E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsadaki manipülasyonlara karşı sıkı tedbirler geliyor---

Borsadaki manipülasyonlara karşı sıkı tedbirler geliyor

Borsadaki manipülasyonlara karşı sıkı tedbirler geliyor
04 Ocak 2024 - 08:11 borsagundem.com

İstanbul Borsası'nın son zamanlardaki dönüşümü, manipülatör gruplara karşı sıkı tedbirlerin alındığı bir süreci işaret ediyor. SPK'nın halka arz operasyonlarına ilişkin yeni standartları, manipülasyonlara karşı daha sıkı kurallar getiriyor.

Borsa İstanbul, hem endekste hem de işlem hacminde önemli yükselişlerin gerçekleştiği bu dönemde hem 7,5 milyonu aşan yatırımcısını korumaya yönelik hem de küresel finansal itibarını güçlendirmek için önemli adımlar atıyor.

Maden Gazetesi'nden Eyüp Gündoğdu, Türkiye'nin 2024 yılında gri listeden çıkmak için finansal piyasalardaki yenilikler ve reformlarları kaleme aldı. Gündoğdu'nun konu ile ilgili yazısı şöyle:

Türkiye'nin Mali Eylem Görev Gücü'nden (FATF) Çıkmak İçin Stratejik Hamleleri: Kapsamlı Yenilikler ve Reformlar yolda

FATF Gri Listesi'ndeki Türkiye, küresel finansal itibarını güçlendirmek için kritik adımlar atıyor

İstanbul, 2024: Türkiye, 2021 yılında FATF tarafından gri listeye alınmasının ardından, uluslararası finansal sistemdeki itibarını yeniden kazanmak ve suç gelirlerinin aklanması ile terörizmin finansmanı konularında somut ilerlemeler kaydetmek için yoğun bir çaba içine girdi.

Gri Liste Nedir? Nasıl Etkiliyor?

Gri liste, FATF tarafından belirlenen uluslararası finansal standartlara tam olarak uymayan ülkeleri içerir.

Türkiye'nin gri listeye alınması, uluslararası yatırımcıların güvenini etkileyerek, finansal piyasalarda belirsizliğe yol açmıştır.

Türkiye'nin Gri Listeden Çıkış Yolculuğu:

SPK, İstanbul Borsası, Kripto para ve bankacılık sektörlerinde yapılan düzenlemelerle FATF'nin belirlediği eksikliklerin giderilmesi hedefleniyor.

İstanbul Borsası'nda gerçekleştirilen reformlar, piyasa manipülasyonlarına karşı önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

İstanbul Borsası'nda Büyük Dönüşüm: Tahtacılara ve pervasız şirketlere! Karşı Sıkı Tedbirler

İstanbul Borsası'nın son yıllardaki olağanüstü dönüşümü, spekülatif hareketlere ve tahtacı olarak bilinen manipülatör gruplara karşı sıkı tedbirlerin alındığı bir süreci işaret ediyor.

Yüksek profilli yatırımcıların gözaltına alınması ve devlet bürokratlarının artan denetimleri, sağlıklı bir piyasa yapısına geçişin sinyalleri olarak değerlendiriliyor. SPK, MASAK, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün organize ve mali suçlar büroları, piyasa manipülasyonlarına ve içerden öğrenen ticarete karşı yoğun takip ve denetimlerini sürdürüyor.

Halka Açık Şirketler ve Halka Arz Operasyonlarında Yeni Standartlar

SPK'nın halka açık şirketler ve halka arz operasyonlarına ilişkin yeni standartları, piyasa manipülasyonlarına karşı daha sıkı kurallar getiriyor.

Özellikle, adı sürekli manipülasyonlarla anılan ve defalarca SPK tarafından alınan tedbirlerine rağmen pervasız şirket ve kişiler, anılan gibi şirketlerin hisse hareketleri ve halka arz süreçleri, piyasa sağlığı açısından yakın takibe alındı.

Kripto Para Düzenlemeleri

Türkiye, kripto para düzenlemelerini hızlandırarak FATF'nin 40 standardının 39'unu karşılamış durumda.

