E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalardaki iyimserlik her an bozulabilir---

Borsalardaki iyimserlik her an bozulabilir

Borsalardaki iyimserlik her an bozulabilir
17 Temmuz 2023 - 11:15 borsagundem.com

ABD borsalarında iyimserlik havası sürse de, pusuda bekleyen tehlikeler yatırımcıları endişelendiriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları sene başında bu yana gösterdiği direnci devam ettirebilecek mi? Yatırımcıların ve uzmanların bu noktada kaygıları bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD enflasyonu gerilerken hisse senedi piyasalarında iyimserlik dalgası sürüyor, ancak pusuda bekleyen tehlikeler, tam bir huzur havasının önüne geçiyor.

İyimserlik dalgası ve zayıflayan dolar

MarketWatch’tan Frances Yue’nun haberine göre, ABD enflasyonu soğumaya devam ederken, hisse senedi piyasalarındaki iyimserlik dalgası da sürüyor. Geçen hafta, S&P 500 Endeksi, hem tüketici fiyat endeksi hem de üretici fiyat endeksi verilerinin Haziran ayında beklenenden daha düşük gelmesinin ardından 15 aydan uzun bir süredir ilk kez 4.500 puanın üzerine çıktı.

Bazı boğalar, iyileştirilmiş bir ekonomik görünümün S&P 500'ü bu yıl içinde tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseltmesini bekliyor. Dow Jones piyasa verilerine göre, büyük sermayeli hisse senedi göstergesi, Ocak 2022'de 4.796,56 puan ile rekor bir kapanış yapmıştı. Boğalar, borsanın bu seviyeyi geçeceğini düşünüyor.

Boğaların tarafında Horizon Investments'ın baş yatırım sorumlusu Scott Ladner yer alıyor. Ladner, “Bu giderek havalarda uçan bir ekonomiye benziyor. Nominal GSYİH'nın bu yıl yüzde 5 ila yüzde 7 aralığında olduğunu görüyoruz. Ve kazançlar şu anda yüzde 0 olarak fiyatlandırılıyor. Bu nedenle, kazançların yetişmesi için biraz yer olduğunu düşünüyoruz” diyor.

Bu arada, Ladner, Fed'in ekonomiyi yavaşlatmak için faiz oranlarını yükseltmeye yönelik kampanyasının sonuna yaklaşmış olabileceğini ve düşük seviyelerde sabitlenmiş enflasyonun yanı sıra düşük borçlanma maliyetlerinin de ralliye daha fazla yakıt eklediğini kaydediyor.

Piyasa konsensüsü, Fed'in faiz oranını yıl bitmeden en az bir kez daha artıracağı yönünde. CME Fed Watch'a göre, vadeli fon yatırımcıları, ABD Merkez Bankasının Temmuz ayında referans faiz oranını 25 baz puan artırarak yüzde 5,25 ila yüzde 5,5 aralığına yükseltmesi ihtimalini yüzde 95'in üzerinde ve sonrasında bir artış daha gerçekleşmesi ihtimalini de yüzde 23 olarak fiyatlıyor. Ladner, “Faiz oranlarının zirvesini çoktan görmüş olabiliriz. Bu aslında çarpanların genişleyebilmesi için bir miktar yakıt anlamına geliyor” diyor.

AXS Investments CEO'su Greg Bassuk da bu noktayı yineliyor. Bassuk, “En az bir faiz artırımı daha beklesek de, iki yıllık faiz artırımlarının sona ermesinin piyasaya daha fazla kesinlik getireceğini ve çok daha önemlisi ABD ekonomisinin yumuşak bir inişe geçmesini ve resesyondan kaçınmasını sağlayacağını düşünüyoruz” şeklinde konuşuyor.

Riskli varlıklar için bu destek rüzgarlarına ek olarak, zayıflayan bir ABD Doları da olumlu bir gelişme olarak öne çıkıyor. Dow Jones piyasa verilerine göre, ABD Dolar Endeksi geçen hafta 99,96 seviyesine gerileyerek Nisan 2022'den bu yana en düşük kapanışını yapmış durumda. Ladner, Fed gösterge faiz oranını artırmayı bitirmeye yakınken diğer merkez bankalarının bu süreci bitirmemesi halinde, bunun dolar üzerinde daha da baskı oluşturacağını kaydediyor.

