E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsadaki yükselişte etkili olan iki faktör---

Borsadaki yükselişte etkili olan iki faktör

Borsadaki yükselişte etkili olan iki faktör
16 Şubat 2023 - 12:42 borsagundem.com

Borsa İstanbul, 5 iş günü aradan sonra dün yeniden açılırken; dün başlayan yükseliş eğilimi bugün de devam ediyor. Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, borsadaki yükselişte iki faktörün etkili olduğunu belirti.

Borsa İstanbul, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Borsa İstanbul’un aldığı bir dizi tedbirler sonrası dün işlemlere yeniden başlarken, Borsada sert yükselişlerin yaşandığı bir gün oldu. Borsada dün tüm sektör endeksleri kazandırırken; en çok kazandıran endeks, yüzde 9,99 ile iletişim ve madencilik oldu.

Ekonomim'den Şenay Zeren'in haberine göre, borsa bugün de güne sert yükselişle başlarken, açılışta BIST 100 endeksi yüzde 7,29 değer kazancıyla 5 bin 311 puan oldu. Endeks böylelikle yeniden 5 bin puanun üzerine çıkarken; 25 Ocak tarihinden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. BIST 100 endeksi gün içerisinde en yüksek 5 bin 320 puanı görürken; sonrasında gelen kâr satışlarıyla kazançlarının bir kısmını geri verdi ve gün içerisinde en düşük 4 bin 970 puana geriledi. Endeks, saat 12:01 itibarıyla yüzde 2,71 yükselişle 5 bin 84 puanda bulunuyor.

Açılışta tüm endeksler yükselirken; Bankacılık endeksi güne yüzde 8,10 oranında yükselişle, Holding endeksi ise 6,60 değer kazancıyla başladı. Şu dakikalarda Bankacılık endeksi, yüzde 3,95 oranında yükselişle 4 bin 213 puanda; Holding endeksi ise, yüzde 1,56 değer artışıyla 4 bin 207 puanda bulunuyor.

Borsada işlem gören şirketlerin, şimdiye kadar 22 milyar lirayı aşan hisse geri alım programlarını açıklaması yakından takip edilmeyi sürdürürken, alınan tedbirlerin Türk lirası varlıklarına olan ilgiyi artırması bekleniyor.

Kahramanmaraş merkezli olan ve Türkiye’yi yasa boğan depremlerin ardından yaşanan sert kayıplar sonrası Borsa İstanbul, 8 Şubat Çarşamba günü kapatılmış ve dün yeniden işleme açılmıştı. 8 Şubat’ta yapılan işlemler de iptal edilmişti.

BIST 100 endeksi, dün günü yüzde 9,88 değer kazanarak 4 bin 950 puandan tamamlamıştı. Endeks, önceki kapanışa göre 445 puan artarken, toplam işlem hacmi 33,2 milyar lira düzeyinde gerçekleşmişti.

Borsadaki yükselişte iki faktör etkili oldu

Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı borsadaki yükselişte etkili olan iki faktörü değerlendirdi. İşte o değerlendirme:

Borsa İstanbul destekleyici kararların etkisiyle dün sert bir yükseliş kaydederek 4 bin 950 puana ulaştı. Bugün de açılış yüzde 6 kadar ilave artışla gerçekleşti. Ben bu kuvvetli sıçramada iki faktörün etkili olduğu görüşündeyim.

İlki satıcı cenah iradesini değiştirmese de öteledi. BES fonlarının önümüzdeki hafta sonuna kadar gerçekleştireceği yaklaşık 8 milyar TL’lik alım acele etmeyelim diyenlerin baskınlık kazanmasına neden olmuş gözüküyor.

İkinci ve çok etkili bir unsur ise BES fonlarının alım yapacağı beklentisiyle bazı aktörlerin yakın vadeli stratejilerle alıcı cenahta saf tutması.

Tüm bunları bir araya getirdiğimde ben borsada yükselişin birkaç gün daha sürmesinin mümkün olduğunu, ancak kalıcı bir değer artışının zor gözüktüğünü düşünüyorum.

5 bin 450 – 5 bin 600 hattı güçlü bir direnç ve test edilirse önümüzdeki günlerde iyimser-karamsar kavgasına adres olması muhtemel.

Mobius'tan borsayı destekleme çabaları 'ters etki' yaratabilir uyarısı

 

Borsa, güne sert yükselişle başladı

 

Borsada 28 sektör yükseldi: Peki, en fazla hangi sektör kazandırdı?

 

Borsada hacmin yüzde 20,37'si beş hissede

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)