E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasası rallisi nerede tökezler?---

Boğa piyasası rallisi nerede tökezler?

Boğa piyasası rallisi nerede tökezler?
04 Aralık 2023 - 11:46 borsagundem.com

Wall Street yatırımcıları ABD ekonomisinin ‘yumuşak iniş’ hedefine yaklaştığını görerek ralli havasına girdi. Ancak ABD tüketicisinden kurumsal bilançolara kadar birçok veri henüz hiçbir şeyin bitmediğini gösteriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçen hafta ABD borsalarında ve tahvil piyasalarında görülen ralli adeta piyasanın ayılarına meydan okudu. Wall Street çevreleri ABD Merkez Bankası’nın (FED) bir dizi faiz artırımının ardından ‘yumuşak iniş’ hedefine ulaşacağını öngörüyor. Piyasanın boğaları ise 2024’te daha fazla kazanç elde edeceklerinden emin gibi gözüküyor.

Ancak şüpheci yatırımcılarsa ABD’de kurumsal bilançoların yanı sıra tüketici harcamalarının ve istihdam büyümesinin yavaşlamasıyla ‘yumuşak iniş’ senaryosunun hâlâ risk altında olduğu konusuna uyarıyor.

MarketWatch’un haberine göre Easterly Investmet Partners’ın Kıdemli Portföy Yöneticisi Josh Schachter “Hisse senetleri piyasaları yanlış yönlendirildi. Borsa adeta iki kutuplu biçimde hareket ediyor. Tahvil, petrol ve dolar gibi bazı varlık sınıfları resesyonu fiyatlarken hisse senetleri ve Bitcoin gibi diğer varlık sınıfları ise risk ticaretini satın alıyor” dedi.

ABD borsalarının gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500 Endeksi cuma gününü 2023’ün yeni zirvesinde kapattı. Dow Jones Endeksi ise beşinci haftasında üstü üste yükseliş göstererek kasım ayındaki yüksek performansını geliştirdi. Hisse senetlerindeki toparlanma kısmen tahvil yatırımcılarının FED’in faiz artışlarını bitirdiğine ve muhtemelen 2024’ün ilk çeyreğine kadar faiz indirimlerine başlayacağına inanmasıyla ortaya çıktı.

‘Goldilocks’ senaryosu piyasalara hakim

Amerikan istihdam piyasasının direncinin ve istikrarlı ekonomik büyümenin ABD ekonomisini resesyondan koruyacağı anlatısı piyasalar için her verinin mükemmel olduğu şeklindeki ‘goldilocks’ senaryosunu destekledi.

Bununla birlikte ABD ekonomik çıktısının yaklaşık %70’ini oluşturan ve bu yıl ülkedeki ekonomiyi de canlandıran tüketici harcamalarının pandemi sonrası toparlanmanın ardından seyrini tamamladığına dair işaretler var. ABD’de kredi kartları ve otomobil kredisi faiz oranları artıyor, öğrenci kredisi ödemeleri yeniden başladı, tüketici harcamaları yavaşlıyor ve ülkenin en büyük perakendecilerden de uyarılar geliyor.

Merrill ve Bank of Amerika Private Bank’in Baş Yatırım Sorumlusu (CIO) Joseph Quinlan perşembe günü verdiği bir demeçte ABD tüketicisindeki ‘hassasiyetin’ görünür olduğunu ancak çok büyük olmadığını söyledi. Quinlan Amerikan tüketicisini ‘kömür madenindeki bir kanarya’ olarak nitelendirdi.

Tüketici harcamalarındaki geri çekilme, enflasyonu %2'lik hedefine geri döndürmek için Mart 2022'den bu yana faiz oranlarını 11 kez artıran FED yetkilileri için iyi bir haber. Bununla birlikte, bazı analistler, yüksek faiz oranlarını ve pandemi tasarruflarındaki düşüşü, potansiyel olarak ABD ekonomisinde uzun süredir tahmin edilen bir yavaşlamanın bir başka işareti olarak görüyor. Bu bakış açısına göre 2024'te tüketiciler daha zayıf bir konuma gerileyebilir.

