E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada korona virüs kalpazanlığı---

Borsada korona virüs kalpazanlığı

Borsada korona virüs kalpazanlığı
23 Nisan 2020 - 16:21 borsagundem.com

ABD Borsasında SEC korona virüs testi satacaklarına dair gerçek dışı ifadelerde bulunan iki şirketin piyasa işlemlerini askıya aldı.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsasında piyasa düzenleyicileri salgın sırasında yasadışı faaliyetleri çökertmek için önemli bir hamle yaptı. Wall Street’te açığa satış yapan iki şirketin hisseleri Kovid-19 testleriyle alakalı yanıltıcı ifadelerde bulundukları gerekçesiyle Çarşamba günü ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından askıya alındı.

Predictive Technology şirketinin hisseleri Türkiye saatiyle 16:30’da "şirketin borsada paylaştığı bilgilerin doğruluğu ve yeterliliği ile ilgili sorunlar nedeniyle” SEC tarafından durduruldu. Şirketin 25 Mart, 30 Mart ve 8 Nisan tarihinde basına yaptığı “Kovid-19 antikorlarının varlığını tespit etmek için büyük miktarlarda seroloji testini hemen dağıtabilecekleri” açıklamaları SEC’in şirket hisselerine yaptırım kararı almasına neden oldu.

Bununla birlikte SCWorx şirketi hisseleri yine Türkiye saatiyle 16:30’da "SCWorx ile ilgili piyasada kamuya açık bilgilerin yeterliliği ve doğruluğu ile ilgili sorunlar ve endişeler nedeniyle" SEC tarafından durduruldu. Şirketin hisselerinin durdurulmasının sebebiyse 13 Nisan tarihinden itibaren basın ve kamuoyuyla paylaşılan; şirketin Kovid-19 testleri satmaya başlayacağı ve Kovid-19 testlerinin satışına ilişkin 16 Nisan’da 8-K olarak bilinen satış anlaşmasını doldurduğuna ilişkin haberlerdi.

Araştırma firması Hinderburg Research’ün açığa satış ortaklarından Nathan Anderson konuya ilişkin Marketwatch’a yaptığı açıklamada, “Bu tip şüpheli aktörlere karşı hızlı karar aldığı için SEC’i takdir ediyoruz” ifadelerinde bulundu. Anderson, "Bazı şirketlerin şüpheli iddialarda bulunarak küresel salgından faydalanmasını büyük bir ayıp olarak görüyoruz" dedi.

Predictive Technology’nin hisse değeri 82 sent değerindeyken askıya alındı. Şirket yıl boyunca %12 değer kazanarak yukarı değerlendirme ölçütlerinin üzerinde performans gösteriyordu. SCWorx ise hisse değeri 5,76 dolardayken durduruldu. Şirket yıl boyunca %100,5 değer kazanmıştı. Johns Hopkins Üniversitesi'nin verilerine göre, dünya çapında 2,61 milyon kişiye bulaşan ve 182 bin kişinin ölmesine yol açan salgın için test ve tedavi ihtiyacını paraya çevirebilecekleri umuduyla birçok küçük biyoteknoloji şirketinin Hisse senetlerinde yükseliş görüldü.

Kuruşluk şirketi 4 katı fiyatına çıkaran kalpazanlık

17 Nisan tarihinde Hindenburg araştırma firması SCWorx şirketinin açıklamalarını değerlendirdiği raporda New York Şehri içerisinde kiralanan küçük bir şirketle haftalık 35 milyon dolarlık satın alma ve tekrar satış yapmasını ve bununla birlikte gelen %434 oranlık muazzam dalgalanmayla kuruşluk hisse bölgesinden çıkmasını incelemişti.

