E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett’ın başarısının sırrı temettü hisseleri mi?---

Buffett’ın başarısının sırrı temettü hisseleri mi?

Buffett’ın başarısının sırrı temettü hisseleri mi?
04 Mayıs 2023 - 17:47 borsagundem.com

Dünyanın en ünlü yatırımcısı Warren Buffett’ın istikrarlı borsa performansının altında temettü hisseleri yatıyor olabilir. Uzmanlar Buffett’ın seçtiği hisselerdeki yüksek temettü oranlarına dikkat çekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Efsane yatırımcı Warren Buffett'ın hisse senedi portföyünü zaman içinde bu kadar başarılı kılan nedir?

Wall Street Journal’ın haberine göre bunun bir cevabı Buffett’ın iyi işletmeleri seçmek konusundaki esrarengiz becerisi. Diğeri ise Buffett’a göre çok daha sade bir açıklama: Temettü ödeyen hisselerin değerlendirilmesi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre temettü hisse senetleri, bilançolarının bir kısmını düzenli olarak hissedarlara, tipik olarak nakit şeklinde iade eden şirketlerin hisseleridir.

Buffett’ın yatırım yaptığı şirketlerin büyük çoğunluğu temettü ödüyor. Dow Jones Market Data’nın analizlerine göre Buffett’ın yatırım firması Berkshire Hathaway’in hisse senedi portföyünün bu sene sadece temettülerden yaklaşık 5,7 milyar dolar nakit kazanması bekleniyor.

Bu paranın yaklaşık beşte biri, Chevron’dan sağlanacak. Berkshire geçen yıl gerçekleştirdiği alımlarla enerji şirketinin en büyük hissedarlarından biri haline gelmişti. Petrol üreticisi 36 yıldır üst üste temettü ödemelerini yükseltti. Dow Jones Market Data'ya göre, Berkshire ayrıca Coca-Cola, Apple ve Bank of America'dan 700 milyon dolardan fazla, Kraft Heinz'den yarım milyar dolardan fazla ve American Express'ten yaklaşık 363 milyon dolar temettü toplamaya hazırlanıyor.

Gonzaga Üniversitesi Girişimcilik Profesörü ve Buffett’ın kariyeri hakkında yayınlanan bir kitabın yazarı olan Todd Finkle yatırım efsanesi için, “Asıl sevdiği şey temettüler ve geri alımlar” diyor.

Prof. Finkle, Buffett'ın üstün olduğu konunun birçok ekonomik döngü içerisinde ve zamanın zorluklarına dayanabilen işletmeleri seçmek ve temettülerini de artırmak olduğunu söyledi. Girişimcilik profesörüne göre Berkshire bu sayede hem hisse senedi portföyünün değerini zaman içerisinde artırabildi hem de Berkshire’ın satın alma ve hisse geri alımları için kullanabileceği bol miktarda nakit yığını biriktirebildi.

Son bilanço raporuna göre Berkshire 2022’nin son çeyreği itibariyle128,6 milyar dolarlık nakit ve nakit eşdeğeri varlığa hükmediyor.

Cumartesi günü Buffett Berkshire’ın geleneksel yıllık hissedar toplantısında yatırımcılara seslenecek. Buffett toplantılarda genellikle ekonomi, yatırım felsefesi ve sıklıkla olmasa da son yatırımları gibi çeşitli konularda yorumlarını paylaşır.

Temettü hisse senetleri birçok yatırımcıya da hitap eder nitelikte. Zira bu hisseler hem tahvil gibi istikrarlı ödemeler sunarken, hem de hisse senedi fiyatları yükselirse çok daha büyük getiri sağlama potansiyeli sağlıyor.

2022'nin başında, enflasyonla ilgili endişeler yatırımcıları borsanın diğer birçok alanından kaçmaya zorladığı ve Wall Street hisse senetlerinin performansı önemli ölçüde düştü. Bu süreçte temettü hisseleri ise yüksek performans gösterebildi.

