E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsadaki Big Tech liderliğinden endişe edilmemeli---

Borsadaki Big Tech liderliğinden endişe edilmemeli

Borsadaki Big Tech liderliğinden endişe edilmemeli
10 Temmuz 2023 - 11:20 borsagundem.com

Tarihsel veriler, Big Tech’in hisse senetlerine hükmetmesinde endişe duyulacak bir durum olmadığını gösteriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki boğa koşusu, dev teknoloji şirketlerinin liderliğinde sürüyor. Bazı uzmanlar ise ralliye sadece birkaç teknoloji şirketinin öncülük etmesini endişe verici buluyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, tarihsel veriler ise teknoloji şirketlerinin ralliye öncülük etmesinin endişe verici bir durum olmadığını gösteriyor.

Endeksin savunmasız kalma riski

Bloomberg’den Jess Menton and Elena Popina'nın haberine göre, Big Tech şirketlerinin ABD hisse senetleri üzerindeki hakimiyetinden korkulmaması gerektiğini söylüyor. Wall Street stratejistleri, bu yılki borsa rallisinin Big Tech hisselerinde yoğunlaşmasıyla ilgili endişelerini giderek daha fazla dile getiriyor. Ancak tarihe bir rehber olarak başvurulduğunda, korkmak için çok az neden olduğu görülüyor.

Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Tesla ve Meta Platforms artık S&P 500 Endeksi’nin toplam değerinin yüzde 28'ini oluşturuyor. Bu, sene başındaki yüzde 20’lik paya kıyasla önemli bir artışa karşılık geliyor. Bu şirketlerin toplam sermayesi ise yaklaşık 10 trilyon doları buluyor. Bu durum ise endeksi ve onu takip eden yaklaşık 15 trilyon dolarlık varlığı, bu şirketlerden yalnızca bir veya ikisinin tökezlemesi durumunda savunmasız bırakıyor.

Endişe duymak için henüz erken

Bununla birlikte, bu tür performans aşırılıklarının kaçınılmaz olarak son bulacağına dair endişeler için ise erken gibi görünüyor. Bloomberg Intelligence (BI) analizi, 2000’li yılların başındaki teknoloji balonu da dahil olmak üzere ‘dar kapsamlı liderliğin’ daha başarılı ve daha uzun süreli olduğunu gösteriyor. Bu yılki dalgalanmanın ise bir kıyamet habercisi olmaktan çok, 2022’de borsaların aldığı ağır darbenin bir çeşit tersine çevrilmesi olarak görülmesi daha makul gözüküyor.

BI'da kıdemli yardımcı analist olan Gillian Wolff, “Bu korkulacak bir şey değil. dot-com balonunun aksine, bu şirketlerin çoğu için görünüm çok güçlü” diyor ancak önümüzdeki haftalardaki kazanç raporlarının rallinin geleceği açısından belirleyici olabileceğini de ekliyor.

Birkaç ay daha

BI'ya göre, 1999'daki teknoloji balonu ve 2020'deki pandemi kaynaklı çöküşün ardından, en büyük hisse senetleri ile geri kalanlar arasındaki altı aylık göreli getiri farkı mevcut seviyelere ulaştığında, genişlemenin en az birkaç ay daha devam ettiği görülüyor.

BI tarafından derlenen verilere göre, endeksin geri kalanıyla S&P 500'deki en büyük yedi hisse senedi arasındaki getiri farkına bakıldığında, yılın ilk altı ayında dot-com balonundan bu yana en geniş seviyeye yükseldiği görülüyor. Bu yıl zaman zaman Berkshire Hathaway'in de dahil olduğu grup hariç tutulduğunda, endeksin ilk yarıda yüzde 16 yerine yalnızca yüzde 6,3 getiri sağladığı gözleniyor.

Laffer Tengler Investments'ın baş yatırım yetkilisi Nancy Tengler, şirketinin Broadcom, Palo Alto Networks ve Amazon gibi yapay zeka merkezli hisselerden kar almasına rağmen teknoloji sektörünün ağırlığının devam ettiğini söylüyor. Ancak, internet balonunun patlamasıyla ilgili karşılaştırmaları reddediyor. Piyasaların zaten geçen yıl bir resesyonu dikkate almadığını söyleyen Tengler, “Bu kesinlikle aynı şey değil. Teknolojide yeni bir nesil değişikliği olduğunda, buna katılmak zorundasınız. Bu yükseliş çok daha uzun sürecek” şeklinde konuşuyor.

