E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada ne oluyor, düşüş sürecek mi?---

Borsada ne oluyor, düşüş sürecek mi?

Borsada ne oluyor, düşüş sürecek mi?
11 Ocak 2023 - 12:07 borsagundem.com

Borsa İstanbul 8 haftalık yükselişin ardından sert bir düşüş yaşamıştı. Geçtiğimiz günlerdeki düşüşün ardından borsa yeniden yükselişe geçti. Yaşanan gelişmelerin ardından yatırımcıların gözü Borsa İstanbul düşmeye devam edecek mi sorusuna çevrildi.

2022'de yüzde 187 yükselen Borsa İstanbul mini bir türbülansa girmişti. Yaşanan sert düşüş yatırımcıları endişelendirirken düşüşün devam edip etmeyeceği soruları hız kazandı.

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre; 2022'de muhteşem bir performansla yüzde 187 yükselen Borsa İstanbul'un son günlerdeki düşüşü yatırımcıları endişelendirmişe benziyor. Nitekim Sermaye Piyasası Kurulu da (SPK) dün son günlerdeki hızlı değer kaybında yanlışlıklar görecek ki uyarı niteliğinde bir duyuru yaptı. Borsanın 8 haftalık aralıksız yükselişinin ardından yaşadığı düşüşün arkasında siyasi endişeler, kar satışları ve SPK'nın hisse reposuna izin vermemesi gibi teknik nedenler olsa da en önemli olumsuzluklardan birisi ortak satışları ve halka arzlar gibi görünüyor. Çünkü her iki durum da pastadan pay alarak pastayı küçültme anlamına geliyor. Yatırımcı halka arzlarda bir kaç tavan yapan hisselerden kazanmak için mevcut hisselerde satış yapınca endeks düşüyor. Ortak satışları da piyasadan direkt para çekilmesi anlamına geliyor. Peki çekilen bu para ne kadar?

ŞİRKETLER ALDIKLARI HİSSELERİ SATTI

KAP'tan derlenilen rakamlara göre borsanın yükselişe geçtiği geçen yılın başından bu yana tam 11 milyar liralık ortak satışı oldu. Bu satış sadece sonradan SPK'ya izin verilerek şirket ortaklarının ellerindeki hisseleri şirket hisse fiyatının yükselişini yeterli bularak satmaları kaynaklı. Diğer yandan şirketler de daha önce hisse fiyatları düşükken satın aldıkları 6 milyar liralık hisseyi, Hisse fiyatları yeterince yükselince borsada geri sattı. Bu alım satımı şirketler kendi hisselerinde fiyat istikrarı sağlamak için zaman zaman yapıyor ve aslında piyasa için olumlu bir yöntem. Ancak bu satışlar diğer etkenlerle birleşince bu kez olumsuz bir durum yarattığı görülüyor.

EN BÜYÜK SATIŞLAR İKİ HİSSEDE

Ortak satışlarında en büyüğü Doğuş Holding'in Doğuş Otomotiv'deki 1,8 milyar liralık satışı oldu. İşlemin ardından holdingin Doğuş Oto'daki payları yüzde 65,4999 seviyesine geriledi. Bu satış toplam ortak satışlarının yüzde 16'sını oluşturdu. İkinci sırada büyük satış Oyak Gıda'nın Hektaş'ta yaptığı yaklaşık 1.7 milyar liralık satışı bulunuyor. Oyak Gıda'nın satışı da toplam ortak satışlarının yüzde 15'i düzeyinde oldu.

Satışlara karşın son 1 yılda borsada ortaklar tarafından 33 milyar liralık hisse alımı oldu. Ancak bu alımın büyük bölümü BBVA'nın Garanti hisselerindeki alımıydı. BBVA hariç alım 10.7 milyar lira olurken yılın genelinde net ortak satışı 6.3 milyar lira olarak belirlendi.

