E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsanın ilk çeyrek performansı---

Borsanın ilk çeyrek performansı

Borsanın ilk çeyrek performansı
06 Nisan 2019 - 11:30 borsagundem.com

Mart ayında 659 milyon dolarlık hisse satışı yapan yabancı yatırımcı, yılın ilk çeyreğinde ise net 250 milyon dolarlık alım gerçekleştirdi.

Borsa İstanbul'da ocak ve şubat aylarında 909 milyon dolarlık net alım yapan yabancı yatırımcıların martta bu alımların 659 milyon dolarlık kısmını sattığı görüldü. Yabancı yatırımcılar böylece yılın ilk çeyreğini net 250 milyon dolarlık alımla tamamladı.

2018'in ilk çeyreğinde 780 milyon dolarlık net satış gerçekleştiren yabancı yatırımcıların, 2019'un aynı döneminde alış tarafında yer almaları BIST 100'ün bu dönemde yüzde 2,8 değer kazanmasını sağladı.

Martın ikinci yarısında Merkez Bankasının parasal sıkılaştırmaya gitmesi ve Londra'daki swap piyasalarında oluşan oynaklıkla Borsa İstanbul'da yabancı satışlarının etkisini artırdığı görüldü. BIST 100 endeksi, geçen ayın ilk yarısını 103.304 puandan tamamlasa da sonrasında etkisini artıran yabancı satışlarıyla düşüşe geçerek, mart ayını şubat kapanışına göre yüzde 10,3 değer kaybıyla 93.784 puandan tamamladı.

Analistler, Londra piyasasında swap faizlerindeki aşırı oynaklığın Türk Lirası ihtiyacı olan yabancı yatırımcıyı Borsa İstanbul pay ve tahvil piyasalarında satışa yönelttiğini belirterek, bu olağan dışı durumun iki haftayla sınırlı kaldığını ifade ettiler.

Yabancıların tercihi Vestel oldu

Bu arada Vestel Elektronik, 63,9 milyon dolarla martta yabancı yatırımcıların en fazla tercih ettiği hisse senedi oldu. Yabancı yatırımcıların en fazla satış yaptıkları pay piyasaları sıralamasında ise Petkim, 139,3 milyon dolarla ilk sırada yer aldı.

Söz konusu dönemde yabancı yatırımcıların en fazla alım yaptığı hisse senetlerinde Vestel Elektronik'i, 19,7 milyon dolar ile Emlak Konut GYO, 11 milyon dolar ile Verusa Holding, 9 milyon Dolar ile Koza Madencilik ve 7 milyon dolar ile Soda Sanayii izledi.

Yabancı yatırımcı tarafından Petkim'in ardından martta en fazla satışın yapıldığı hisse senetleri ise 131,4 milyon dolar ile Türk Hava Yolları, 52,1 milyon dolar ile Garanti Bankası, 50,5 milyon Dolar ile Kardemir (D) ve 46,4 milyon dolar ile ASELSAN oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ06 Nisan 2019 16:49

    BORSAMIZ GÜVENLİ YATIRIM YERİ HALİNE GETİRİLMEK İSTENİYORSA VURGUN ÇETELERİNE KARŞI TEDBİR ALINMALI GALİP VE RIZA CETESİNE ARTIK DUR DENMELİ ÇÜNKÜ KÜÇÜK YATIRIMCI BİTMİŞDİR .

  • Yandım 06 Nisan 2019 13:42

    Karademir, eregliye göre niye fazla düşüyor. 5 liradan 2 liraya kadar düştü. Küçük yatırımcının hâlini siz düşünün. Kardemir hep bunu yapıyor. 3 liraya 4 liraya alan küçük yatırımcının ne yapsın ? Sirket buna neden engel olmuyor? Kar payı dağıtacağina kardemir hisselerini alsın. Küçük yatirimcida bu kadar zarar etmez. Bu arada eregli demir üretiyorsa karademir ne üretiyor