Pusuda bekleyen tehlikeler

Yine de, hisse senetlerinin ralliyi uzatmasını engelleyebilecek çeşitli zorluklar da bulunuyor. Bridges Capital Tactical ETF portföy yöneticisi Raymond Bridges, kredi koşullarının daha da sıkılaştırılmasına atıfta bulunarak ABD hisse senetlerinin yılı daha düşük bitirmesini beklediğini söylüyor.

Fed'in bilançosu, Mart ayında yeni bir acil durum kredi programı oluşturarak ve bazı bölgesel bankaların yılın ilk çeyreğinde iflas etmesi üzerine likidite sağlamak için 300 milyar dolardan fazla borç vererek Mart ayında yeniden genişletmesinin ardından son birkaç aydır küçülüyor.

Bridges, “Bu banka vadeli fonlama programları, bir durgunluğu veya kredi sıkışıklığını önlemek için piyasaya çok fazla likidite ekledi. Bu bankalar için güzel bir cankurtaran halatıydı ancak bence sahip olduğumuz bu ayı piyasası rallisini genişleten de bu oldu” diyor.

Bridges'e göre Fed'in bilançosu Mart öncesinde görülen seviyelere geriledikçe, bazı bankalar Fed'e bir yıla kadar vadesi olan acil durum kredilerini geri ödemek zorunda kalacak. Bridges, “Bu aslında net bir likidite çekme anlamına geliyor” diyor ve ekliyor: “Bütün bunların meydana geldiğini ve başka bir faiz oranı artışının olduğunu görüyorum. Hisse senetlerindeki yukarı eğilimin devam etmesi için politika açısından değiştirecek bir şeye ve bazı büyük kazançlara ihtiyacımız olacak” diyor.

Bridges’a göre, dahası, Fed Temmuz ayından sonra daha fazla faiz artırımı yapmaya son verirse, bu, ABD ekonomisini önemli ölçüde baltalayabilir. Fed'in Haziran'daki noktalı grafik tahmini, yetkililerin yıl sonuna kadar iki faiz artışı daha beklediklerini gösteriyor.

MRB Partners'ın yönetici ortağı ve küresel stratejisti Philip Colmar, kredi koşullarının bu yıl bir resesyonun vurması için yeterince sıkı olduğunu düşünmese de, “Eğer Fed bir duraklama öncesinde 25 baz puanlık bir artıştan daha fazlasını yapmak zorunda kalırsa ya da tahvil getirileri belirgin şekilde yükselirse, o zaman belki bir durgunluk için kredi koşulları katalizörünü dikkate almak gerekebilir” şeklinde konuşuyor.

Hafif bir durgunluk

Capital Economics'teki analistler ise, ABD ekonomisinin halihazırda hafif bir durgunluğa doğru ilerlediğini söyleyerek daha da aşağı yönlü davranıyor. Capital Economics'in baş piyasa ekonomisti John Higgins, paylaştığı yakın tarihli bir notta, 2023 yılında ABD ekonomisinin dalgalandığını gördüğünü ifade ediyor ve ekliyor: “Yatırımcılar faydalarını önceden netleştirmeye çalıştıkça yapay zekanın 2024 ve 2025'te çok daha güçlü bir borsaya yol açacak dönüştürücü bir teknoloji olduğunu düşünüyoruz. Yine de S&P 500 Endeksi’nin bu yılın ikinci yarısında biraz gerileyeceği tahminimize bağlı kalıyoruz.”

Bassak ise, birçok analist enflasyonun aşağı yönlü devam etmesini beklerken, fiyatların belirli aylarda beklenenden daha fazla artmasıyla birlikte yolda tümsekler olabileceğini kaydediyor ve ekliyor: “TÜFE'ye, ÜFE'ye birçok faktör katkıda bulunuyor. Ve bu ayların herhangi birinde ufak bir değişiklik olması yeterli.”

Dow Jones Endüstri Ortalaması geçen haftayı yüzde 2,3 oranında yükselişle kapattı. S&P 500 Endeksi yüzde 2,4 artarken Nasdaq Composite de bu süreçte yüzde 3,3 oranında arttı. Bu hafta, yatırımcılar Salı günü ABD perakende satış verilerini, Çarşamba günü konut başlangıç rakamlarını ve Perşembe günü de ilk işsizlik başvuruları verilerini bekliyor olacak.

Fed kenara mı çekiliyor?

 

Fed Bej Kitap: Beklentiler 'yavaş büyüme' yönünde

 

Boğa piyasasına FED engeli

 

Borsa rallisinde yüzde 50 oranında düzeltme ihtimali

 

Rallide düzeltme zamanı mı?

 

Hisse senedi rallisini takip etmek giderek zorlaşıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)