E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada kaybedenler Ocak ayındaki olası yükselişi beklemeli---

Borsada kaybedenler Ocak ayındaki olası yükselişi beklemeli

Borsada kaybedenler Ocak ayındaki olası yükselişi beklemeli
26 Ekim 2023 - 11:33 borsagundem.com

Uzmanlar, borsalardaki düşüşü vergi kaybı satışlarına bağlıyor ve bu durumun Ocak ayında toparlanacağını öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları yatırımcılar için 2023 yılında oldukça verimli geçti. Ancak Ağustos ayıyla birlikte başlayan düşüş, kazanımların geri verilmesine neden oldu. Uzmanlar ise bunu telafi etmek için Ocak ayının beklenmesi gerektiğini düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2023 yılında borsada kaybedenler için gelecek Ocak ayındaki olası toparlanma bir fırsat anlamına geliyor olabilir.

Hisselerinizi satmayın

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, 'vergi kaybı satışları ve yıl sonu vitrin düzenlemesi' bazı hisse senetlerini yapay olarak baskı altına alıyor ve bu durum genellikle Ocak ayında toparlanıyor.

Yatırımcıların bu yıl şu ana kadar en kötü performansı sergileyen hisse senetlerini satmakta acele etmemesi gerekiyor çünkü söz konusu hisse senetlerinin Ocak ayında ABD piyasasının en iyi performans gösterenleri arasında yer alması muhtemel.

Bunun nedeni, kaybeden hisse senetlerinin gelecek haftalarda iki farklı yapay satış baskısı kaynağına maruz kalması ve bunların hiçbirinin temel verilerle veya kazanç potansiyeliyle hiçbir ilgisi olmaması. Bu baskı 31 Aralık'ta sona erecek. Bu yüzden söz konusu hisse senetlerinin Ocak ayında büyük bir yükselişe geçmesi muhtemel gözüküyor.

Satış baskısının iki nedeni

Satış baskısının kaynaklarından biri, 'yıl sonu vitrin dekorasyonu’ olarak öne çıkıyor. Portföy yöneticileri, yıl sonu raporlarında bunları listelemek zorunda kalmanın utancından kaçınmak için kaybeden hisse senetlerini elden çıkarıyor. Diğeri ise yatırımcıların 2024 yılında ödemek zorunda kalacakları sermaye kazancı vergilerinin bir kısmını dengelemek için ellerinde tuttukları hisse senetlerinin bir kısmını zararına sattıkları vergi zararı satışları olarak öne çıkıyor.

Tarihsel verilere yakından bakıldığında, 1927 yılından bu yana, Ocak ayı geri dönüş modeli daha iyi görülebiliyor. Veriler doğrultusunda, her ay, takip eden yılın en kötü getirisine sahip hisse senetlerinin yüzde 10'una yatırım yapıldığı varsayımsal bir portföy getirisi elde edildiğinde, en güçlü ortalama getirilerin Ocak ayında, en kötü getirilerin ise yıl sonunda olduğu bulgulanıyor.

Yatırımcılar ne yapmalı?

Bu tekrar eden 'pattern’den yararlanmak için yılın başından bu yana en büyük kaybedenlerin listesine bakarak işe başlamak gerekiyor. Bunun ardından, dikkatinizi çeken birkaç hisse senedini seçip o anda işlem gördükleri fiyatın çok altındaki fiyatlarla satın alma emirleri vermeniz gerekiyor. Şansınız da yaver giderse, yıl sonu vitrin düzenlemesi ve vergi zararı satışlarının, emirlerinizden birkaçının işleme alınmasına yetecek kadar fiyatları düşürmesi gerekiyor. Ocak ayına gelindiğinde ise bazı büyük kazançlar elde etme şansınız böylelikle oldukça yüksek oluyor.

Elbette bu yaklaşımda, seçtiğiniz hisse senetlerinin, fiyatları oldukça düşen hisse senetleri arasında yer alması gerekiyor. Böyle bir durum gerçekleştiği takdirde, endeks ortalamasının üzerinde bir kazanç elde etmek oldukça muhtemel gözüküyor.

ABD borsalarında 2023’ün en uzun kayıp serisi

 

Tahvil faizleri düşmeden borsalar yükselemez

 

Bank of America: Kısa süreli bir resesyon hisse senetlerinde alım fırsatı sunabilir

 

Hisse senetlerinde 2024'e kadar yükseliş beklenmiyor

 

Larry Fink: Uzun vadeli yatırımcıların adresi hisse senetleri olmalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)