E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa çöküşünü öngörebilmek için 3 işaret---

Borsa çöküşünü öngörebilmek için 3 işaret

Borsa çöküşünü öngörebilmek için 3 işaret
19 Nisan 2021 - 10:39 borsagundem.com

Borsaların ne zaman hangi yönde hareket edeceğini bilmek mümkün olmasa da borsa çöküşünün ilk aşamalarında görülen 3 işaretle tahminde bulunulabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Eğer bir borsanın ya da piyasanın hangi yönde hareket edeceğini önceden bilme imkanımız olsaydı, oldukça fazla para kazanabilirdik. Elbette yasa dışı işlemler haricinde, borsaların geleceğinde neler olacağını bilmek mümkün değil. Tüm yatırım danışmanlığı sektörü ise müşterilerine paralarını nasıl yönetmeleri gerektiğini söyleyen tavsiyelerle dolu. Sektör profesyonelleri mevcut verileri analiz etmek için matematiksel modelleri kullanarak, en yüksek ihtimalli sonuçları belirliyor.

Şirket karları

Piyasalarda şirket karlarına yönelik beklentiler yukarı yönlü. Başka bir deyişle görünüm oldukça iyi. Yahoo’nun haberine göre, önde gelen şirketler bu dönemde büyük kar açıklamaları gerçekleştiriyor. CommSec’in raporuna göre S&P ASX 200 endeks grubundaki 141 şirket, 2020/21 yıllarında kar elde etti. Temettü ödemeleri ise geri dönüyor. Raporda, “zorlu bir döneme rağmen şirketlerin %86’sı Aralık ayına kadar geçen altı ayda oldukça makul karlar açıkladı” dendi. Şirketlerin %79’u ise temettü ödemesi gerçekleştirdi. Tüm işaretler, yıl boyunca olumlu bilançolar geleceğini gösteriyor.

Ekonomi doğru yolda

Ekonomik veriler de olumlu yönde seyretmeye devam ediyor. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, perakende satışları Mart ayında harcamaların artmasıyla birlikte %9,8 yükseldi. Ekonomistler, tüketicilerin 1,400 dolar değerindeki teşvik ödeneklerini almasıyla birlikte, %6,1’lik yükseliş beklentisi içindeydi ancak perakende verileri beklentilerin üzerine çıktı. İşsizlik başvuruları ise olumlu ekonomik görünümü yükseltti ve işsizlik başvuruları 576 bine gerileyerek korona virüs pandemisinin başlangıcından bu yana en iyi haftalık veriyi gösterdi.

Faiz oranları

Faiz oranları konusundaki riskler devam ediyor. Yatırımcılar ise artan harcamaların enflasyonu tetikleyerek faiz oranlarında yükselişe neden olmasından endişeli. Bu endişe ise piyasalarda yankı buluyor. Uzmanlar ve yatırımcılar merkez bankalarının faiz yükseltme kararını ne zaman alacağını tahmin etmeye çalışırken, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, son dönemde gerçekleştirdiği açıklamalarında, para politikalarında yakın zamanda değişiklik yapmayı planlamadıklarını söyledi.

Ancak ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvili getirileri son dönemde %1,74 seviyesine ulaşarak son bir yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Uzun vadeli faizlerdeki bu artış ise yatırımcıların endişelerini yükseltiyor. Stockbrokers yükselen faiz oranlarını piyasaların Aşil tendonu olarak tanımlıyor. Bu durum ise piyasaların zirvesinden %10’luk bir düzeltmeyi tetikleyebilir. Teknoloji hisseleri, değerlemeleri yükselen faiz oranlarına karşı hassas olduğu için şimdiden darbe almış olsa da, hisselerin büyük bir bölümü konumlarını koruyor.

Yükselen faiz oranlarından ise bankaların fayda görmedi bekleniyor.

Yatırımcıları ne bekliyor?

Korona virüs pandemisi sürecinde hız kazanan online borsa işlem platformlarıyla artan bireysel yatırımcılar piyasalar üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Bu koşullar altında piyasaların yükselişine devam etme ihtimali oldukça yüksek. Hükümet teşvikleri aktiviteyi yükseltmeye devam ediyor ve tüm dünyada merkez bankaları pandemi sürecinde benimsedikleri para politikalarını sürdürüyor. Ancak borsalara görülen bu ütopyanın sonsuza kadar devam etmesi mümkün değil.

