E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa rallisini karamsarlık mı ateşliyor?---

Borsa rallisini karamsarlık mı ateşliyor?

Borsa rallisini karamsarlık mı ateşliyor?
31 Mayıs 2023 - 11:21 borsagundem.com

Teknoloji güdümlü borsa rallisine yatırımcılar temkinli yaklaşsa da, Wall Street yükseliş için giderek daha iyimser bir tavır sergiliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yılbaşından bu yana dirençli seyreden ABD borsaları, teknoloji hisselerinin başını çektiği yeni bir yükseliş yaşıyor. Yatırımcılar halinden memnun olsa da tedbiri de elden bırakmıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasalara hakim olan genel karamsarlık nedeniyle yaşanan son ralliyi fiyatlandıran çok az yatırımcı bulunuyor. Bu da yükselişin yeni katılımcılarla devam edebileceğini kanıtlıyor.

Yatırımcı karamsarlığı

MarketWatch’tan Barbara Kollmeyer’in haberine göre, RBC Capital Markets, teknoloji güdümlü yaşanan son rallinin S&P 500’ü 4.600 puan seviyelerine kadar tırmandırabileceğini öngörüyor. RBC, ralliye küçük sermayeli şirketlerin de katılabileceğinin altını çiziyor.

Yatırımcılar genel olarak teknoloji dışındaki borsalar konusunda temkinli görünse de, Wall Street'in giderek artan korosu son zamanlarda daha iyimser sesler çıkarıyor. Geçen hafta Citigroup'tan ABD hisse senetleri için yapılan yükseltmenin ardından, RBC Capital Markets'in ABD hisse senedi stratejisi başkanı Lori Calvasina da S&P 500 Endeksi’nde yıl sonu hedefini 4.100 puandan 4.250'ye yükseltirken, olası bir boğa piyasası senaryosu tahminini ise 4.400 puandan 4.600 puana revize etti.

Yatırımcı karamsarlığı, Calvasina'nın hisse senetlerinde daha fazla fırsat görmesinin temel nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor. Geçen hafta yayınlanan Amerikan Bireysel Yatırımcılar Birliği (American Association of Individual Investors) anketi de, yatırımcıların art arda 14. hafta boyunca hisse senetlerine karşı ortalamanın üzerinde bir karamsarlık sergilediğini gösteriyor.

Genel olarak Calvasina, bu yıl zaten yüzde 9'dan fazla artış gösteren S&P 500 için yüzde 10'luk bir artış öngörüyor. Ancak S&P 500’deki bu yükseliş, Nasdaq Composite'in büyük ölçüde Nvidia ve yapay zeka teknoloji şirketlerinin lokomotifliğini yaptığı yüzde 23'lük kazancının oldukça gerisinde kalıyor. Yine de Calvasina, şu anda, hisse senedi piyasaları açısından daha fazla olumlu şey olduğunu belirtiyor.

Hisse başına kazanç öngörüleri yükseliyor

Calvasina, “Son müşteri toplantılarında, yatırımcılar, RBC olarak yükseliş için ne kadar az şeyin fiyatlandırıldığı vurgusunu not aldı. Biz de RBC olarak ayı eğilimi gösteren oldukça fazla sayıda yatırımcının bizden boğa durumunu incelememizi ve hisse senetlerinin neden bu kadar dirençli olduğunu açıklamamızı istemesinden de etkilendik” diyor.

Calvasina, S&P 500 Endeksi için en az iyimser olan senaryolarının, durgun bir ekonomiyi yansıtan 3.800 puan olduğunu ifade ediyor. Calvasina’nın yıl sonu için en iyimser senaryosunda ise endeks yılı 4.600 puanla bitiriyor ve bu da başkanlık döngüsünün üçüncü yılındaki ortalama yüzde 16,3 oranındaki S&P 500 getirisini yansıtıyor.