YUKARI ADIM KURALI UYGULANACAK

Borsa İstanbul, gün içerisinde devre kesici sisteminin çalıştığı ve açığa satış yapılabilen hisselerde, gün sonuna kadar açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının uygulanacağını bildirdi.
Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada, pay piyasasının işleyişine ilişkin değişiklikler duyuruldu.
Açıklamada, "Gün içerisinde devre kesici uygulaması başlayan ve açığa satış yapılabilen işlem sıralarında seans sonuna kadar geçerli olmak üzere açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralı otomatik olarak uygulanacaktır". ifadeleri yer aldı.

MİNİ TÜRBÜLANSIN 5 ANA NEDENİ

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre; tıpkı yükselişinde olduğu gibi borsanın düşüşünde de bir kaç olumsuz gelişme bir araya geldi. İşte o nedenler: 1-Seçim kaynaklı siyasi gelişmeler 2-SPK'nın hisse reposunu yasaklaması 3-Yeni halka arz ve ortak satışlarının pastayı küçültmesi. 4-Borsadaki yükselişin başından bu yana iyi kazanan bazı yatırımcıların kar satışını tercih etmesi 5-Yeni ve genç yatırımcı kitlesinin panik olması...

Öncelikle şunu hatırlayalım borsadaki genel beklenti seçime bir süre kalana kadar hisse senetlerinin değer kazanacağı yönündeydi. Türbülans beklentisi son 1 ay içindi. Ancak hem İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik kayyum dedikodusu hem HDP ile ilgili Anayasa Mahkemesi'nin aldığı karar siyasi ve ekonomik istikrarsızlık korkusu yaşattığı için yatırımcıları endişelendirdi. Seçim tarihinin öne alınacağı açıklaması da yatırımcının kafasını karıştırdı.

8 MİLYAR LİRAYI HİSSE REPOSU YASAĞI GÖTÜRDÜ

İkinci neden biraz teknik. Bazı aracı kurumlar hisse senedini teminat gösteren yatırımcılara kredi veriyordu. İşte bu hisse reposuna Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) yasak getirdi. Bu yasağın geldiği gün borsa ilk düşüşünü gösterdi. Bunu gören SPK yasağı bu ayın sonuna kadar da uzattı. Ancak kişi ve kurumlar yavaş yavaş da olsa Hisse reposunu sonlandırmaya başladı. Uzmanlar yaklaşık 8 milyar liralık kredinin bu kararla piyasadan çekildiğini söylüyor.

ORTAK SATIŞLARI PASTAYI KÜÇÜLTÜYOR

Endeksi en çok olumsuz etkileyen bir konu da yeni halka arzlar ve ortak satışları. Hafta geçmiyor ki yeni 2-3 halka arz olmasın. Şirketler kredi bulmanın zor olduğu bir ortamda sermaye piyasalarından kaynak bulmaya çalışıyor. Yatırımcılar da yeni halka açılan hisselerde yükseliş beklentisi ile borsada halihazırdaki hissesini satıp bu hisselerden alıyor. Şirket ortakları da yükselen hisselerden faydalanmak için satış yapıyor. Bu durum pastayı küçültüyor.

YENİ SAKİNLER PANİK YAPTI

Bu gelişmeler yaşanırken yeterli kar eden yatırımcı da bir kaç günlük küçük düşüşlerin ardından karını cebine kaymayı yeğledi. Sarsıntının derinleşmesinin en önemli nedenlerinden birisi ise borsanın yeni sakinlerinin küçük düşüşlerin ardından panik olup satış yapması. Bir çoğu genç ve hızlı alım satımların yapıldığı kripto gibi piyasalardan gelen yatırımcılar çok hızlı alım ve satım yapıyor.