SCWorx bir basın açıklamasında, 23 hafta boyunca haftalık 2 milyon adet ek siparişlerle 2 milyon adet hızlı test ünitesini için sanal sağlık şirketi Rethink My Healthcare bir "taahhüt satın alma sipariş" olduğunu söyledi. Buna karşılık sözü edilen Rethink My Health şirketi 25 yaşında bir girişimci tarafından Ağustos 2018’de kurulan sadece 3 çalışanı ve 3 danışmanı bulunan bir şirket.
Hindenburg'a göre SCWorx'un CEO’su 2015'teki bir davada vergi kaçırma suçlamalarını kabul etmiş birisi ve karanlık bir geçmişe sahip.

İhracat yapamayan Çinli üreticiyle anlaşma yapmış!

Araştırma şirketi Hindenburg’un 27 Mart tarihinde yayınladığı bir diğer raporda da Predictive Research’ü değerlendiriyor.

Predictive Abd genelinde kliniklere kök hücre ürünleri sunan Salt Lake City merkezli küçük bir şirkettir. Mart ayında, Jiangsu Dablood adlı Çinli bir üretici ile sadece 15 dakika içinde sonuç üretebilir hızlı Kovid-19 testlerin distürbütörlüğünü yapmak için ortaklık kurduğunu söyledi. Ama Dablood virüs için testlerin onaylı bir üreticisi değildir ve bunu Predictive de biliyordu. Çin'de tıbbi veya üretim lisansları olmadan bu tip ürünlerin satışı mümkün değil.

Anderson raporunda, "Predictive hisselerinde %100 yakın vadeli bir düşüş görüyoruz ve Predictive'in hayatta kalabilmek için açığa satış yoluyla hisse senedi satışlarını arttırmaya çalışmasını bekliyoruz" ifadelerine yer vermişti.

ABD'de 26 milyon kişi işsizlik maaşı başvurusu yaptı

 

Krizlere alışık borsacılardan yatırım tavsiyeleri

 

Petrol krizi borsalar için risk oluşturmuyor

 

Altının yükselişi sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum23 Nisan 2020 20:49

    Okuduğunu anlamayanlar gelip yorum yazıyor rta bir dünya devi ülkemizin gururudur

  • Hakan alan23 Nisan 2020 20:34

    Cok boş insanlar yorum yapıyor şirketi fabrikası yok dedigin ekiz yurtdışına yag ihraac ediyor ve rtbl üretigi kit %99 başarı saglıyor türkiyenin bu dünya düzeninde en başarılı iki şirket durumundalar tabi hisse alamayan taşlıyor meyve veren agaç neticede

  • İlginç23 Nisan 2020 17:23

    Bizim borsada da fabrikası olmayan ama borsaya açık şirketler, adı sırf bilmem ne Kimya A.Ş. yazıyor diye borsada tavan tavan gidiyor. Mesela Ekiz... Batık şirketin, fabrikası yok yahu fabrikası.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU23 Nisan 2020 16:53

    Bizdeki RTBL de nın işleleri de askıya alınmalı.

  • Yorum23 Nisan 2020 20:46

    Bide anlamadım işleri askıya alınsın ne Bi açıklarmısın sen evde otururken onlar çalışmaya gidiyor bu bilim adamları niye çalışmasın Bı anlat bizde anlayalım

  • Yorum23 Nisan 2020 20:43

    Ali Haydar sen dünyadan Bi haber misin bişey bilmiyorsun belli bu rtalb d4 patenti var haftada 500 000 kit üretiyor 18 ülkeye satış yaptı 7 Nisan itibariyle olanlar bunlar daha ay sonuna 2 milyondan fazla teslimatı var belkide senin haberin yok ama Covid19 diye bir vürüs var dünyada uyuma herkes evinde oturuyor bu firma harıl harıl çalışıyor ürettiği kitler moleküler kit pcr alıyormusun gtü ile işbirliği var 46 çalışanı bunun 20 tanesi MSc phd li bioteknoloji firması borsanın tek bioteknoloji firması anladın mı gerçi sen rta dediğine göre bu firmayı az çok biliyorsundur ama ya art niyetlisin yada bu durumu kabullenemiyorsun kendince şöyle diyorsun ben niye almadım ben niye almadım evet türkiyede bir firma var adı rta ve dünyaya pcr tanı kiti satıyor