Borsa İstanbul'da haftaya pozitif başlangıç

 

Ekonomik toparlanma küresel risk iştahını destekliyor

 

Güçlü pozitif risk iştahı alımlara imkan verdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TC Montreal20 Nisan 2021 17:30

    Devlete suç atmayın canadada yaşıyorum bide burayı görün nankörlük etmeyin insan olun azcik

  • Berk21 Nisan 2021 01:54

    Sen kanada da yaşadığın için “insan”sın sanırım, sen kimsin ki benim ülkem insanına “insan olun “diyorsun!!!!  Oralardan bort bort yazmak kolay! ulan sen koca Kanada’yı suçluyorsun şu an, Türk Milleti insandır her şeye rağmen de iyi insanlardır, asla sizin gibi nankör de değillerdir, 

  • MURAT KARA20 Nisan 2021 23:01

    Buraya gel.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU20 Nisan 2021 16:58

    Zaten borsa çökmeye başladı.illa ilahi vahiy mi gelmesi gerek.yabancılar bir kaç kadem yükseltip yükseltip millete kitliyiveriyorlar.

  • Hüstad20 Nisan 2021 15:04

    Öngörmek mi? .. o kurallar bizde islemeyeli yıllar oluyor beyim .. ongormenin tek yolu içeriden haber almak bizde artık

  • mehmet20 Nisan 2021 10:51

    10 aralıkçıları temizlemedikçe bu ülkeye huzur gelmez. siyasette ekonomide her yerde sırtımızdan hançerler bu satılmışlar. bir çok ahmağı da peşlerinden sürüklerler.

  • Açıkla20 Nisan 2021 10:13

    Sahtekarlık yoksa mb. Her işlemini açıklayıp aklanmalı

  • Klasik algıcı zihniyet chp19 Nisan 2021 21:58

    128 milyar doları CHP zihniyeti olanlar batırdı aldılar doları aldılar doları merkezde müdahale için sattı elindeki doları e şimdi nerde 128 milyar dolar ebenizin amn bakın oradadır.

  • Vatandaş20 Nisan 2021 07:57

    Klasik algıcı bey,"siz görmüşşünüz anlaşılan ebenizinkini..!"

  • Hehe19 Nisan 2021 18:46

    Ondan kolayi ne varki resmi gazete varsa tamam yani

  • vatandaş19 Nisan 2021 18:06

    Ah yeni Türkiye ,mahvalduk ne yeniymisin be

  • Faizler 19 Nisan 2021 17:53

    %20 faiz olan yerde riske girip kimse borsa oynamaz ani düşüşler de paralar bitcoine akar borsalar demode kaldı

  • buhar olan 128 milyar dolar etkisi19 Nisan 2021 17:35

    bist te çöktü. bu çöküş akp nin merkez bankasından buhar ettiği 128 milyar dolara bağlı ,ekonomi çöktü.

  • Aykan K.19 Nisan 2021 17:33

    Mahvettiler insanları bunların hesabı bir gün sorulur ne devlet ne SPK dur demiyor neden düşüyor sürekli BIST. Dolar aynı bahane yok,devlet uyuyor yazık bu millete yazık.

  • ....19 Nisan 2021 17:09

    Ülkeyi ne hale getirdiniz yazıklar olsun

  • Bir dost20 Nisan 2021 20:40

    Sizinkiler zamanını çok iyi biliyoruz algı yapma işiniz bu çamur at izi kalsın

  • Sait Kahraman19 Nisan 2021 12:20

    Borsa zaten çökmüş. Dünya borsaları aylardır rekor üstüne rekor kırıyor, biz yerlerde sürünüyoruz,hani ihracat rekoru kırıyorduk. Herkes kriptoda

  • Hehe19 Nisan 2021 18:47

    Kiriyoruz ama bakanlarinin eslerinin sirketleri kiriyor kime alip kime sattigi belli zaten

  • Hakan yılmazer19 Nisan 2021 11:33

    Ben şuradan anladım gri pasaportla ab ye işçi ihraç etmeye başlamışız. Bugun birine ulaşılmış dediği şu türkiye de açtık burda hergün et yiyorum 3 ayda altıma araba çektim seneye bir ev parası biriktirecek türkiyede kalsam işsizim açtım diyor haklı

  • Alpertunga19 Nisan 2021 11:03

    gerek yok bank of america bizim borsayı çökertti.helal olsun maymun gibi oynuyor bizle...