E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasasının anahtarı FED’de değil ekonomide---

Boğa piyasasının anahtarı FED’de değil ekonomide

Boğa piyasasının anahtarı FED’de değil ekonomide
21 Haziran 2023 - 13:14 borsagundem.com

Piyasaların en önemli gündemlerinden biri FED olsa da Wall Street Journal yazarı James Mackintosh yatırımcıları daha büyük resme bakmaya davet ediyor. Borsa yazarına göre rallinin asıl belirleyicisi FED kararları değil ekonomi olacak

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) politika faizlerini 25 veya 50 baz puan artırıp artırmayacağı veya yıl sonuna kadar faizleri düşürüp düşürmeyeceği piyasaların en çok merak ettiği sorulardan birisi. Ancak Wall Street Journal yazarı James Mackintosh bir adım geri atarak FED’in ne söylediğinin ve hatta toplantılarda ne karar verdiğinin yatırımcılar için nadiren önemli olduğunu belirtiyor.

Uzun vadede yatırımcılar için gerçekten önemli olan şey borsa yazarına göre yatırımların yönünü doğru bir şekilde tayin etmek ve bunun yolu da ekonomiden geçiyor. Mackintosh FED’inse ekonomideki ince ayarı kaçırdığını belirtiyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre borsa yazarı boğa piyasası yorumlarına ağırlık vererek piyasaların rotasının çoktan değiştiğini belirtiyor:

“Piyasalar daha da yüksek faiz oranlarına hazırlanmak yerine, daha düşük ama oldukça yapışkan enflasyona, uzun süre boyunca yüksek kalacak faiz oranların ve sürekli ekonomik büyümeye sahip bir ekonomiyi fiyatlandırmada iyi bir şekilde ilerliyor. Hisse senetleri yükseliyor, ABD Hazinesi getirileri yüksek bir seviye olarak görülen bir noktada genel olarak istikrarlı ve çürük tahvillerdeki risk primleri hızla düşüyor. Tüm bunla hep aynı yöne işaret ediyor ve bu da bir boğa eğilimi.

Ekonominin kötüleşmek yerine daha iyiye gittiğine dair birçok kanıt var. Atlanta FED’in şu ana kadar açıklanan verilerden elde ettiği cari çeyrek GSYH tahmini, ekonomistlerin nisan ayı başında tahmin ettiği hafif düşüşten çok daha yüksek bir oranla, büyümeyi %2'ye yaklaştırıyor. Michigan Üniversitesi'nden gelen ilk rakamlara göre tüketici duyarlılığı yükselirken, enflasyon beklentileri de düşüyor. Yüksek faiz oranına duyarlı konut inşaatı piyasası bile yaşam belirtileri gösteriyor.

Asıl soru şu: Piyasanın dışında bekleyenler son rallinin en iyi kısmını kaçırdı mı? Ralli çok mu ileri gitti? Uzun bir yol kat edildiği kesinlikle doğru: Hisse senetleri, yeni bir boğa piyasasının amatörce bir tanımına uygun olarak ekim ayının en düşük seviyesinden %20'den fazla arttı. Çürük tahvillerin Hazine üzerinden sunduğu ekstra getiri pandemi öncesi 2019 ortalamasının eşiğine kadar geldi. S&P 500’ün Hazine getirileri karşısında sunduğu ekstra fiyat kazanç getirisi hızla küçülüyor.

Elbette, FOMO'dan (geride kalma korkusu) muzdarip yatırımcıların hisse senetlerine geri dönmek için acele ettiklerine ve yapay zekâ üzerindeki bahislerin bir kısmını aptalca seviyelere gittiğine dair işaretler var. Uzun zamandır kumar hisseleri olarak bilinen Tesla (%61), GameStop (%32) ve Plug Power (%20) gibi hisseler mayıs ayı başından bu yana yine yükseliyor.