Yine de WSJ haberine göre hisse senetleri piyasalarındaki diğer tüm varlıklar gibi temettü hisseleri de risk taşıyor. Şirketler, nakit sıkışıklığıyla karşı karşıya kaldığında temettülerini azaltabilir veya askıya alabilirler. Bu, hisse senedi fiyatlarının düşmesine neden olabilir. Zira yatırımcılar genellikle bir şirketin temettü programını askıya alma kararını, önemli finansal sorunlarla karşı karşıya kaldığının bir işareti olarak yorumlarlar. Temettü Hisse senetleri, yatırımcılar bu yıl olduğu gibi nispeten pahalı büyüme odaklı hisse senetlerine daha fazla yöneldiklerinde düşük performans gösterme eğilimindedir.

Prof. Finkle Buffett için temettülerin “gizli sos değil, planın bir parçası” olduğunu söyledi. Örneğin, 1994 yılında Berkshire, şu anda sahip olduğu Coca-Cola'nın yaklaşık 400 milyon hissesini 1,3 milyar dolara satın almayı başarabildi. O yıl Berkshire, Coca-Cola'dan 75 milyon dolar nakit temettü aldı.

2022'ye gelindiğinde ise Berkshire, içecek üreticisinden 704 milyon dolar temettü aldı. Hissesinin değeri ise 25 milyar dolara yükselmişti.

Buffett bu yılın başlarında yayınlanan geleneksel hissedar mektubunda, “Tıpkı doğum günleri kadar kesin bir şekilde büyüme her yıl gerçekleşti. Charlie (Munger) ve benim yapmamız gereken tek şey Coke’un üç aylık temettü çeklerini nakde çevirmekti” ifadelerine yer verdi.

Buffett, mektupta, kendisinin ve Berkshire'ın Başkan Yardımcısı Munger'in, şirketin gelecekte daha büyük temettüler ödemeye devam etmesini beklediğini de sözlerine ekledi. Yatırım efsanelerinin durumun böyle olacağına inanması için iyi bir nedenleri de var: Coca-Cola şubat ayında yaptığı açıklamada, art arda 61. yıllık temettü artışını onayladığını açıkladı.

Berkshire benzeri şekilde American Express'e yaptığı yatırımlar için de ödüllendirildi.

Yatırım firması 1995 yılında American Express hisselerinin alımlarının büyük kısmını 1,3 milyar dolara tamamladı ve o yıl 41 milyon dolar temettü aldı. Geçen yıl, Berkshire'ın şirketteki hissesi 22 milyar dolar değerindeydi. American Express'ten 302 milyon Dolar temettü aldı.

Buffett hissedar mektubunda, “Bu bilanço gelirleri tatmin edici olsa da muhteşem olmanın çok ötesinde. Ancak hisse senedi fiyatlarında da önemli kazanımları beraberinde getiriyorlar” dedi.

Efsane yatırımcı bu hisselere neden daha fazla yatırım yapmadığını açıklamıyor. Ancak takipçilerinin temettü hisselerine yatırımların artırılmaması konusunda ortaya attığı bir teori var.

Buffett 1983 yılında Berkshire hissedarlarına yazdığı mektupta, “Yatırımcı için mükemmel bir şirketi satın almak amacıyla çok yüksek fiyat ödemek sonraki on yılda işletmeler alanındaki olumlu gelişmelerden uzak kalmaya sebep olabilir” ifadelerine yer vermişti.

Coca-Cola hisseleri 2022’deki rekor kapanışı olan 64,30 dolar seviyesinin çok uzağında değil. Ancak aynı hisse 1994’te 10-12 dolar aralığında işlem görüyordu. Prof. Finkle Buffett için, “Bu hisse için iyi bir anlaşma yakaladı” yorumunda bulundu.

Buffett bankacılık krizini erken gördü

 

Wall Street’in resesyon tercihi Buffett hisseleri

 

Ünlü yatırımcıdan şok suçlama: Buffett manipülasyon yapıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN HÜSEYİN KIZILIRMAK05 Mayıs 2023 11:35

    Bence bunlara ve haberlerine asla inanmayın .Bence bunlardaki para bunların değil israil devletinin parası bunlara emanet veriyorlar zaten abd de israil tarafından yötenitlekte olup, tüm parasal işlemlerden tüm fed kararlarını bunlar alıyor KY asırlardır anasını ağlatıp sürekli kendileri borsada kazanmaktadır.dikkatli olun yakında büyük bankalar avrupada ve abd batacak imiş.