E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBu yatırım trendi 2021’de kar getirecek---

Bu yatırım trendi 2021’de kar getirecek

Bu yatırım trendi 2021’de kar getirecek
07 Aralık 2020 - 13:34 borsagundem.com

Yükselen piyasalarda ne yapmamız gerekiyor? Daha fazla alım mı yapmalıyız yoksa beklemeli miyiz?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar bugünlerde oldukça huzursuz. Yukarı yönlü hareket eden piyasalarda daha fazla alım yapmak ve beklemek arasında kararsızlar. Özellikle teknoloji hisselerinin yükselişi durdurulamaz görünüyor ancak ekonomi oldukça kötü durumda. Hisselerin yükselişi sonsuza kadar süremez.

Zorlu geçen yılda güzel bir sürpriz

İçinde bulunduğumuz tuhaf piyasa koşullarında hisseler yükselişlerini korumakla kalmayıp daha da yükselebilir ve temettü getirilerini arttırabilirler. Gayrisafi yurtiçi hasıla, karantinaların yoğun olduğu ikinci çeyrekte %34,3 düştü ancak üçüncü çeyrekte, pandemi öncesi seviyelerine yaklaşarak %38 yükseliş gösterdi. Yine de ekonomi halen geriden geliyor. Peki hisseler neden yükseliyor?

Hisselerin geleceğe odaklandığını unutmamak gerekiyor. Bugünün getirilerine değil, gelecekteki getiri büyümesine göre fiyatlanıyorlar. 2020’nin ilk yarısı karantina uygulamaları nedeniyle getirilerde şaşkınlık verici düşüşlere sahne olduğu için, buradaki güçlü çıkarım, 2021’in ilk yarısında kazançlarda dev büyüme görüleceği yönünde.

Çünkü kıyas ölçütü oldukça düşük ve aynı zamanda gelecek aylarda piyasaya sürülecek olan korona virüs aşıları, tüketici harcamaları üzerinde olumlu etki yaratacak.

Seyahatten, e-ticarete yönelim tersine mi dönecek?

Tüketici harcamalarında dengeler değişti ve hem S&P 500’e hem de teknoloji sektörüne birçok yatırımcının düşündüğünden daha fazla destek verdi. Üçüncü çeyrek verilerine bakıldığında, kazançlardaki düşüşün olması beklenen yerde görüldüğü ortaya çıkıyor: Seyahat ve eğlence sektörleri. Ancak seyahat harcamalarındaki düşüşün kısa süreceğini hatırlamak gerekiyor. Aşılar uygulanmaya başladığında ve insanlar yeniden seyahat edebildiğinde, baskılanmış talep, sektördeki getirileri yükseltecek.

Forbes’un haberine göre, seyahat hisselerinde, bu yüksek getiriler ortaya çıkmadan önce bir büyüme görülürse, sektörün kontrolden çıktığı söylenebilir. Ancak gerçekte, durum böyle değil.

Havayolu sektörü odaklı US Global Jets ETF, Delta Air Lines, Southwest Airlines ve JetBlue Airways gibi büyük şirketleri barındırıyor ve borsaların genelinden geride seyrediyor. Bu durum yatırımcıların, insanların yeniden seyahat etmesinin sağlayacağı büyük getirilere yönelik daha belirgin kanıtlar beklediğine işaret ediyor.

Teoride, insanlar artık evde kalmak zorunda olmadığında zorunlu olmayan harcamaların, e-ticaretten seyahate yönlenebileceğini düşünmek mantıklı. Ancak bu, e-ticarete doğru gerçekleşen değişimin büyük bir bölümünün, insanların seyahat için biriktirdikleri paraları bu alanda harcamış olmasından kaynaklandığı anlamına geliyor. Bu hikayenin farklı açıları da var.

E-ticaret kalıcı mı olacak?

E-ticaret verileri, korona virüs pandemisinin ortaya çıkışına kadar, istikrarlı bir yükseliş gösterdi. Pandemiyle birlikteyse bu trend hızlandı. Daha önce internetten hiçbir alışveriş yapmamış olan insanlar, şimdi internetten gıda alışverişlerini yapıyor. İnternet temel ihtiyaçların karşılandığı bir alan haline geldi.

Bu harcama büyümesinin hızı, bu trendin ne kadar kalıcı olduğunu anlamak için oldukça önemli. Karantinaların başında, online harcamalarda %32 artış gerçekleşti. Bununla birlikte harcamalar üçüncü çeyrekte de yükselişini korudu ve dolayısıyla bu yükselişin yalnızca zorunlu olmayan harcamalardan kaynaklanmadığı ortaya çıktı.

Bu yükseliş aynı zamanda, bir kereye mahsus panik alımlarından da kaynaklanmadı. Aksi takdirde üçüncü çeyrekte istikrarlı bir şekilde devam etmezdi.

Başka bir deyişle, ABD’lilerin e-ticaret tercihi yüksek ihtimalle devam edecek. Bu da, genellikle online alışverişle bağlantılı olan teknoloji sektörünün büyük getirilerini haklı çıkarıyor. Aynı zamanda, S&P 500’ün daha düşük, ancak yine de güçlü getirileri de oldukça sağlıklı görünüyor. Zira tüketicilerin satın aldığı ürünlerin üreticileri e-ticarete geçişten fayda görüyor.

Şimdi bir balon için endişelenmek gereksiz. Hem teknolojide hem de piyasaların genelinde, bu yılın erken dönemlerinde hisselerde görülen büyük hareketler geride kalsa da, borsalarda çöküş gerçekleşme ihtimali düşük.

Yılsonu rallisi erken gelse de yükseliş durmayacak

 

Boğa piyasasının ilerleyişini ne durdurabilir?

 

Küresel piyasalarda vadeliler düşüşte

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ördek Sa07 Aralık 2020 17:14

    Birde Yünsa gibi 9 aylık karını yaklaşık %1000 üzerinde artırıpda....... speklerin baskısıyla sahiplerini emekçilerini ortaklarını yöneticilerini rezil edenler!!!! Tüm dünyada nam salan rekor kar yazan şirketi rezil etmek için  ellerinden geleni yapıyorlar var.