E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBüyük ve saygın borsayız---

Büyük ve saygın borsayız

Büyük ve saygın borsayız
07 Nisan 2014 - 07:57 borsagundem.com

Borsa İstanbul OECD Çalıştayı'na ev sahipliği yaptı

"Türkiye Altın Tedarik Zincirinde Sorumlu ve İhtilafsız Satın Alma" başlıklı Çalıştay, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ve Borsa İstanbul işbirliğiyle 3 Nisan tarihinde İstanbul'da düzenlendi. 
Çatışmalardan etkilenmiş ve yüksek risk taşıyan bölgelerden Sorumlu Maden Tedarik Zinciri için OECD Gerekli Özen Rehberi'nin uygulanmasını teşvik etmek amacıyla OECD'nin Türkiye'de düzenlediği ilk etkinlik olan Çalıştay, özellikle altın üreticileri, kuyumcular, 
geri dönüşümcüler, rafineriler, ithalatçı ve ihracatçıları hedefliyor. 
Çalıştay, Türkiye altın sektöründe bilinç düzeyini yükseltmek ve sektörün sorumlu kaynak tedariği kapasitesini geliştirmek adına önemli bir adım oldu.
Çalıştayın açılışında konuşan Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, OECD üyesi olan Türkiye'nin hassas bir bölgede konumlandığını ve buna bağlı olarak, Borsa İstanbul'un tüm piyasalarında şeffaflık ve tarafsızlığa özel önem verdiğini söyledi. Dönmez sözlerine şöyle devam etti: "Büyük ve saygın bir borsa olarak, her zaman sorumluluk içinde hareket etmeye ve tüm faaliyetlerimizle ilgili hesap verebilir olmaya son derece büyük özen gösteriyoruz. Türkiye'de altın ithalatının sadece üyelerimiz tarafından yapılabildiğini ve altın ithalatının kontrolümüz altında olduğunu vurgulamak isterim. Çok iyi düzenlenmiş bir değerli madenler piyasamız olmakla birlikte, OECD ve diğer uluslararası kuruluşların yapıcı 
katkılarına her zaman açığız. Dolayısıyla, OECD Gerekli Özen Rehberi gibi uluslararası ilkeleri ele alan etkinliklerin, üyelerimizin piyasa yapısını ve kurumsal yönetimini geliştirebileceğini düşünüyoruz ve bu toplantının, üyelerimizin çatışmalardan etkilenmiş ve yüksek risk taşıyan bölgelerden kaynaklanabilecek risklerden kaçınma noktasında ufuklarını genişletmeye katkısı olacağını umuyoruz".
Dönmez'in açılış konuşmasının ardından gerçekleştirilen Çalıştayın ilk oturumunda, OECD Proje Lideri Tyler Gillard, ihtilaflı bölgeler ve altın ticareti arasındaki bağlantılara ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Gillard, şirketlerin sorumlu maden tedarik zincirlerine dair yasal düzenlemelerin ötesine geçmeleri gerektiğini vurgulayarak "OECD Sorumlu Maden Tedarik Zincirleri için Gerekli Özen Rehberi" doğrultusunda uluslararası beklentiler ışığında düşünmeye başlamaları gerektiğini söyledi.  Tyler Gillard, "Şirketler, kaynak kararlarına eleştirel bir gözle bakmalılar ki, olası çatışmaların getireceği finansman risklerini önleyebilsinler ya da hiç değilse azaltabilsinler. Bunun bir yolu da sektörler arası yenilikçi işbirliği olabilir. OECD, altın tedarik zincirinde sorumlu kaynak uygulama çabalarında Türkiye'yi ve Türk şirketlerini desteklemeyi taahhüt etmektedir" dedi.
"OECD Gerekli Özen Rehberi" uygulamasının dünyadaki tüm çatışmalardan etkilenen ve yüksek riskli bölgeler için geçerli olduğunu vurgulayan Tyler Gillard, "Türkiye gibi ülkelerin 
işbirliğiyle OECD ülkeleri küresel maden tedarik zincirlerinde gerekli özeni uygulamaya yardımcı olmaya devam edecektir. Türkiye ile birlikte barışçıl bir büyüme ve gelişmenin kaynağı olan altın ticaretine katkıda bulunabilir  çatışmalar, insan hakları suiistimali ve maden ticareti arasındaki bağlantıyı ortadan kaldırabiliriz" diye konuştu. 
Gillard'ın konuşmasının ardından, Borsa İstanbul Altın Rafinerisi ve LBMA (The London Bullion Market Association) üyesi Türk rafinerilerinin temsilcileri, İstanbul Altın Rafinerisi Genel Müdürü Gürsel Özdemir ve Nadir Maden Rafinerisi Uluslararası Projeler Direktörü Behnar Ilgin, "Türkiye'nin Altın Tedarik Zincirinde Gerekli Özen Uygulamalarına Katkıları" konusunda birer sunum gerçekleştirdi. 
İstanbul Altın Rafinerisi Genel Müdürü Gürsel Özdemir, sunumunda OECD Gerekli Özen Rehberi, LBMA Sorumlu Altın Programı ve DMCC Altın Tedarik Zinciri'nde Rafineri açısından Rehberlik'te öngörülen ilkeleri uygulamanın önemini vurgulayarak Altın Tedarik Zinciri uygulamasında bazı önemli sorunları dile getirdi ve Tedarik Zinciri Gerekli Özen Sisteminin geliştirilmesi konusunda bazı önerilerde bulunduk. 
Nadir Maden Rafinerisi Uluslararası Projeler Direktörü Behnar Ilgin, Çalıştaya ilişkin olarak "Borsa İstanbul ve OECD işbirliğiyle düzenlenen "Türkiye Altın Tedarik Zincirinde Sorumlu ve İhtilafsız Satın Alma için OECD Gerekli Özen Rehberi Çalıştayı", üyelerimiz adına oldukça verimli oldu. Çalıştay ile bir kez daha gördük ki, Borsa İstanbul ve Türkiye'nin LBMA tarafından tanınan üç büyük rafinerisi, 
OECD Gerekli Özen Rehberine taraf oldular. Kuyumcular Odası gibi oluşumlarla bu şekilde işbirliği içinde çalışılması, sektörün etkinliği adına önemli. Özellikle denetçi firmalar bu tür çalıştaylara katılarak yerel düzenlemeler ve uygulamalar konusunda kendilerini geliştirebilirler" dedi. 
Signet Kuyumculuk Kurumsal İlişkiler Başkan Yardımcısı David Bouffard "uluslararası müşteri taleplerinin karşılanması", Dubai Multi Commodities İş Geliştirme Müdürü Chirag Sharma ise "piyasaya erişim" konusunda birer konuşma yaptılar. 
Çalıştayın ardından, katılımcılar için Borsa İstanbul'da, İstanbul Altın Rafinerisi, Nadir Maden Rafinerisi ve Atasay Kuyumculuk sponsorluğunda öğle yemeği düzenlendi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)