E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar düştükçe boğa piyasası fırsatları artıyor---

Borsalar düştükçe boğa piyasası fırsatları artıyor

Borsalar düştükçe boğa piyasası fırsatları artıyor
22 Haziran 2022 - 14:43 borsagundem.com

Bank of America’nın son piyasa notunda borsalarda dibe yaklaşıldıkça uzun vadeli yatırımcılar için fırsatların gelişmekte olduğu belirtildi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda ayı piyasası etkilerini hissettirirken Wall Street devi Bank of America’dan uzun vadeli yatırımcıları sevindirecek bir açıklama yapıldı. BoffA’nın son piyasa notunda S&P 500 Endeksi’nin ayı piyasasına girmesiyle ortaya çıkan düşüşün yeni borsa fırsatları yarattığı belirtildi.

Insider’ın haberine göre BoA borsaların tipik bir ayı piyasası geçirdiğini belirtiyor. Banka notunda son 140 yılda borsaların 20 kez ayı piyasasına girdiği hatırlatıldı. İstatistiklere göre ortalama bir ayı piyasasında düşüşler en son zirveye göre %37 oranında gerçekleşiyor ve 289 gün sürüyor.

BofA açıklamasında, “Tarih gelecekteki borsa performansı için bir rehber değildir. Ancak böyle olsaydı bugünün ayı piyasasının 19 Ekim'de S&P 500’ün 3.000 puana ulaşmasıyla sona erecekti" ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 3.000 puana düşüş S&P 500 Endeksi’nin mevcut seviyesinden %18 düşmesi anlamına geliyor ve söz konusu seviyen en son zirveden %38’lik bir düşüş temsil ediyor.

Dev bankanın analistleri bu seviyelere düşüldüğünde yatırımcıların mutlaka hisse alması gerektiğini belirtiyor. Zira derin ve uzun süreli bir resesyona düşülmediği sürece 3000 puan seviyesi oldukça cazip bir değerlemeyi temsil edecek. BofA analistleri S&P 500’ün 3.600 puanın altına düştüğünde hisse almaya başlamasını ve 3.300 puana gelindiğinde ise bu stratejilerini hızlandırmasını öneriyor.

BofA notuna göre bu türden bir ayı piyasasının ardındaki temel itici güçler halihazırda piyasalarında kendini hissettiren enflasyon şoku, yüksek faiz oranlarının neden olduğu bir şok, bir resesyon krizi ve bir borsa çöküşü olacak.

Enflasyon şoku, Mayıs ayındaki ABD TÜFE rakamlarının %8,6 artmasının ardından gerçekleşti. FED Başkanı Jerome Powell geçen hafta faiz oranlarını 75 baz puan yükseltmesinin ardından faiz şokunun ortaya çıkmaya başladığı öngörülüyor. Son olarak, ikinci çeyrek ABD GSYİH rakamlarının daralmayı göstermesi gelecek ay bir resesyon şokunun görülmesine sebep olabilir. ABD ekonomisi 2022’nin ilk çeyreğinde daralmıştı. İki çeyrek üst üste gerçekleşen ekonomik daralma aynı zamanda resesyon tanımının karşılığı anlamına geliyor.

Ancak devam eden ayı piyasasının ve endişe verici ekonomik sinyallerin olumlu tarafı, hisse senedi fiyatlarındaki bu denli keskin bir düşüşlerden sonra tarihsel olarak her seferinde gerçekleşen nihai bir boğa piyasasıdır. BofA’nın "iyi haber" olarak sözünü ettiği boğa piyasaları ortalama %198'lik getiri ile beş yıldan fazla sürüyor. BofA açıklamasında tarihsel seyrin devam etmesi durumunda "bir sonraki boğa piyasasında S&P 500'ün Şubat 2028'e kadar 8.900 puanı görebileceği” belirtildi.

Bu büyüklükte bir artış, S&P 500'ün yaklaşık altı yıl boyunca yıllık %15'lik bileşik büyüme oranı üretmesi anlamına geliyor. Söz konusu ortalama endeksin genel ortalaması olan %7’lik yıllık yükselişin iki katından fazla.

Bank of America'nın nihai bir geri dönüş konusundaki inancına ek olarak, bankanın ünlü boğa ve ayı piyasası göstergesi geçtiğimiz hafta 0,0 puanla aşırı derecede ayı piyasasını gösterdi. Göstergenin seviyeye düştüğü diğer zamanlar arasında Ağustos 2002, Temmuz 2008, Eylül 2011, Eylül 2015, Ocak 2016 ve Mart 2020 gibi borsalarda diplerine ulaşıldığı tarihler öne çıkıyor bulunmaktadır.

Nota göre, bu aşırı düşüş ve yatırımcıların aşırı karamsarlığı, çift dipli durgunluk veya bir tür sistemik piyasa olayı olmadığı sürece endekslerde %5'in üzerinde çeyrek getirisi sağlayabilir. BofA araştırmasında, “Fırsat kapıyı çalıyor” ifadelerine yer verildi.

Küresel ekonomilerin kâbusu: stagflasyon

 

Küresel borsalardaki yükseliş kısa ömürlü

 

Tüketici güveni tarihi dibi gördü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Çok komik22 Haziran 2022 22:56

    zira BİST endeksi 300 bine gidiyor neredeyse, KY gelmedikçe borsa düşmeye devam eder ve endeksten iki sıfır daha atılır  :)  :)  :) 

  • Ali Ak22 Haziran 2022 20:34

    Siz de boğanin kuyrugundan tutun.E de hadi.!!!!

  • metin22 Haziran 2022 15:43

    dalga mı geçiyorsunuz. kriz geliyor siz düştükçe küçük yatırımcıya mal aldırmaya çalışıyorsunuz. parası olan ev araba arsa alsın. borsa kumarında batmayın.