E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinBüyük vurgun!---

Büyük vurgun!

Büyük vurgun!
18 Ağustos 2013 - 18:41 borsagundem.com

500 dolara getirip 5000 dolara satmışlar!

Son yıllarda evcil hayvana artan ilgimiz kaçakçıların da gözünden kaçmadı. Aralarında gemiciler ve TIR şoförlerinin de olduğu kaçakçılar, yavru hayvanları bebek bezine sararak bavullarla yurda sokuyor. Getirilen hayvanlar 10 katı fiyata satılıyor.
Türkiye'de evcil hayvan sahipliği oranı son 5 yılda 2’ye katlayınca kaçakçıların da ilgi odağı haline geldi. Gemicisinden TIR şoförüne kadar uzanan geniş yelpazedeki bazı fırsatçılar yurt dışından aldıkları hayvanları, yurt içinde 10 katı fiyata satıyor. Uyutularak bebek bezlerine sarılarak bavullarla yurda kaçak sokulan cins hayvanlar yine ruhsatsız petshop’larda piyasaya sürülüyor.
Star'ın haberine göre büyüklüğü 500 milyon liraya ulaşan evcil hayvan sektöründe, sadece yakalanan kaçak miktarı yıllık 100 milyon liraya ulaştı. 30 dolara Romanya’dan getirilen bir ‘Golden retriever’ cinsi köpek Türkiye’de 300 dolara alıcı bulurken, Mısır’dan 500 dolara getirilen bir şempanze 5 bin dolara satılıyor.
Türkiye’deki petshop’larda satılan hayvanların yüzde 70’inin kaçak olduğu iddia ediliyor. Kedi ve köpek satan 3.500 dükkanın ise yalnızca 500’ü ruhsatlı. Yalnızca Atatürk Havalimanı’nda yılda 300’den fazla evcil hayvan yurda kaçak giriş yaparken yakalanıyor. Deniz ve kara yolunda yakalanan hayvanları eklediğimizde bu sayı çok daha yükseliyor.
Balkan ülkelerinden geliyor
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre evcil hayvanlarda kullanılan en yaygın kaçakçılık yöntemi valiz ile yapılan kaçakçılık. Bakanlık yetkilileri şu bilgileri veriyor: “Büyük bölümü Ukrayna ile Bulgaristan gibi Balkan ülkelerinden giriş yapan kuryeler beraberinde taşıdıkları valizlerin gizli bölmelerine yerleştirdikleri ev hayvanlarını uyutarak getiriyor ve Türkiye’deki petshop’lara satıyor. Daha çok papağan, güvercin gibi kuş türleri, köpek, kedi, maymun, akvaryum balığı, kaplumbağa gibi hayvanlar kaçakçılığa konu oluyor. Yalnızca bu yılbaşı itibariyle yakalanan evcil canlı hayvan sayısı 344 adet.”
Tam bir cinayet
Türkiye Veteriner Hekimler Odası İstanbul Şubesi Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, petshop’larda satılan hayvanların yüzde 70’den fazlasının kaçak olduğunu belirterek, “Üstelik bu petshop’ların sadece yüzde 20’si ruhsatlı” dedi. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Başkan Vekili Nesrin Çıtırık da “Hayvanların Türkiye’ye sokulması ise tam bir cinayet. Uyutularak ve bebek bezlerine veya havlulara sarılarak valizlerde saatlerce yol kat ediyorlar ve geldiklerinde çoğu telef olmuş oluyor” diye konuştu.
KAÇAKÇILIK YAPAN GEMİCİLER DE VAR
Eminönü'nde konuştuğumuz bir petshop sahibi ise olayın şifrelerini verdi. Kaçakçıların çoğu zaman kendilerine hayvan satmak için geldiklerini anlatan Ahmet Can isimli dükkan sahibi şunları söyledi: “İki günde bir ya telefon ya da direkt gelerek ellerindeki hayvanları bize pazarlamaya çalışıyorlar. Yurt dışına giden gemide çalışanlar da yapıyor, kamyon şoförleri de... Her türden insan bu işe girmiş durumda. Çünkü yurt dışında aldığı bir hayvanı Türkiye’de 10 katına satıyor. Torbalar ile getirdikleri hayvanların çoğu havasızlıktan telef olmuş oluyor.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)