Yeni yasal çerçeve, kripto varlık hizmet sağlayıcıları, vergilendirme ve sınıflandırma konularını kapsayacak. Kurulacak olan kripto para birimi ve finansal teknolojilerdeki gelişmeler, Türkiye'nin küresel finans sistemine entegrasyonunu destekleyecek.

Türkiye 2024 Yılından itibaren Sağlıklı Bir Borsa Yapısına kavuşacak

Cumhurbaşkanlığı ve ilgili düzenleyici kurumlar, 2024'e doğru İstanbul Borsası'nın daha şeffaf, denetlenebilir ve adil bir yapıya kavuşması için kararlı adımlar atıyor.

Bu süreç, hem yerli hem de yabancı yatırımcıların güvenini artırarak, Türkiye ekonomisine olumlu yansımalar sağlayacak.

Şimşek: En kısa sürede Türkiye'nin gri listeden çıkması sağlanacak

 

Enerji ve teknoloji hisselerindeki atak sürecek

 

Günün önemli şirket haberleri 04/01/2024

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Şahin bölük05 Ocak 2024 04:22

    Baydönere 647 bin tl yatırdım 300 bin tl kaldı param 72 gördü sonra 20.500 kadar geriledi zaten 21 tl den halka arz etmişlerdi bu nasıl bi duygu yaşayan bilir hergün yüz de 6 düşüş spk yok kimse yok ve hala kimse yükseltmiyor küçük yatırımcı nasıl güvensin

  • kurban04 Ocak 2024 20:49

    psgy da elinde hisseler kendi holdinglerine 19.60 TL den hisse satışı yapıyorlar.bugün tahta fiyatı 4.9 TL fiyatlarında bunlar holdingibi dolardırdı. Yoksa ky mı bir türlü anlaşılır değil.Erdoğan soy adı olunca dokunan yok mu adalet önünde herkes işittir.Yoksa ilahi adalette kul hakkı affedilmez haaaa

  • Mesut04 Ocak 2024 18:12

    Yani diyorsunuzki bazı guruplar kaymağını yiyip küçük yatırımcının sırtından milyarlari götürsünler biz denetliyoruz ama işleri bitince manipilasyonlara sıkı önlem getirecez olan kime çoluk çocuğunun kursağında kesip yatırım amaçlı yatıran küçük yatırımcıya oluyor

  • Mucise Reis : )04 Ocak 2024 09:12

    ARz öncesi bazı gruplar kişiler aracı kurumlar ve sermayedar bazı sponsorların.. % 10..%10..%10 gibi artışları fırsat bilip çok iyi alt yapı yaptıklarını çok önceden yazmıştım. ozamanlar malesef didaakete alan olmadı. Taki eis çıkıp konuştu birden devlet kurumları kendilerineçeki düzen  vermeye başladı... taaa yıllar önce klnma da alakasız haberlerın resmiyete düşmeden adımlar atmsı bile beni kıllandırıp komple yıllar önce çıkmam gibi. o kadar çaık ve net ki yaşananlar.... bazı kağıtlardada horozlar var. istediği gibi oynuyor.... bu olayları gündeme getirmek taşımak özelliklede  siyasi gündm ve siyasi açıklama yapmak tamamen yanlış. Yapıalcaksa spk reis danışmanları ile normal sohbetkonuşma yapmalı , ve kapılar ardından fikir birliği ile bunları engellemeli. nedne gundeme getirildi? yaygara kopartılıp ürkuttuler insanları ??? TL erisin kurkoruma bozulup borsaya gırsın diye mi düşürüldü? saçma

  • Sosyolog 04 Ocak 2024 08:59

    Onlarda bu şekilde para kazanıyor, birşey yapamazlar

  • Çakır 04 Ocak 2024 08:33

    Rıza kutu ışık ve ihlaslar çok kişinin canını yakan şirketler sadece bunlarmi niceleri

  • Mehmet 04 Ocak 2024 08:32

    Uzun zamandır ciddi bir söğüşleme var