E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBüyükelçilik hesaplarında döviz sorunu---

Büyükelçilik hesaplarında döviz sorunu

Büyükelçilik hesaplarında döviz sorunu
31 Ekim 2015 - 06:24 borsagundem.com

Elçilikler kanalıyla yurtdışına gereksiz döviz çıkışı sağlandığını tespit eden Sayıştay 232 milyon TL değerindeki dövizin bakiye tutulduğunu belirledi

Dışişleri Bakanlığı’nın yurtdışındaki elçilik hesaplarındaki dövizin yönetilemediği ortaya çıktı. Kıvanç El'in Milliyet'teki haberine göre bakanlığın yurtdışı temsilcilerin hesaplarına aktardığı toplam 867 milyon liranın, 232 milyon lirasının hesaplarda döviz olarak durduğu ve bu nakitlerin ülke paralarındaki farklılılardan kaynaklı yönetilemediği belirtildi. Sayıştay, yurtdışına “gereksiz döviz çıkışı”na yol açıldığı eleştirisini getirdi.

Para hesaplarda kaldı

Dışişleri Bakanlığı’nın yurtdışındaki elçilik ve konsolosluklara yolladığı kaynağın o ülkenin kendi para birimine çevrilmesi ve bankalarda tutulması nedeniyle dövizin yönetilemediği tespit edildi.
 
Sayıştay’ın Dışişleri Bakanlığı’na ilişkin raporunda yurtdışı temsilciliklere 867 milyon lira kaynak gönderildiği 232.4 milyon lira değerindeki dövizin hesaplarda bakiye olarak kaldığı tespit edildi. Raporda, “Nakit olarak bekleyen bir yapının aktif nakit yönetimine ihtiyacı var” tespiti yaptı. 232,4 milyon liranın 17 milyon euro, 21 milyon dolar ve geri kalanının ise o ülkenin para birimi olduğu belirtildi. Sayıştay, her ülkede o ülkenin para birimine ilişkin hesaplarda para tutulmasını da eleştirerek, paranın dolar, euro ve yen gibi Merkez Bankası’nın alım satıma konu ettiği döviz cinsleri olarak da tutulabileceği de belirtildi. Son 4 yılı örnek veren Sayıştay her yıl yönetilemeyen para miktarının arttığı ntespitinde de bulundu.
 
Gereksiz döviz çıkışı

Sayıştay raporunda dolar, euro veya yen gibi dönüştürülmeyen ve yerel parada tutularak “atıl bırakılan” paralara da “dirhem”, “baht”, “ley”, “riyal”, “leva”, “rupi”, “tayvan doları” örnek gösterildi. 
 
Raporda, “Ülkelerde kambiyo rejiminden kaynaklanan sıkıntılardan dolayı hesaplarda oldukça yüksek bakiye oluşmasına rağmen, hasılatın kullanılması veya transfer edilmesi hususlarında alternatif yaklaşımların araştırıp uygulanmadığı tespit edilmiştir. 
Bu tür uygulamalar merkez teşkilattan yurtdışına gereksiz bir döviz çıkışına neden olurken, yurtdışı hesaplarında oluşan dövizden etkin faydanılmamasına neden olmaktadır. Ayrıca incelemelerde idare nezdinde nakit yönetimine ilişkin hangi birim ve birimlerin yetkili ve sorumlu oldukları konusunda da bir netliğin olmadığı görülmüştür” denildi. 
 
Raporda, nakit yönetimi için bilişim sistemleri ile eşgüdüm sağlanması, koordinasyonun artırılması için çalışma yapılması da istendi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)