Bununla birlikte, teknoloji hisselerinin değerleri, özellikle Fed'in bu ay faiz oranlarını yeniden artırması muhtemel olduğundan, tarihsel standartlara göre yüksek görünüyor. Yapay zeka potansiyeliyle canlanan Nasdaq 100 Endeksi, öngörülen kazancın 26 katı veya 10 yıllık ortalamasının yaklaşık yüzde 30 üzerinde işlem görüyor. Teknoloji ağırlıklı endeks, 2022’de yüzde 33 oranında düştükten sonra bu yıl yüzde 37'den fazla arttı.

Kazanç sezonunun etkisi beklenmeli

Wealth Alliance'ın başkanı ve genel müdürü Eric Diton ise, yatırımcılara düzenli bir nakit akışı sunan ve daha ucuz temettü ödeyen hisse senetleri almalarını tavsiye ediyor, Diton, “Şu anda Big Tech'in peşine takılmazdım. Yapay zeka konusunda heyecanlıyız ancak bu hisse senetlerinin yaptığı parabolik hareketler rallinin geleceğini epey kısalttı” diyor.

Kurumsal karneler gelmeye başladığında, teknolojinin gücünün dayanıklılığının büyük bir sınavla karşı karşıya kalması bekleniyor. BI'dan Wolff, “Dar yoğunlaşma konusunda henüz endişeli değiliz. Ancak kazanç sezonunun sona ermesini beklemek zorundayız” şeklinde konuşuyor.

JPMorgan’ın raporuna göre, büyük bankalar bu hafta kazanç sezonunu açıyor. Büyük teknoloji şirketlerinin Temmuz ayı sonunda sonuçları açıklaması bekleniyor. Öngörülere bakıldığında, Wall Street'in teknoloji devlerine yönelik beklentileri sağlam görünüyor.

BI verilerine göre, Apple, Microsoft ve Alphabet dahil olmak üzere piyasa değeri açısından S&P 500'deki ilk beş hissenin Haziran'a kadar olan üç ayda yüzde 16'lık bir kar artışı kaydetmesi bekleniyor. Bu, genel olarak S&P 500 Endeksi’nin geneli için tahmine dilen yüzde 8'den fazla kar daralmasına kıyasla oldukça yüksek bir orana karşılık geliyor.

Resesyon yanıltıcı oldu

Bu, yüksek seyreden hisse senetlerine yönelik nakit akışının neden çok az yavaşlama belirtisi gösterdiğini de kısmen açıklıyor. EPFR Global tarafından derlenen verilere göre teknoloji hisseleri, 5 Temmuz'a kadar olan haftada S&P 500'ün 11 sanayi sektörü arasında 900 milyon dolarlık artışla, nakit akışlarına öncülük etmiş gözüküyor.

The Wealth Consulting Group CEO'su Jimmy Lee, endeks yılın ikinci yarısında yüzde 5 ila yüzde 10'luk bir gerileme yaşarsa, pahalı büyüme hisseleri satın almak istediğini ifade ediyor. Lee, “Big Tech'in bu yıl toparlanması sürpriz değil çünkü bu şirketlerin çoğu geçen yılki kadar düşüş yaşamamalıydı. Bunda pek çok yatırımcının yaklaşan resesyon konusunda yanılmasının etkisi oldu. Oysa ekonomiye dair endişelerin ve kazanç sancılarının en kötüsü çoktan geride kalmış olabilir” diyor.

Tom Lee: 2023 rallisinin tek sebebi yapay zeka olmayacak

 

Hisse senedi rallisini takip etmek giderek zorlaşıyor

 

Borsa rallisinin sonunu FED mi getirecek?

 

Ralli üçüncü çeyrekte de devam edecek mi?

 

Ralli, düşüş yanlılarını bahaneler üretmeye zorluyor

 

Yapay zekâ rallisi borsadaki kötü haberleri saklıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)