E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü 83.827 seviyesinden tamamladı---

Borsa günü 83.827 seviyesinden tamamladı

Borsa günü 83.827 seviyesinden tamamladı
27 Ocak 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi Fitch kararı öncesinde yüzdesel değişim göstermeden 83.827 seviyesinden 0.85 puan artışla ile tamamladı

Fitch baskısının etkisi ile gün boyunca dolar/TL yükseliş eğiliminde iken, Borsa İstanbul'da oldukça kararsız seyir görüldü.Güne negatif başlayan endekste kayıplar 83.441 seviyesine kadar sürdükten sonra 84.209 seviyesine kadar tepki alımları etkili oldu. Çift yönlü dalgalanmanın yaşandığı BİST-100 endeksi günü önceki gün kapanışından yüzdesel değişim göstermeden 0.85 puan bazında artışla 83.827 seviyesinden yatay  tamamladı. İşlem hacmi 3.2 milyar TL oldu.

GÜN İÇİ GELİŞMELER

Dün güne yükselişle başlayan Borsa İstanbul endeksi ardından gelen satışlara tepki alımlarıyla karşılık vererek günü yüzde 0.84 artışla 83.826 seviyesinden tamamladı. İşlem hacmi 4.3 milyar TL oldu. Dolar/TL'nin 3.91 seviyesine yükselmesi ile endeks yeni güne yüzde 0.30 düşüşle 83.578 seviyesinden başladı.

Haftanın son işlem gününde TL varlıklar için en önemli olay uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings' in Türkiye'nin kredi notunu teyit edecek olması. Moody’s ve S&P'den sonra beklentiler Fitch'in de Türkiye'nin kredi notunu bir kademe indirebileceği yönünde. Gelecek olan not indirimi 3.94 üzerine yeni rekorlar görülmesine sebep olabilir. Fitch' in Türkiye'nin kredi notunu sabit tutması ya da teyit tarihini başka bir tarihe ertelemesi durumunda TL üzerindeki baskı azalacaktır.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bu yılın ilk Enflasyon Raporunu 31 Ocak Salı günü Ankarada açıklayacak. TCMBden yapılan açıklamaya göre, yılın ilk Enflasyon Raporunun yayımlanacağı 31 Ocakta Ankarada bir bilgilendirme toplantısı da düzenlenecek. Enflasyon Raporu 2017-I Bilgilendirme Toplantısında, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya da bir sunum yapacak.

TCMB'nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10.3'e yükseldi. Merkez Bankası'nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün %9.93 seviyesindeydi. Merkez Bankası Cuma günü Borsa İstanbul gecelik repo piyasasında yüzde 9.25 faiz oranından 26 milyar TL, bankalararası para piyasasında yüzde 9.25 faiz oranından 10 milyar TL, geç likidite penceresinden yüzde 11 faiz oranından 50.3 milyar TL fonlama sağladı.

Konut Fiyat Endeksi 2016 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,72 oranında artarak 224,05 seviyesinde gerçekleşti.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,26 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 4,92 arttı.
Metrekare başına konut değeri olarak hesaplanan birim fiyatlar ise 2015 yılı Kasım ayında 1752,29 TL/m2 iken 2016 yılı Kasım ayında 1928,19 TL/m2 oldu.

TÜRK-İŞ'in araştırmasına göre 2017 Ocak ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.479,18 TL oldu. Aynı ayda gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.818,16 TL olurken, bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 1.847,16 TL olarak gerçekleşti.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Çemaş Döküm (CEMAS), Pimaş Plastik (PIMAS), İz Tarım (İZTAR) , Doğan Burda (DOBUR) ve Mega Polietilen (MEGAP) pay piyasalarında 27.01.2017 tarihli işlemlerden başlamak üzere 3 ay süre ile brüt takas uygulanmasına karar verdi. 

Fitch Türkiye kararını veriyor

 

Dördüncü çeyrek ilk tahmine göre ABD ekonomisi yüzde 1.9 büyüme kaydetti. Üçüncü çeyrekte yüzde 3.5 büyüyen ABD ekonomisinin dördüncü çeyrekte yüzde 2.2 büyümesi bekleniyordu fakat büyümede beklentiden daha fazla bir yavaşlama görüldü. 

ABD'de Ticaret Bakanlığı tarafından Cuma günü yapılan açıklamaya göre dayanıklı tüketim malı siparişleri Aralık ayında yüzde 0.8 seviyesinde gelerek yüzde 0.2'lik beklentinin üzerinde artış kaydetti. Kasım ayı verisi ise yüzde 0.9'luk artıştan yüzde 1.5'lik artışa revize edildi.Tüm dayanıklı mal siparişleri ise -askeri havacılık kategorisinin etkisiyle- aynı dönemde beklenmedik bir şekilde yüzde 0.4 geriledi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim öncesi vaatlerini gerçekleştirmeye başlamada hızlı davranması piyasaların yükselmesinde etkili oluyor. Altyapı harcamalarının artırılması, otomobil üreticilerinin üretimlerini ABD'de de gerçekleştirmeleri için baskı kurulması ve ABD'nin enerji politikalarında köklü değişikliklerde bulunabileceğine dair gelişmeler orta-uzun vadede enflasyona ve ABD ekonomisine pozitif yansıyacağı düşünülüyor. Bu ihtimaller yatırımcıların risk iştahını kabartarak daha riskli varlıklara yönelmesine sebep oluyor.

Trump’ın Birleşmiş Milletler ve işbirliği içerisinde olduğu diğer küresel organlara verilen ekonomik desteklerde kısıtlamaya gideceği iddia edildi. Amerikanın Sesi Radyosu'nun haberine göre, Basına sızan bir başkanlık kararnamesi taslağına göre Trump yönetimi, Birleşmiş Milletler’in yanı sıra diğer uluslararası örgütlere verilen ekonomik desteği en az yüzde 40 azaltacak.

6 bankanın kârında yüzde 40 artış bekleniyor

 

Bir de Trump etkisi var

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)