Calvasina, Başkan Joe Biden'ın zaferinin o kadar kesin olmayabileceğini söyleyen anketler dışında, son borç tavanı krizinin de hisse senetlerindeki yükselişte etken olabileceğini sözlerine ekliyor ve şöyle diyor: “Cumhuriyetçiler Biden pahasına bir galibiyet elde etti ve şimdilik momentum onların yanında.”

Stratejist ayrıca 2023 hisse başına kazanç tahminini de 200 dolardan 213 dolara çıkarıyor ve bunda, beklenenden daha iyi geçen ilk çeyreğin ardından marjların bu yıl beklediklerinden daha dayanıklı olmasının etkili olduğunun altını çiziyor.

RBC'nin hisse başına kazanç tahmini, görüş birliği olan 220 doların altında kalıyor ancak Calvasina, bu görünümlerin yıl ortasında genellikle düşme eğiliminde olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Ayrıca, çalışmamız, hisse senedi fiyatlarının kazanç eğilimlerini önceden azaltma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Bu, 2023 yılında borsa için daha fazla düşüş beklentilerinin hatırlayamadığını düşündüğümüz bir şey.”

Calvasina, S&P 500’ün Ekim 2022'nin en düşük seviyelerinde 2023 hisse başına kazanç resesyonuna girdiğini ve S&P 500'deki mevcut fiyatlandırmanın şimdiden 2024'te bir kazanç toparlanması beklediğini belirtiyor.

Stratejist ayrıca, müşterilerden gelen yoğun talep nedeniyle oldukça erken bir 2024 hisse başına kazanç tahmini veriyor ve bunun 244 doların altında olduğuna dikkat çekiyor. Calvasina, bu tahmininde, tüketici fiyatlarının biraz düşerek yüzde 2'nin biraz üzerine çıkacağını, büyümenin ve endüstriyel üretimin yılın ikinci yarısında toparlanacağını ve yatırımcıların Fed'in faiz indirimlerini göreceğini varsayıyor.

Yapay zeka güdümlü yükseliş

Pazar liderliğini daha da derinlemesine irdeleyen Calvasina, büyük sermayeli büyümenin zirvedeki yerini koruduğunu ancak artık ağırlıklı olarak teknoloji ve yapay zeka heyecanının yönlendirdiği hareketin ’gergin’ göründüğünü söylüyor. RBC aşırı yüklü teknoloji rallisine bağlı kalsa da portföyleri enerji hisseleriyle çeşitlendirmeyi öneriyor.

Calvasina, sabırlı yatırımcıların da küçük sermayeli şirketlere yatırım yapmak için zaman buluyor olabileceğini ancak büyük sermayeli yatırımların da bu süreçte kolay kolay kenara çekilmeyeceğini öngörüyor. Calvasina, bunun ana nedeni olarak daha büyük şirketlerin daha küçük rakiplerinden daha iyi bir kazanç profiline sahip olmasını gösteriyor. Calvasina, küçük sermayeli şirketlere yönelik yatırımcı akınının devam edeceğini çünkü bu hisse senetlerinin yükseliş trendine daha yeni dahil olmaya başladığını, son derece düşük değerde olduklarını ve hafifleyen döngüler ve ekonomik stres dönemlerinin genellikle bu hisse senetleri için iyi bir satın alma fırsatı olduğunu kanıtladığını söylüyor.

Wall Street, S&P 500 Endeksi’nin 2023 yılı performansı hakkında genel olarak daha az iyimser bir görüşe sahipti ve çoğu kişi, S&P 500'ün yılı yaklaşık 4.000 puanda bitmesini bekliyordu.

Teknoloji rallisi hangi şartlarda devam edebilir?

 

Jeremy Siegel: Yapay zeka rallisi henüz bir balon değil

 

Borç tavanı anlaşması sonrası borsalar rahatlama rallisine hazır

 

Piyasalarda 'ABD'de borç limiti' belirsizliği

 

Borç tavanı anlaşması resesyon riskini artırıyor mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsacı31 Mayıs 2023 13:03

     balkon konuşmasından da faize karşıyım der gibiydi herkesi dövize yönlendirdi.dövizde ralli bekliyorum.