YÜKSELİŞİ SAĞLAYAN ETMENLER HALA GEÇERLİ

Bu olumsuzluklara rağmen borsanın geçen yıl yüzde 187 ve eylül ayından bu yana yaşanan yüzde 73'lük yükselişini sağlayan etkenler de hala geçerli. İşte bu nedenle bir çok yatırımcı da borsanın hala yükseleceğini düşünüyor ve alımlara devam ediyor. Bu etkenlerin başında da uygulanan düşük faiz ve kur politikası geliyor. Geçen ay yüzde 84'ü geçen enflasyona karşı yüzde 20 mevduat faizi ve uzun süredir stabil seyreden döviz nedeniyle enflasyona karşı korunma aracı bulamıyor.

Global barsalar ve altın gibi emtia fiyatları da yatırımcının derdine çare olamıyor. Son olarak yüksek enflasyondan fayda sağlayan şirketlerden beklenen yüksek karlar bu hisseleri hala gözde tutuyor.

Borsa düşerken o iki sektör dikkat çekti

 

Borsa güne yükselişle başladı

 

En fazla kazandıran hisselerde F/K oranları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mks 12 Ocak 2023 08:09

    Gene bu sert düşüşlerde en az etkilenen omurgalı hektaş ve sasa kardeşler oldu açın bakın 1 ocaktan beri gerisi dağıldı.

  • Cem11 Ocak 2023 23:42

    100 kat giden hisseleri anlarım düşmeleri normal. İki kat yükselen hisseler taban taban düştü. Halkbank 10 yıl önce 20 liraymış bugün 10 lira. Kime güvenelim.

  • Mehmet11 Ocak 2023 22:44

    IKI GUNDE BIR HALKA ARZMI OLUR . BUNA IZIN VEREN KURUM BORSADAKI YATIRIMCIYI DUSUNMUYORSA . KENDI MENFAATLERI VAR DEMEKTIR

  • vatansever 11 Ocak 2023 22:13

    borsada küçük yatırımcıyı gömen, sandıkta gömülür

  • Cellal yiğit11 Ocak 2023 21:15

    Ne Borsasi info yatirim gibi firildak kurumlar .piyasayi bozuyor

  • mali11 Ocak 2023 20:13

    Borsada ne mi oluyor; Borsa, altı aydaki kazancını dört seansta geri aldı. Borsaya yeni gelen yatırımcıları geldikleri ve geleceklerine bin pişman ediyorlar.

  • www11 Ocak 2023 19:02

    Düşük fiyattan alanlar , satışlarına karlarının yarısını kaybedene kadar devam edebilirler ,zira düşükten alma imkanları oluştu yine

  • DIMBIL11 Ocak 2023 17:25

    BORSAMIZI MUHALEFET PARTİLERİNİN VİZYONSUZLUK PROJESİZLİK VE GÜVEN VEREMEMESİ DÜŞÜRMEKTEDİR.

  • Zorbey11 Ocak 2023 20:43

    Allah akıl fikir versin ülkeyi yönetenler de bütün yetki mualefet ne yapsın ne yetkisi var daha bu kafayla cok para kaybedersin sen

  • Dambıl11 Ocak 2023 19:46

    Bence bu zekaya borsada yazık oluyor

  • Mehmet doner11 Ocak 2023 14:49

    İsbank grubu hisse alımı için 3 milyar TL ayırdım diyor almıyor neden fiyatları n gebermesini bekliyor herhalde ...birde 2 ay önce sisi mal sattı 38 den ....eeee ky eneyi mi onlar satacak yüksekten ky alacak 5 sene bekleycek...nah alırsınız....

  • okiman0711 Ocak 2023 14:45

    her şeyin içinden geçtiniz yeminle. yatacak yeriniz yok. ne borsa kaldı ne ekonomi ne huzur ne refah

  • Ottoman Empire11 Ocak 2023 14:08

    gücü olupta , parası olupta , makamı olupta küçüğü ezen karun gibi yerin dibine batsın inşallah.. lanet onların üzerine olsun...

  • misafir11 Ocak 2023 12:25

    spk ceza kesecek önlem alacakta ky de görecek. ölme eşşeğim ölme