E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada yükseliş trendi devam ediyor---

Borsada yükseliş trendi devam ediyor

Borsada yükseliş trendi devam ediyor
17 Eylül 2022 - 08:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul’da bankacılık sektörü öncülüğünde salı günü yaşanan sert düşüş yatırımcılara hisse senetlerinin diğer yüzünü gösterdi. Geçmiş veriler, bu tür düşüşlerde karalar bağlamak yerine uzun vadeli yatırımlara yönelmenin kazandırdığını gösteriyor

Banka hisselerinde yaşanan sert yükseliş yerini sert düşüşlere bırakınca borsada dalgayı bir seyir oluştu. Hafta içerisinde yüzde 6'ya ulaşan günlük kayıplar nedeniyle otomoatik seans durdurma sistemleri devreye girdi. Yatırımcılar panikledi. Bu dönemde ABD'de yüksek gelen enflasyon rakamları daha fazla faiz artırımı yapılacağı beklentisiyle küresel borsalar üzerinde de setış baskısına neden oldu. Peki borsadaki yükseliş trendi sona mı erdi? Bu sorunun yanıtını Dünya'daki köşesine taşıyan Ufuk korcan, şu analizi yaptı:

BİST 100 Endeksi’nin her ne kadar geçtiğimiz hafta aşağı yönlü bir seyir oluşsa da hala 18 Temmuz 2022 haftasında başlayan yükseliş treninin üzerindeki seyir sürüyor. Bu hafta için bu trendin destek noktası 3 bin 311 puan seviyesine denk geliyor. Bu trendin destek noktasının altına gelinmediği sürece endekste kısa vadeli trendin yukarı olduğu söylenebilir. Altına hacimli bir şekilde gelinmesi durumunda ise 2 bin 890 – 2 bin 900 bandına doğru bir gerileme riski ortaya çıkabilir. Yukarı hareketin devamı durumunda ise 3 bin 800 puan seviyeleri kademeli olarak da olsa hedeflenebilir. Böyle bir senaryoda 3 bin 570 puan seviyesi de ara direnç noktası olarak çalışacaktır.

Borsa İstanbul’da son zamanlar inanılmaz hareketler yaşanıyor. Enflasyonun yüksek olduğu bir ortamda yeni ekonomi modeli kapsamında faizlerin düşük tutulması, tasarruf sahiplerini parasını koruma arayışına itti. Dövize yöneliş Kur Korumalı Mevduat (KKM) ürünüyle durdurulmuş durumda. Dünya Gazetesi'nden Ufuk Korcan'ın haberine göre, parasını KKM’de değerlendirenler kur getirisini garanti altına alsa da enflasyona karşı şu ana kadar üstünlük sağlayabilmiş değil. Getiride alt sınırını enflasyon oranına eşitleyenler için ise hisse senedi ya da hisse fonlarından başka kapı yok.

Tasarruf sahiplerinin öne çıkan bu dürtüsü Borsa İstanbul’a olan ilgiyi artırdı. Borsa İstanbul’da yaşanan rekor artışlar da borsa kervanına yenilerinin katılmasını destekledi. Ancak borsaya yeni katılanlar hisse senetlerinin iki yönlü sert fiyat hareketlerine açık olduğuna geçen hafta şahitlik etti. Son haftalarda özellikle bankacılık hisselerinde yaşanan ralli, endeksi tarihi zirvelerine taşımış ve birikimi olanların ana gündem maddesini borsa yapmıştı. 1 ayda yüzde 200’e varan artışların yaşandığı banka hisselerindeki soluksuz yükseliş salı günü yerini sert inişe bıraktı.

BORSA UZUN VADELİ BİR YATIRIM

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Hisse senetlerine yatırım yapacaklar kısa vadede çok para kazanma hevesinde olmamalı. Borsa uzun vadeli yatırım yapılacak bir pazar. Geçmiş verilere baktığımızda uzun vade düşünenlerin borsada para kaybetmediklerini ortaya koyuyor. Sayfadaki tablo her yıl o aydan 5 yıl önce aynı ay yapılan yatırımın getirisini ifade ediyor. Yani 2002 yılından bu yana borsada aylar itibarıyla yapılan yatırımların 5 yıllık getirilerine bakıldığında ne zaman girerse girsin hiçbir yatırımcı 5 yıl sonra anaparasında erime yaşamadı. Bazılarınız son zamandaki yüksek enflasyonla getirileri karşılaştırabilir ama geçmiş yıllardaki performanslar getirilerin enflasyonun üzerinde olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla hisse senetlerine uzun vadeli yatırım yapanlar sabırlarının meyvesini de topluyor. Bu süreçte şirketlerin verdikleri temettüler (kâr payı) hesaba katıldığında kazançlar çok daha yukarıda oluşuyor.

Getirilere 3’er yıllık periyotlar itibarıyla baktığımızda da durum aslında pek farklı değil. Sadece ekonomik krizlerin yaşandığı yıllarda 3 yıllık getirilerin eksi yazdığı görülüyor. Bu da 264 ay arasında sadece 25’ine denk geliyor.

DOLARDA 18.25-18.27 SEVİYELERİNE DİKKAT!

Paritede 17.07 TL seviyesini üzerinde kalınması 18.25 TL seviyelerinin test edilmesinin teknik anlamda açıklaması olarak kullanılabilir. Şimdi ise kritik nokta 18.25-18.27 TL seviyeleri. Bu bandın yukarı yönlü kırılması paritede olası yukarı hareket riskini artıracaktır. Zira bu bölgenin birkaç deneme sonrasında kırılamaması paritede bir güç kaybını beraberinde getirebilir. Böyle bir senaryoda 17.38 TL seviyesi ara destek noktası olmak üzere 17.07 TL seviyesine kadar bir geri çekilme beklenebilir. Ancak parite için en önemli destek noktası 16.81 TL seviyesinde. Zira bu nokta 3 Ocak 2022 haftasında başlayan yükseliş trendinin destek noktası konumunda. Paritede bir rahatlamadan bahsedilebilmesi için bu seviyenin altında kapanışlar görülmesi şart.

