E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada bugün Pegasus ve YKB takip edilecek---

Borsada bugün Pegasus ve YKB takip edilecek

Borsada bugün Pegasus ve YKB takip edilecek
06 Şubat 2020 - 09:21 borsagundem.com

Dolar/TL 6 seviyesinin hemen altında dokuz ayın en yüksek gün içi seviyelerinde oldukça dar bantta bir seyir izliyor. Hisse senedi piyasasında ise Pegasus ve Yapı Kredi hisseleri izlenecek.

İtalya'nın en büyük bankası UniCredit , Yapı Kredi Bankası'ndaki %12 payını sattı. Öte yandan Pegasus'un İzmir İstanbul seferini yapan uçağı dün akşam saatlerinde Sabiha Gökçen Havalimanında inişin ardından pistten çıktı.

Pegasus konu ile ilgili bugün bir basın toplantısı düzenleyecek.

Küresel piyasalarda Çin koronavirüs endişeleri kaynaklı geçen haftanın başından beri görülen satış baskısı, alınan önlemlerin ekonomik etkileri sınırlayabileceği beklentileriyle kısmen azalmış durumda.

Bu risk iştahını ve EM para birimlerini destekliyor.

Çin'de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı dün 73 artışla 563'e yükseldi. Koronavirüs nedeniyle belirsizliğin olduğu bir ortamda, para piyasası yatırımcıları da dikkatlerini ABD özel sektör istihdam verileri başta olmak üzere geleneksel piyasa etmenlerine çevirdi. ADP verilerine göre ABD’de özel sektör istihdamı Ocak'ta 291,000 artarak yaklaşık 4 yılın en büyük artışını kaydetti. ABD ISM hizmetler endeksi ise Ocak'ta 55.5'e yükseldi. Aralık ayında 54.9 değerini almıştı. 

Öte yandan İdlib'de Suriye rejim güçlerince Türk unsurlarına yönelik gerçekleştirdikleri saldırılar sonrası piyasalarda jeopolitik gelişmeler daha yakından izleniyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Suriye'nin İdlib vilayetinde bulunan gözlem noktalarından ikisinin cephe çizgisinin gerisinde kaldığını, Suriye hükümet güçlerinin ay sonuna kadar geri çekilmemesi halinde Türkiye'nin bunu bizzat sağlayacağını, bölgeye askeri harekat düzenleyebileceğini söyledi. 

Erdoğan önceki gün ise Ukrayna ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamalarda ise "Rusya ile şu aşamada çatışma ya da ciddi çelişki içine girmemize gerek yok" dedi.

Petrol fiyatları Ocak ayı başındaki 72 dolardan 55 doların altında geriledi. Dün ve bugün %4 yükselse de brent tipi ham petrol 57 doların altında. Salgının etkilerine küresel merkez bankalarının yeni faiz
indirimleri ile yanıt vermesi ihtimali ise gelişmekte olan ülke piyasalarını destekleyen bir başka unsur. Bu gelişme yeni yeni piyasalara destek oluyor ve bankacılara göre bu senaryonun kuvvetlenmesi de TCMB için yeni faiz indirimlerinin önünü açabilecek bir süreç anlamına geliyor.

Politika kaynaklarının yaptığı açıklamaya göre, Çin Merkez Bankası (PBOC) büyük ihtimalle 20 Şubat'ta faizleri düşürecek ve önümüzdeki haftalarda bankaların zorunlu karşılık oranlarını
indirecek.

Dolar/TL bu sabah güne saat 0900'da 5.9810/5.9850 seviyesinde. Aynı saatte sepet bazında TL 6.2796/6.2841, euro/TL ise 6.5785/6.5832 seviyesinde bulunuyor. Kurda oynaklık da oldukça düşük seviyelerde. Oynaklıktaki düşüş bir süredir TL'deki değer kaybını durdurmak üzere getirilen düzenleme ve uygulamalar yabancı yatırımcıların paralarını Türkiye'ye getirmekten ürkmesine ve
ekonominin ise içine kapanmasına yol açmış durumda.

TCMB'NİN DE DESTEĞİYLE TAHVİL GETİRİLERİ DÜŞÜŞTE

TL'deki kısmi baskıya karşın tahvil, CDS, eurobond piyasalarında daha iyimser bir seyir gözleniyor. TCMB'nin tahvil portföyünü 19 milyar TL'den bilançocunun %5'ine yani yaklaşık 32-33 milyar TL'ye çıkaracak olması ve Hazine'nin uzun süredir uzun vadeli sabit kuponlu tahvil ihraç etmemesi süreci destekler nitelikte. Enflasyondaki düşüş ve TCMB faiz indirimleri de düşüşü destekleyen diğer belirgin unsurlar. 

Bankacıların TCMB verilerinden yaptığı hesaplamaya göre banka Ocak ayında yaklaşık 2 milyar TL tutarında DİBS aldı. Tahvil potföyü 20 milyar TL'nin üzerine çıkarak TCMB alımlara Şubat ayı başında açıkladığı tahvillerde devam ediyor. Gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik getirisi son
bir yılda 10 puan geriledi. Geçen yıl Mayıs'ta %21 seviyesindeki ortalama bileşik getiri dün %10.27 oldu. Gösterge 10 yıllık tahvilde bu seviyeler en son 2017 son çeyrekte görülmüştü.

Gösterge 2 yıllık tahvilin ortalama bileşik getirisinde ise geçen hafta en düşük %9.96 seviyesi test edildi. Spot kapanışta ortalama bileşik getiri dün %10.22 oldu. Gösterge 2 yıllık tahvilde bu seviyeler en son 2016 yılı son aylarında görülmüştü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)