E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasasına FED engeli---

Boğa piyasasına FED engeli

Boğa piyasasına FED engeli
12 Temmuz 2023 - 15:20 borsagundem.com

Yılın ilk altı ayında Amerikan borsalarına damgasını vuran boğa piyasasının sonu FED’in faiz artışlarıyla birlikte gelebilir. Mizuho Securities ekonomistleri yatırımcıların faiz artışlarının sonuçlarını hafife aldığını belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları yılın ilk yarısında güçlü bir boğa piyasası rallisi sürdürdü. Ancak MarketWatch’un haberine göre ABD merkezli bir menkul kıymetler kuruluşu Mizuho Securities’in ekonomistlerine göre, ABD Merkez Bankası’nın (FED) yükselen enflasyona karşı bir yıldan uzun bir süredir yüksek faiz politikasını benimsediği bir dönemde yatırımcıların “zorlu bir yumuşak iniş” ihtimalinin peşinden gitmesi iyiye işaret değil.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, FED geçen yıl ABD’de rekor seviyelere ulaşan enflasyonla mücadele edebilmek için politika faizlerini agresif bir şekilde artırmaya başladı. Amerikan merkez bankası politika faizlerini kısa bir süre içerisinde sıfıra yakın bir seviyeden %5-%5,25 aralığına kadar taşıdı. ABD’nin borçlanma maliyetleri 2007 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı.

Ancak FED 2023 içerisinde hâlâ enflasyonla mücadele edebilmek için iki faiz artışı daha yapılması gerektiğinin sinyallerini veriyor. Mizuho ekonomistlerine göre söz konusu faiz artışlarının gerçekleşmesi halinde bunun Amerikan ekonomisine vereceği zarar yatırımcıların şu anda tahmin ettiğinden çok daha fazla olacak. FED’in faiz artışlarında diretmesinin sebebi ise Amerikan enflasyonunun düşüş ibareleri göstermesine rağmen %2 hedef enflasyon oranının hâlâ çok üzerinde seyretmesi.

Mizuho Securities ekonomistleri Steven Ricchiuto ve Alex Pelle ABD borsalarınınsa uzunca bir süredir ABD’nin resesyona girme ihtimalini yok sayan “mükemmel bir yumuşak inişi” satın aldığını söylüyor.

Ekonomistlere göre piyasaların beklentileri bu yıl bilançolarda görülebilecek %1-2 oranındaki düşüşlerin ardından 2024’te şirket bilançoların %12 oranında büyüyeceği yönünde. Mizuho ekonomistleri söz konusu projeksiyonları hedef alarak “piyasa ekonomideki yavaşlamanın en kötüsünün halihazırda gerçekleştiğini satın alıyor” açıklamasında bulundu.

Ancak ekonomistler hisse senetleri yatırımcıları tarafından satın alınan bu yumuşak iniş senaryosunun “başarılması son derece zor” bir hedef olarak görüldüğü konusunda uyardı. Mizuho ekonomistlerine göre gelecek yılın başlarından itibaren patlak verecek uzun ve görece sığ bir resesyon daha olası bir ihtimal.

Mizuho ekonomistlerinin raporunda, “FED her ne kadar yumuşak iniş için uğraşıyor gibi görünse de resesyon daha yakın bir ihtimal ve daha derin, daha uzun bir resesyon ihtimali de bulunuyor. Bu nedenle konsensüs boğa piyasası çağrılarına karşı koymaya devam ediyoruz ve en olası senaryo olarak S&P 500 Endeksi’nde 4.100 puanın altında bir düzeltme öngörüyoruz” denildi.

Kurumsal yatırımcılar Wall Street’ten kaçıyor

 

Enflasyon FED’in kararını değiştirmeyecek

 

ABD enflasyonu piyasaların gündemine oturdu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)