Servet yönetimi firması Coastal Wealth’in Kıdemli Başkan Yardımcısı Jason Heller, “En çok endişe duyduğum şeylerden birisi, tüketicilerin ekonomiyi hızlandırmaya devam etme kabiliyeti. Zira henüz tam olarak ortaya çıkmamış birkaç ters rüzgar var. Tüketici son 36 aydır yaptığı gibi davranmaya devam edecek mi? Önünde sonunda tüketici harcamalarında bir yavaşlama göreceğimizi düşünüyorum ve bu da işgücü piyasasında bir yavaşlamayı zorunlu kılacak” dedi.

 

Cuma günü kritik

New York Life Investments'ta ekonomist ve portföy stratejisti olan Lauren Goodwin, enflasyon ve istihdam artışındaki mütevazı bir yavaşlamanın, hisse senetlerinde bir FED kaynaklı “rahatlama rallisinin" sürdürülebileceği anlamına geldiğini kabul etti. Ancak Goodwin’in endişesi, bu geç dönem rallinin belirsizliklerinin öncekilerden farklı olmaması. Enflasyonun ılımlı olması ekonomide bir ‘goldilocks’ senaryosu yaratırken yavaşlayan ekonomik büyümenin ve istihdam verilerinin gidişatı ise netleşmiş değil.

Dolayısıyla bu hafta cuma günü açıklanacak olan ABD’nin kasım ayı istihdam raporu yatırımcılar için kilit bir gösterge olarak öne çıkıyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ekonomistler ABD’nin kasım ayında 172.500 yeni istihdam ekleyeceğini öngörüyor. Bu rakam bir önceki ayda kaydedilen 150.000 yeni istihdamdan çok daha yüksek. İş arayan işsiz Amerikalıların yüzdesinin %3,9 olarak kalacağı ve 2022’nin başından bu yana olan en yüksek seviyesinde sabit bir seyir izleyeceği öngörülüyor.

ABD’nin tarım dışı istihdam verilerinin paylaşıldığı günler 2023’de S&P 500 ve diğer büyük endekslerin en aşırı yükselişleri ve düşüşleri kaydettiği işlem günleri olarak da öne çıktı. Dow Jones verilerin göre bu yıl S&P 500’de istihdam verilerinin açıklandığı tarihlerde görülen değişim ortalama %1,12’ydi. Tüketici fiyat endeksinin açıklandığı günlerdeki ortalama volatilite ise %0,64’tü.

Merrill ve Bank of America Private’tan Quinlan ve Lauren Sanfilippo istihdam verilerinin ‘tamamen farklı bir hikaye’ anlatabileceği fikrine şüpheyle yaklaştıklarını ancak işgücü piyasasının 2024’e kadar nispeten sıkı kalacağını öngördüklerini söyledi.

2024 bilanço büyümelerine dair aşırı iyimserlik

Amerikan kurumsal şirketleri ve bu şirketlerin hisseleri yaklaşmakta olan yeni yıl için farklı şeyler söylüyor. Coastal Wealth’ten Heller, gelecek yıl S&P 500'ün tahmini ortalama %11,7'lik bilanço büyümesi beklediğini, ABD borsasının resesyon endişelerine yakın olmadığını söyledi. Heller, “2024’de hisse senetlerinde oldukça önemli bir büyümeyi fiyatlandırdık” dedi.

BofA stratejistleri ise S&P 500 için ‘orta-tek haneli’ bir bilanço artışı beklentisini taşıyor. Zira yüksek faiz oranları tüketici harcamalarını düşürüyor ve şirket kârlarını sınırlandırıyor.

FactSet verilerine göre Wall Street tarihsel olarak da hisse başı getirileri abartma eğilimi taşıyor.

2024'te S&P 500 için hisse başına getiri tahmini 246,30 dolar. Bu beklenti gerçek olursa söz konusu rakam FactSet'in 1996'da bu metriği izlemeye başlamasından bu yana büyük sermaye endeksi tarafından bildirilen en yüksek hisse başı getiri olacak.

Ancak FactSet’in Kıdemli Bilanço Analisti John Butters son 25 yılda hisse başı kazançlarda beklentiler ile gerçek rakamlar arasındaki farkın %6,9 olduğuna dikkat çekiyor. Diğer bir deyişle analistler bir yıl öncesinden baktıklarında hisse başı getirileri abartıyor.

Bank of America: Ralli aşırı alım bölgesinde

 

Küresel piyasalarda gözler ABD istihdam verilerinde

 

Tatil sezonu yaklaştıkça risk iştahı ortaya çıkıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)