Boğa piyasası anlatısının bir diğer ayağı ise yılın ilk beş ayında hisse senedi rallisinin S&P 500'deki sadece yedi veya sekiz büyük teknoloji yapay zekâ hisselerinden gelmesi ve daha sonra genişlemesiydi. Küçük şirketlerden oluşan Russell 2000 Endeksi ve devasa teknoloji hisselerinin etkisini en aza indiren eşit ağırlıklı S&P 500 göstergesi, bu ayın başından itibaren şimdiye kadar büyük teknoloji hisselerini liderlerini geride bıraktı.

Hisse senetlerinin dışında kalan yatırımcılar ekonomik yön değişikliğini kaçırdıklarını fark ettikçe, daha fazla yatırımcı da piyasalara gelecektir.

Hikayenin ayı piyasası tarafı ise FOMO’nun asla sürekli devam etmeyeceği ve ekonomik canlanmanın göründüğü kadar kesin bir şey olmadığı düşüncesidir. Ancak ayılar herkesin kaçırdığı bir gerçeği fark etmiş durumda değil. Sadece, bu yılın başlarında ekonomistlerin resesyon tahminini yapmalarına yol açan aynı ekonomik kaygıların birçoğu hala yürürlükte:

Faiz artışlarının gecikmeli etkisi. Kimse ekonomiye verilen zararın ne kadar süreceğini bilmiyor. Ancak özellikle kredi kartı borçları, otomobil kredileri, ticari gayrimenkul piyasası ve değişken faizli kredileri olan zayıf şirketler gibi en çok sıkıntıya maruz kalanlar arasında temerrütler halihazırda artıyor Şimdiye kadar olan süreçte, temerrütler ve borçlar sadece pandemi öncesi normlara geri döndü. Ancak daha yüksek oranlarda daha fazla borç var ve bu çok daha yüksek düzeyde kredi kaybı riski yaratıyor.

Tasarruf sahiplerinin pandemi sırasında biriktirdiği nakit yığını çoğunlukla tükendi, bu da temerrütlerdeki artışın en olası nedeni. Kovid dönemi tasarruflarıyla geçinen insanlar tüketimi azaltmak zorunda kalacaklar.

Zombi bankalar, yeni hisse senetleri ihraç etmekten kaçınmak için sermaye tamponlarını yeniden inşa etmek amacıyla kredi kanallarını kesebilir. Ayrıca, bankaların hane halkı ve işletmeler için kredi verme standartlarını halihazırda sıkılaştırdığı bir zamanda, borçlulara daha yüksek faiz oranları uygulanması da muhtemeldir. Daha az kredi ekonomi için kötü bir gelişmedir.

Son olarak veriler de piyasalardaki hava kadar iyi gözükmüyor. İmalat sanayii anketleri, sektörün acı çektiğini ve stokların artması ve yeni siparişlerin düşmesiyle durumun daha da kötüleşebileceğini gösteriyor. İstihdam piyasası hala güçlü, ancak işsizlik maaşı için yapılan yeni haftalık başvurular, eylül ayının en düşük seviyesinden neredeyse %50 arttı. Bu oran 2018 veya 2019'da ulaşılan en yüksek seviyeden daha yüksek.

FOMO'nun ralliyi biraz daha devam ettireceğinden şüpheleniyorum. Ancak yolun ekonomik tarafı fiyat hareketinin önerdiğinden çok daha belirsiz görünüyor.”

Borsa uzmanı tüm bu ekonomik göstergeler göz önüne alındığında asıl püf noktasının FED’in bir veya iki faiz artışından önemli olduğunu belirtiyor. Mackintosh’a göre önemli olan ekonomideki daha büyük resim. Borsa yazarı “FED’den bile gelse küçük şeyler için ter dökmeyin” diyor.

Borsalarda ralliyi FOMO devraldı

 

Bitcoin 15 ayın zirvesinde

 

Piyasalar Powell'ın konuşmasına odaklandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)