Borsada 'temkinli' olma zamanı

New York borsası düşüşle kapandı

Borsa günü yükselişle tamamladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İhtiyar 18 Eylül 2022 19:16

    İhlas ocağıma incir ağacı dikti.

  • Yakup Kaya18 Eylül 2022 12:50

    Hayır Siyasetçiler YükselişlriKabullenmeleriBorsanın Bittiği İşaretidir Bekle Bir ÜçDaha Düzelecek Diye 

  • Kaçan Grup 18 Eylül 2022 10:51

    simitçiler, taksi şoförleri, temizlik görevlileri, garsonlar vs.. borsa konuştuğu zaman, borsadan kaçma zamanı gelmiş demektir. daha o zaman gelmedi.

  • borsacı17 Eylül 2022 23:04

    5000 binleri görecegini tahmin ediyorum.çünkü alternatifsiz yatırım yeri borsadır.

  • Adam17 Eylül 2022 22:31

    UN GLOBAL COMPACT TÜRKİYE ÜYELERİ ALİN

  • Trader17 Eylül 2022 16:13

    Borsada her zaman olduğu gibi büyük balık küçük balığı yuttu ve yandaş küçük oyuncular da çok kötü çarpıldılar. Küçük balıklar banka hislerinde, özellikle VAKBK, haftaya verecekleri büyük alış talimatları ile kaybettiklerini geri alacaklardır diye düşünüyorum, YTD!

  • Lafolsuntorbadolsun17 Eylül 2022 17:08

    Buyur ne dedin?

  • İlginç17 Eylül 2022 15:34

    Dolar 4 TL idi şimdi 18. Kabaca 4 kat arttı diyelim. Borsa 90 bindi 360 bin oldu. Kabaca 4 kat arttı. Ozetlersem insanlar yatırım yaparken kar edip etmediklerini dolar ile kıyaslayabilirler. Eskiden alabildikleri doları şimdi de alabiliyorlar ise kardalar demektir. Alamıyor iseniz isterseniz borsada yüzde yüz yapıp paranızı ikiye katlayın yine de zarardasiniz aslında. Dolar iyi bir kıyas bence. BIST 100 şimdilik bu farkı nihayet kapatmışa benziyor. Her hisseye Yavaş yavas yansıyacaktır.

  • İlginç.17 Eylül 2022 12:50

    İhlas, ieyo, kervn, sportifler ve bunlar gibi hisseler nominal ve nominalin altı ve nominalin biraz üstünde yıllarca fiyatlandığını görürsünüz. Yanına bir sıfır asla atmaz bu hisseler. Dönüp dolaşıp tekrar aynı yere gelirler. Bu tarz hisselere para yatıranların da ben ciddi ahlak sorunları olduğunu düşünüyorum. Belki de hakediyorlar herşeyi kim bilir. Uyarırsın yine de dinlemeler. Hiçbiri hem de.

  • Murat'a soru 18 Eylül 2022 00:55

    Murat, başka hisse mi bulamadın. Işıklar ne ya? Neyin reklamını yapıyorsun. Bırakın bu işleri, günaha girmeyin. Gidiyorsa eğer sana bol kazançlar. Kazanmak zor değil borsada. Tüyo vermek eskidendi o. Şimdi ne alsan kazandiriyor bist100 de. Işıkların garantisi var mı? Allah'a kalmış.

  • Murat17 Eylül 2022 21:32

    Işıklar Enerji Yapı Holding ve İhlas Grubu hisseleri bu hafta hareketliydi. Bir kilo soğan 12 lira bu hisseler 1 veya 1'in altında. Yıllar önce dolar 2 liraydı bu hisseler yine nominal değerinin altında idi. Artık tahminim bu ucuz kalmış hisselere hareket gelecek, ortalık toz duman olacak gibime geliyor. Tabii ki yatırım tavsiyesi değil, aracı kurumlardan yardım alın. Sadece Işıklar'ın 11 yıl önceki fiyatı 0.89 krş. idi, o günden beri yukarıya gitmesine karanlık eller müsade etmedi. Bilginize arzederim.

  • kadir17 Eylül 2022 12:17

    ihlas 20 yıl önce 1 liraydı şimdi 0,70 kuruş

  • Mucise Reis : )17 Eylül 2022 11:03

    Kalın sağlıcakla.., Bir kaç zaman dilimi yokum. Kalbim her daim ülkemle... Kaliteli kağıtlar iyidir. korkmayın FED sonrasın 75-100 derken bir şekilde pıyasa denge bulacak. sıcak par açok erimeyen paralar dunya borsalarını illaki cazibe görecektir. Ülkemizdede hiç bişe olamsa enflasyon bazında tl erimesi sonucu borsa ucuz kalacaktır. malum faizde bekleyen devleşen para var bu para bir gun dağılacaktır. türkiye de reel ekonomiye mi ? sıcak sanal ekonomıye mı gitmek karlı ? vergiler algılar denetımler işçi, ihaleler,i dengesiz pıayasalarda adam kayırmalar vb. vb. o bakımdan borsa sabır işi  oldu. küçükler kalitede kaldı iseniz, kalitesiz kapıtlara atlamayın. en son cuma dunayd akıtlık, enflasyon, fiyat artışları, sendıkalar ,grevler vb. baskısı gıdaları zıplattı .Çok erken yazdım durumu aslında...Tren yollar, limanlar, grevler, kuraklık, global fıyat dengesızlığı vb. vb.