E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar düşerken yatırımcılar ne yapmalı?---

Borsalar düşerken yatırımcılar ne yapmalı?

Borsalar düşerken yatırımcılar ne yapmalı?
30 Ekim 2020 - 14:06 borsagundem.com

Küresel borsaları çevrelen belirsizlikler nedeniyle hisse senetleri neredeyse dünyanın her yerinde düşüyor. Yatırımcılarınsa kayıplarını sınırlamak için portföy dengelerine dikkat etmesi gerekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar dünyanın her yerinde düşüyor. ABD, İngiltere ve Avrupa borsalarında bu hafta hisseler %5’in üzerinde düşüşler gösterdi. Küresel endekslerde panik baş gösteriyor ve yatırımcılar da bu panik havasını hissediyor. Buna karşın The Telegraph Yazarı Sam Benstead borsalar panik atmosferindeyken yatırımcıların kayıplarını sınırlaması için bazı yöntemler olduğuna dikkat çekiyor.

Avrupa’da artan korona virüs vakalarıyla birlikte Fransa ve Almanya salgını kontrol altına almak için yeni ulusal kapanma önlemlerini uygulamaya başladı. Vaka sayıları eylül ayından itibaren artış gösteriyor. Ancak yatırımcılar mart ayındaki gibi katı karantina uygulamalarına tekrar başvurulacağını düşünmüyordu. Yatırımcılardaki bu yanılgı hisse senetleri fiyatlandırmalarına yansıdı. Bundan sonraki adımda ne olacağı ve yatırımcıların hangi adımları atması gerektiği ise yeni bir merak konusu.

Borsalar daha fazla düşer mi?

Artan vaka sayıları borsalar için direkt olarak korkutucu bir veri değil. Ancak daha fazla kısıtlama uygulaması ve bunun istihdam ve şirket kârlarına etkisi ihtimali borsaları etkiliyor.

Avrupa’nın dört bir yanında korona virüs ölümleri artarken daha fazla devletin katı kısıtlamalara gitmesi durumunda borsalardaki düşüş daha ileriye gidebilir. Online yatırım platformu ve borsa hizmetleri şirketi AJ Bell’in Finans Analisti Laith Khalif borsalardaki düşüşün devam etme ihtimaline ilişkin, “Siyasete göre değişiklik gösterecektir ki bu herkesin gördüğü gibi tahmin etmesi oldukça zor bir şey. Hükümet teşvikleri ekonomiyi kurtarmıştı fakat kapanmalar bunu yok edebilir. Ne olacağını bilemiyoruz” ifadelerinde bulundu.

Wall Street yatırımcıları kaçacak yer arıyor

Yatırımcılar ne yapmalı?

Son dönemdeki gelişmeler ne kadar korkutucu olsa da Sam Banstead’e göre 10 yıl veya daha fazlasını düşünerek uzun vadeli yatırım yapan yatırımcılar için yakın zamandaki piyasa hareketleri endişe sebebi olmamalı. Zira The Telegraph yazarı Khalif’in ifadelerinin aylık yatırım yapan yatırımcıları ilgilendirdiğini belirtiyor.

Yatırımlarını çeşitlendiren yatırımcılar farklı fiyat aralıklarından satın alım yaparak güçlü getiriler elde edebilir. Khalif uzun vadeli yatırımlar için, “10 veya 20 yıl içerisinde hisse senetleri piyasalarında düzensizlik olmayacak. Gürültülere aldırmadan uzun vadeli planlarınız için düzenli yatırımlarınızı sürdürün. Borsalardaki doğru zamanlamayı deneyerek bulmaya çalışan yatırımcılar asıl tasarruflarını kullanmak yerinde bunun için farklı kaynaktan bir para kullanmalı” uyarılarında bulundu.

Farklı türden mal varlıklarının bileşimini kullanan yatırımcılar portföylerindeki bölünmelerinin değiştiğini hatırlamalı. Yarı yarıya tahvil ve hisse bulunduranların borsalardaki düşüşlerle birlikte hisse senetlerindeki pozisyonları azalacak ve tahvil pozisyonları yükselecektir.

Banstead konuyla ilgili verdiği örneğinde, “Eğer 500 sterlin tahvilde ve 500 sterlin hisse senetlerinde olmak üzere 1.000 sterlin yatırımınız varsa ve hisse senetleriniz %10 oranında düştüyse şu anda 500 sterlin tahviliniz ve 450 sterlin hisseniz olacaktır” ifadelerinde bulundu.

Telegraph yazarına göre portföyün dengede kalması için yatırımcılar bir miktar tahvil satarak hisse alımı yapmalı. Bu yöntem borsalarda yeniden yatırım yapmak ve ucuz hisselerin avantajını kullanmak isteyen yatırımcılar için geçici bir yaklaşım olarak belirtiliyor.

Borsa İstanbul'da düşüş sürüyor

 

Borsalar yıl sonunda boğa piyasasına döner mi?

 

Yeni güvenli liman gelişen ülke hisseleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Turan Engin baytar02 Kasım 2020 04:31

    BIST 100 her ortamda kazandıran bir borsadir borsalar arasında, lakin yatırım yapacağınız zamanı ve hisseyi seçerken çok iyieve fogruyincelemelerden sonra alım yapmalısınız öngördüğümüz karı yaptıktan sonra satın, aldığınız hisseye aşık olmayın, iyi hayırlı kazançlar olsun, birde yabancıların aldığı hisselerden uzak durun.

  • Kuzey01 Kasım 2020 10:25

    Zarardaysan satmican bukadar basit.

  • Barancanvebus01 Kasım 2020 05:48

    Küçük yatırımcının yapacağı fazla bir şey olduğunu sanmıyorum satar yükselir alır düşer en iyisi mi? Hiç bulaşmamak

  • Murat YAĞMUR 01 Kasım 2020 12:30

    Endoğruyu sen söylemişsin..süper

  • Kral31 Ekim 2020 20:05

    Kumarhane deseniz daha iy olurdu

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU30 Ekim 2020 15:54

    ne yapmalı stop-Lost yapmalılar satıp tamamen çıkmalılar