E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda sürücüsüz taksi rüzgarı---

Borsalarda sürücüsüz taksi rüzgarı

Borsalarda sürücüsüz taksi rüzgarı
08 Kasım 2021 - 12:04 borsagundem.com

Sürücüsüz araçlarda halka arzını gerçekleştiren şirketler arasına Aurora Innovation da katıldı. Şirketin hisseleri, dünyayı değiştirme ihtimali yüksek bir teknolojiye yönelik yatırımcı algısı için bir ölçüt niteliğinde olacak.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yakın zamanda halka arzını gerçekleştiren sürücüsüz araç üreticisi Aurora Innovation’ın hisseleri, bu araçlara yönelik yatırımcı algısının kilit ölçütlerinden bir tanesi olacak. Sürücüsüz araçlar için yazılım ve donanım paketi geliştiren şirket, özel amaçlı satın alım şirketiyle (SPAC) birleşmesinin ardından geçtiğimiz hafta perşembe günü halka arzını gerçekleştirdi. Anlaşmayla birlikte şirketin planladığı ticari satışlar öncesi son iki yılda fon sağlamak üzere 1,8 milyar dolar gelir sağlandı.

Ancak bu rakam anlaşma temmuz ayında açıklandığından beklenenden küçük bir miktar düşük gerçekleşti. Şirketin hisseleri ilk işlem gününde %3 düşse de, cuma günü borsa açılışında toparlanma gösterdi. Aurora multi trilyon dolarlık ulaşım pazarını dönüştürecek bir teknolojiyle halka arzını gerçekleştiren ilk şirket değil. Kamyon odaklı TuSimple isimli rakip şirket, nisan ayında geleneksel bir halka arz gerçekleştirdi. Aynı zamanda kamyon üreticisi start-upları, iki SPAC anlaşmasını devreye sokmaya hazırlanıyor.

Ancak Wall Street Journal’ın haberine göre SPAC birleşmesinde değeri 10,6 milyar dolar olarak belirlenen Aurora, bugüne kadar bu alanda gerçekleşen en büyük halka arz. Şirket aynı zamanda sürücüsüz taksi ve nakliye araçları alanında çalışan tek şirket.

Aurora 2017 yılında sektörün üç kıdemli ismi tarafından kuruldu. Şirketin kurucularından Chris Urmson Google’ın sürücüsüz araç projesine liderlik etti. Proje daha sonra Google’ın ana şirketi Alphabet’in yan şirketi Waymo adını aldı. Sterling Anderson ise Tesla’nın sürücüsüz araç çalışmalarında lider konumundaydı. Üçüncü kurucu. Drew Bagnell ise Uber’in teknoloji geliştirme ekibinin başında yer alıyordu.

Aurora, geçtiğimiz yıl aralık ayında Uber’in otonomi birimini satın almaya karar verdi. Anlaşmayla birlikte Uber, Aurora’nın en büyük hissedarlarından biri haline geldi. Sürücüsüz araçlardaki geçmişlerine rağmen, kurucuların odak noktası büyük tırlar ve kamyonlar.

Nakliye rotaları genellikle şehir merkezlerinden çok daha sade bir ortam sağlıyor. Ancak bu alana odaklanılmasının daha büyük nedenlerinden biri de otoyolların ABD’de birbirine benzer olması. Bu da teknolojinin yaygınlaşabilmesi için bir zemin hazırlıyor. Ölçeklenebilirlik sürücüsüz taksilerde bir sorun olarak ortaya çıkıyor. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre Waymo, yaklaşık bir yıl önce sürücüsüz taksilerini Arizona’nın bir banliyösünde kullanıma açarak tarihe geçti.

Ancak diğer pazarlara girme konusunda temkinli yaklaşımını sürdürüyor. Aurora ise sürücüsüz tırlarını 2023’te piyasaya sürmeyi hedefliyor. Sürücüsüz taksilerin ise bundan bir yıl sonra satışa çıkması planlanıyor. Urmson bu teknolojinin şehir merkezlerine girmeden önce otoyol deneyimini edinmeyi tercih ediyor. Sürücüsüz taksilerin ise kademeli olarak entegre edilmesi gerektiğini düşünüyor. Sürücüsüz taksiler bu nedenle ilk aşamada sürücü desteğiyle kullanılabilir.

Şirket gelirlerinin 2027 yılında 2 milyar dolara ulaşmasını bekliyor. Geçtiğimiz yıl şirketin halka arz planları yaptığı dönemde, General Motors sürücüsüz taksi girişimi Cruise’un 2030 yılında 50 milyar dolar gelire ulaşacağını açıklamıştı. Teknoloji henüz tam anlamıyla geliştirilmediği için bu tür rakamlar yalnızca tahmin. Sürücüsüz araçların piyasaya sürülme tarihi ise son yıllarda sıklıkla ertelendiği gibi, benzer bir durum yaşanabilir.

Bu teknolojinin ticari ölçekte hayata geçmesi ne kadar uzun sürerse, yatırımcıların bunu o kadar uzun süre finanse etmesi gerekecek. Pazarda bulunan en büyük iki oyuncu Waymo ve Cruise da halka arz ihtimalini değerlendirse de, daha sonra yatırım sağlamak için fonlama turlarına yöneldi. Ford ve Volkswagen tarafından desteklenen Argo AI de halka arzını planlıyor. Aurora’nın rakipleri de yakın zamanda borsalarda yer alabilir.

Emisyon ticaret sistemini kurmayan ülkelere sınırda karbon vergisi uygulanacak

 

Borsalarda yıl sonu rekorla gelecek

 

Yeni bir yükselişin önünü açacak kritik seviye!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)