E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBrüksel'de kritik zirve---

Brüksel'de kritik zirve

Brüksel'de kritik zirve
07 Mart 2016 - 05:54 borsagundem.com

Başbakan Davutoğlu, bugün Brüksel’de AB-Türkiye Zirvesi’ne katılacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün Brüksel'de Avrupa Birliği-Türkiye zirvesine katılacak. Toplantıda AB ülkelerinin, kendi topraklarına gelecek sığınmacı sayısının azaltılması beklentisini Türkiye ve Yunanistan’a iletmesi beklenirken, bu konuda daha fazla ne yapılabileceği de Gündemde olacak. Türkiye ve Yunanistan’dan sığınmacı geçişlerini engellemeleri ve azaltmaları için somut adım atmaları beklentisi bulunan AB, bu konuyu da masaya yatıracak. Buna karşın Türkiye de, AB’nin yasal yollardan sığınmacı almasını istiyor.

Türkiye, krizin sonlanması için Suriye’de istikrar sağlanması gerekliliğini ve tezlerini yine vurgulayacak. Türkiye’nin “güvenli bölge” talebini uzun süredir kabul etmeyen AB ülkelerinin tutum değiştirmeye başlamasının ardından, güvenli bölge konusunda da bugün görüşmelerin yapılması bekleniyor.

Sığınmacı krizi

Türkiye’nin vize serbestisi için attığı adımların da ele alınacağı toplantıda, Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar euro’luk kaynak da önemli bir gündem maddesi olacak. Türkiye’nin projelerini sunmasını bekleyen AB, 3 milyar euro’luk fon kapsamında Türkiye’de AB destekli ilk proje için 95 milyon euro’yu da tahsis etti. Davutoğlu, AB’deki temaslarının ardından NATO’da da görüşmelerde bulunacak. Son olarak Almanya’nın da desteği ile Ege’de sığınmacı geçişinin engellenmesinde NATO’nun devreye girmesi konusunda adımlar atılmıştı. AB’nin Türkiye gündeminin ardından sığınmacı kriziyle sarsılan Schengen Vizesi gibi kritik bir gündemi bulunuyor.

Son olarak 29 Kasım 2015’te yapılan Türkiye-AB Zirvesi’nde Türkiye’nin 52 yıllık AB yolculuğunda yeni bir sayfa açılmış ve Ekim 2016’dan itibaren Türk vatandaşlarının Avrupa’ya vizesiz seyahat edebilmesi, Türkiye’nin bunun karşılığında geri kabul anlaşmasını kabul etmesi, mülteciler için Türkiye’ye 3 milyar euro kaynak aktarılması, yeni fasılların açılması gibi kararlar alınmıştı.

Brüksel’de 3’lü görüşme

Başbakan Davutoğlu, dün gece Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile Türkiye’nin AB Nezdindeki Daimi Temsilciliği’nde üçlü görüşme gerçekleştirdi. (Milliyet / Kıvanç El)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)