena vurdu. eylül-ekim-kasım-aralık işsizlik artar zaten. ta ki şubat mart dönemine kadar . zırvalıkların sonuçlarını 2 yıl önceden görebilsekte, göremeyenlerin bedelini millet ödeyecek 

  • acacu11 Eylül 2023 10:32

    Temmuz da 5,5 ise kış aylarında halimiz ne olur?

  • okiman0711 Eylül 2023 11:14

    battı balık yan gidiyor zaten ama bunu anlamak istemeyen bir %52 akgoyun kitlesi var

  • okiman0711 Eylül 2023 10:31

    şaşırdık mı????