E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada faiz sonrası strateji ne olmalı---

Borsada faiz sonrası strateji ne olmalı

Borsada faiz sonrası strateji ne olmalı
25 Haziran 2014 - 11:34 borsagundem.com

Merkez Bankası faiz indirimi kararlarına odaklanan borsada yatırımcılar strateji belirlemeye çalışıyor

Piyasaların uzun süredir tartıştığı, Merkez Bankası ile hükümet arasında uyumsuzluklar olduğu yorumlarına nedne olan faiz kararları, dün PPK toplantısında açıklandı. Piyasaların beklentilerine uygun olarak gösterge faiz oranı yüzde 9,5'dan yüzde 8,75'e çekilerek hem ekonomi hem siyaset memnun edilmeye çalışıldı. Peki yatırımcılar bundan sonra ne yapmalı. Borsada yatırım yapan tasarruf sahipleri için izlenebilecek strateji Meksa Yatırım Stratejisti Zeynel Balcı tarafından yorumlandı. ''Faiz indirimi sonrası piyasalar'' başlıklı makalesinde Zeynel Balcı şu görüşlere yer verdi:

''Fiyatlama toplantı öncesi yapıldığı için etkisi zayıf kaldı ve borsaya “Beklenti bitti” satışları geldi. Satışlar piyasa tarafından önemli ölçüde karşılanıyor. Endeksi 77.500 seviyesinden 80.000 seviyesine merkez bankası faiz indirim beklentisi taşımıştı zaten. Piyasa biraz da kısa gün kârı gözüyle baktı, denebilir.

Kararın bir olumlu tarafı Merkez bankasının politik baskılara rağmen geçtiğimiz günlerde söylediği gibi “Kontrollü faiz” indirim politikasını koruması oldu. Başçı zaten piyasa kontrollü faizden 50-75 baz puanı anlıyor, diyerek tüyoyu da vermişti.  Gelecek Ramazan ayı etkisi ve döviz kurlarının yüksek seyrini koruması nedeniyle enflasyonu Haziran’a kadar yüksek beklerken, Irak ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin siyasi tansiyonu artırıp artırmayacağı konuları potansiyel belirsizlikler barındırırken ve de ekonomi çarkının dönmesinde sıcak paranın önemli katkıları varken daha fazlasını da yapması biraz zordu. 75 baz puanlık indirim ile enflasyonun altında faize de merhaba demiş olduk tekrardan.

Merkez bankası toplantısı sonrası başka gündemde neler var diye baktığımızda ise, Irak ilk sıralardaki yerini koruyor. Avrupa Merkez Bankası ve FED kaynaklı gelişmeler, Gelişen Piyasalara ve Türkiye’ye yatırımcı ilgisinin devam ediyor olması diğer konu başlıkları. Piyasalar yeni beklenti oluşturmakta zorlansa da bu aşamada Irak dışında gündemi çok da bozacak gelişmeler görülmüyor. Irak ise “Mayın tarlası” gibi. Türkiye açısından rehine krizi diplomasiyle olumlu şekilde çözülebilir. Ama iç savaş, bölünme gibi oldu bittileri de sürpriz saymamak gerekir. Böyle vahim bir olayda ateşin yanı başındaki Türkiye’nin payına da bir şeyler düşer tabi ki. Bu durumda Türk piyasalarına yabancı bakışı değişebilir.

Yoğun gündemin piyasa yatırım araçlarına yansımalarına bakmak gerekecek. Yatırımcı davranışlarını ölçmekte kullanılan teknik veriler yararlanılacak kaynaklardan biri. BIST100 Endeksinde 80.000 direnci güç kazandı. Sonraki direnç ise 82.000 seviyesinde bulunuyor. Çıkışın devamı için 82.000 seviyesinin geçilmesi önemli olacak. Bu gündem ile şimdilik biraz zor. Destek noktaları ise 78.800 ve 77.500 seviyelerinde. 78.800 kısa dönem çıkış trend desteği olarak görülürken sonraki 77.500 endekste son dönemde oluşan düşüş formasyonlarından “Omuz baş omuz” formasyonunun destek noktası.

Bu seviyelerin üzerinde kısa dönemli tepki alımları görülebilir. Ancak 80.000 seviyesini geçemeyen çıkış denemelerinde veya 78.700-77.500 desteklerinin  altında satış baskısı artabilir. Dolar/TL paritesinde 2.12-2.153 destek-direnç bandı, Euro/TL’de 2.81-2.926 aralığı, Gösterge Faizde ise 8.72-8.00 destek direnç bandı yön tayini için izlenecek noktalar olacak.  Bu görünümden borsa için çıkacak strateji, kısa dönemli al-sat (trade) amaçlı işlemlerin öne çıkarılması, destek noktaları aşağı yönlü kırılınca satış, orta dönemli alımlar için ise bu aşamada beklemede kalmak olabilir.'' 
ZEYNEL BALCI- STRATEJİST/ MEKSA YATIRIM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • cenk25 Haziran 2014 13:07

    nerden gelmişe bakarsak 90 binden 61 bine geldi onu da söyle

  • nerden gelmiş ona bak25 Haziran 2014 12:10

    61.000Den gelmiş kısa sürede 78.000'e endeks streteji mi kalmış artık koy parayı cebine hammallar taşısın(işten anlamayanlara borsalarda hammal denmekte)