E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBuğday fiyatlarını artıracak vergi---

Buğday fiyatlarını artıracak vergi

Buğday fiyatlarını artıracak vergi
16 Nisan 2022 - 12:02 borsagundem.com

Rusya’nın Ukrayna'yı işgal girişimi hem enerji hem de emtia fiyatlarını yukarı çekiyor. Rusya bir de ek vergiler getirerek yükselişi körüklüyor

Rusya Tarım Bakanlığı, Ukrayna ile yaşanan gerilimle küresel sorun haline gelen buğdayda ihracat vergilerini ton başına 101,4 dolardan 110,7 dolara yükselteceğini açıkladı. 20 Nisan itibariyle buğday ihracatındaki vergileri yükseltme kararı alan Tarım Bakanlığı, ihracat vergilerinin Moskova Tahıl Borsası’nda listelenen ihracat sözleşme fiyatlarına dayalı fiyat göstergelerine göre haftalık olarak hesaplandığını, buğday üzerindeki verginin gerçekleştirilen ihracat fiyatı ile taban fiyat olarak belirlenen 200 dolar arasındaki farkın yüzde 70’i olarak kabul edildiğini aktardı.

Arpa ve mısır için de benzer bir formül, ton başına 185 dolar taban fiyat dikkate alınarak uygulanıyor.
26 Nisan 2022’ye kadar sürecek yeni ihracat vergileri, arpa üzerinde ton başına 75,4 dolardan 76 dolara yükseltilirken, mısırda ise ton başına 70,6 dolardan 66,1 dolara düşürülecek.

Moskova Borsası’nda (MOEX) buğday fiyatları ton başına 358,2 dolardan işlem görürken, bir hafta önceki fiyatı ton başına 344,9 dolar olarak kaydedilmişti.

Arpa fiyatları ise borsalarda 293,6 dolardan işlem görürken, mısır için ton başına fiyatlar ise 285,9 dolardan 262,3 dolara geriledi
.
Tarım Bakanlığı’nın tahminine göre bu tarım yılında (Temmuz 2021 – Haziran 2022) Rusya’nın tahıl ihracatı 45 ila 48 milyon ton olarak beklenirken, 30 Haziran’da sona eren geçtiğimiz tarım yılında Rusya’nın 38,4 milyon tonu buğday olmak üzere 49 milyon ton tahıl ürünü ihraç ettiği açıklandı.

Dünya gıda kriziyle karşı karşıya

Gıda fiyatlarında rekor seviyeler

Zelenskiy Rusya’nın hedefini açıkladı: Gıda krizi çıkarmak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)16 Nisan 2022 15:07

    önlem ne aldık ? çiftçiye haciz :D 24 tl ye mazot, gübre atılmayan tarlalar, ekilmeyen araziler, USD ile ithal edilen tohumlar, ilaçlar, gübreler, tarım araçları, tarım parçaları,   :D Allah biraz akıllı fikirli bir yönetici nasip etsin. İllaki bilmem kimin talimatı olacak ki görev başına haldur huldur koşacak :D yetkili görünen yetkisizler. birileri gemiler ile ithal mal getirecekse hiç bir yetkili adım atamaz. çiftçiye 5 kuruşluk fayda yapamaz.  Çiftçi masrafı günlükl değişiyor, kredi masrafı ağır, bizlere biri mazor düşecek diyor, biri düşmez diyor, biri destek gelecek diyori yaa ÇIKINDA 1 TON BUĞDAY XX USD DEN ALINACAK. kimse maliyeti ne olurs aolsun zarar etmeyecek, kar yapacak devlet alacak, siz ekin... hatta elde ettiğiniz kar ile, bağda yapın, hayvanda bakın, arıcılıkda edin, siz kar yapacaksınız. kredilerinizide ödeyebileceksınız dondurduk. seneye2 kat daha fazla ekecek naktınızde olacak. ÇİFTÇİ ÜRETİCİ BUNU İSTİYOR. nerede bakan  ?   

  • Mucise Reis ;)17 Nisan 2022 10:12

    ömründe boğa görsen sut sağıcam diyip  diye avuç avuç sıkarsın :D süt gelsin diye :D onlar halbuki inektir. ayrım yapamazsın sen :D kör cahil.. ne alabilirsin? neyi ucuza alabiliyorsun ? konuşmuşsun ama cepler boş. hadi biz tüketici cepler boş ya devletin kasası 128 milyar, kasa neden boş ? biraz gezizekalılar yönetmeli demek k,i akıllıların ekonomiık modeleri ortada. kaç bakan değişti çiftçi rahata millet ucuzluğa erişemedi. :D bana değiş parar yerine git, fakir fukaraya anlat kendilerine şahane hayat imnaknlar bolluk berebet getirdik diye :D burda yazmak yerine talimatlar ile kapı kapı gezip ileri zekalı projelerini ve sonuçlarının fakirlik oldugunu anlat :D 

  • baran17 Nisan 2022 05:52

    Sabah akşam görevli yetkili bakan açıklama yapıyor ne önlem aldıklarını?  Senin aklın nerede  Allah ın öküzü?   Niye dinlemiyorsun?  Kendi uyduruk saçma zırvalarını  burada sallama!  Çok yalancı ve çok cahilsin!   Bu ahmağın sorunu cahilliğinde değil cahilliğinin farkında olamamasında!

  • baran17 Nisan 2022 04:35

    Geri zekalı  

  • Bilge cenk16 Nisan 2022 15:00

    Önce ticaret savaşı Bileri dünyayı kaosa sürüklüyor savaşlar bahane

  • azmi16 Nisan 2022 12:22

    Rusya saldırıyor,öldürüyor,mahvediyor, Dünya bakıyor. BM kınıyor ,böyle mi olmalı. Nato üyesi değil diye Ukrayna'yı sözde yardımlar mı kurtaracak